Societat 11/05/2018

Absolt el Petit Nicolás d'injúries i calúmnies al CNI

Havia denunciat en diverses entrevistes que li havien punxat il·legalment el telèfon

Efe
2 min
El 'petit Nicolás' ha acudit a la concentració / EFE

BarcelonaEl jutjat penal número 16 de Madrid ha absolt Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás, d'un delicte d'injúries i calúmnies al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Segons han indicat fonts jurídiques, el tribunal ha absolt el Petit Nicolás en considerar que hi ha "falta de tipicitat" en el delicte, ja que el CNI no és objecte passiu dels delictes d'acusació.

La sentència que ha dictat el jutjat considera provat que Francisco Nicolás va afirmar en almenys dues entrevistes en diferents mitjans de comunicació que havia sigut objecte d'intervencions telefòniques que ell mateix qualificava d'"il·legals" i que havia de prendre mesures sobre aquesta qüestió.

Concretament, en una entrevista publicada al diari 'El Mundo', Francisco Nicolás va manifestar que el seu telèfon havia estat punxat "il·legalment" pel CNI durant dos mesos, i que aquest servei havia mantingut reunions amb la unitat d'Assumptes Interns del Cos Nacional de Policia per fabricar proves en contra seu.

A més, la sentència recorda que, durant dues intervencions com a entrevistat en un programa de Telecinco, Nicolás Gómez va manifestar que agents del CNI estaven duent a terme accions "alegals" contra ell. També va manifestar la intenció de denunciar a qui era llavors comissari d'Afers Interns de la Policia Nacional, Marcelino Martín Blas; l'instructor de la seva detenció, i alguns agents del CNI pels mateixos motius.

Tot i haver sigut provades aquestes declaracions públiques, el jutjat ha considerat que l'acusació per delictes d'injúries contra cossos de seguretat no se sosté perquè el servei d'intel·ligència espanyol no està en aquest grup.

Tampoc es pot imputar el Petit Nicolás, segons la sentència, per delictes de calúmnies amb publicitat, ja que els subjectes d'aquest delicte, els titulars de l'anomenat dret a l'honor, han de ser persones físiques o jurídiques de dret privat, que no és el cas del CNI.

El jutjat penal, però, deixa oberta la possibilitat que el CNI pugui reclamar en l'ordre jurisdiccional civil una indemnització pels perjudicis que li hagin causat les "manifestacions que vulneren el seu prestigi institucional o autoritat moral".

stats