Troben un tauró blanc prop de Cabrera

L'expedició Alnitak 2018 qualifica el fet d'"històric", ja que és la primera constatació científica de la presència d'aquest animal en aigües espanyoles des de fa almenys 30 anys

L'expedició científica  Alnitak  2018 ha localitzat i documentat un tauró blanc a vuit milles de l'illa de Cabrera aquest dijous a les 10 h. Així ho ha explicat a través de la seva pàgina de Facebook, on ha qualificat el fet d'"històric".

L'exemplar ha estat filmat i fotografiat, ja que, com han detallat, l'expedició científica comandada pel biòleg  Ricardo   Sagarminaga van   Buiten, amb el també biòleg  Fernando  López-Mirones en qualitat de director d'ORCA-Films i encarregat dels vídeos, durant 70 minuts ha pogut documentar la presència d'un tauró blanc (' Carcharodon   carcharias' ), de cinc metres de longitud, en aigües properes al Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera.

Segons l' Alnitak , en els últims anys ja hi ha hagut altres possibles localitzacions d'aquesta espècie que no havien estat confirmades i, per això, aquesta n'és la primera constatació científica des de fa almenys 30 anys. La presència de grans taurons blancs en aigües espanyoles era un rumor constant, així com una evidència històrica avalada per fotografies i toponímia a tota la costa balear, llevantina i catalana. No obstant això, des de fa molts anys no s'havia pogut documentar com ho ha fet aquest matí l'embarcació d'investigació 'Töftevaag'.El tauró ha estat contemplat, en aquesta ocasió, per una tripulació formada per deu persones de cinc països diferents. Entre els membres del grup hi ha dos joves estudiants de 16 anys,  Miguel   Félix   Arboledas  i  Nahim   Lasgaa , que varen obtenir una beca per a aquesta campanya gràcies a un concurs que varen guanyar amb una cançó de  trap  sobre els plàstics a la mar, titulada ' MedioAmbientTrap '. A bord, a banda dels biòlegs encarregats, també hi havia Sam   Laederach , de Suïssa; Georgina  Stevens,  del Regne Unit; Doris  Juan,  d'Àustria, i  Cornelia  i  Susanne   Luxner , d'Alemanya.

La campanya en aigües profundes del Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera es realitza en el marc del programa Allibera – Tots per la Mar, i compta amb el suport de SEU  Birdlife  – Ecoembes , la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica,  USFWS NOAA  i  SOCIB . La campanya científica de  Sagarminaga  i el seu equip duu a terme diverses recerques i recopila dades sobre tortugues marines, catxalots, dofins, mantes i tonyines vermelles, així com sobre la presència de micro plàstics  a la mar i la divulgació de la conservació del medi marí.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF