Societat 18/10/2019

Sonia Vivas, investigada per piulades crítiques amb la policia

El jutjat admet a tràmit una denúncia interposada pel Sindicat Professional de Policies Municipals d’Espanya (SPPME) contra l’actual regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de Palma

Alba Tarragó
3 min
Sonia Vivas, investigada per piulades crítiques amb la Policia Local

PalmaLa regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, haurà de declarar davant el jutge el proper 15 de novembre per una denúncia interposada pel Sindicat Professional de Policies Municipals d’Espanya (SPPME). L’organització l’acusa a ella i l’actual cap de Policia Local, Josep Palouzié, de cometre un delicte d’omissió del deure d’impedir o perseguir delictes -recollit a l’article 408 del Codi Penal-. Segons el denunciant, Vivas va declarar "a una revista d'internet" que havia vist com “membres del cos policial tiraven una prostituta al contenidor dels fems”. Davant això, Vivas assegura que ella no va presenciar els fets, sinó que es va "fer eco de la notícia", que va veure publicada als mitjans.

Així i tot, la mateixa denúncia reconeix que els fets no han estat comprovats i insta a “ordenar la pràctica de les diligències oportunes per tal de comprovar-ne la veracitat i els seus responsables”, segons ha pogut comprovar l’ARA Balears. És per aquest motiu que l’advocat expert en Dret Constitucional Sebastià Rubí entén que el primer que s’hauria d’aclarir és si les afirmacions són certes o no.

El jurista assenyala que l’expolicia es podria enfrontar a un delicte de calúmnies en cas que els fets fossin falsos, atès que el seu comentari acusava de delicte el cos policial. Tot i això, Rubí dubta que el col·lectiu de policia “pugui ser objecte passiu del delicte de calúmnies” i reconeix que li sembla “exagerat”, tenint en compte el poder que té. Cal tenir en compte que el SPPME no aporta proves que sostinguin la denúncia: Vivas va fer aquestes declaracions el 7 de febrer de 2019, moment en què ella ja estava en excedència, i en cap moment diu que estigués en actiu quan ocorregueren els fets.

A banda d’aquesta afirmació -l’única que Rubí considera que conté un delicte imputable-, l’SPPME n’ha aportat a la denúncia dues més. Mentre que en una Vivas explica que un policia fora de servei havia demanat sexe gratis a una prostituta, en una altra assenyala que un agent va referir-se a una víctima de violència de gènere com a “panchita” i la va acusar de “voler la nacionalitat”. El denunciat va instar a donar compte la Fiscalia o el jutjat d’instrucció dels fets, però no ha obtingut cap resposta.

Víctima d’una denúncia falsa

Aquesta no és la primera vegada que Vivas és investigada per les seves piulades. “Se m’està perseguint per motius ideològics, perquè som una policia d’esquerres”, afirma. Anteriorment, recorda, els seus companys de policia varen recollir firmes per tal d’expulsar-la del cos i, fins i tot, varen arribar a posar una denúncia falsa contra ella en la qual l’acusaven d’haver agredit un detingut. Finalment, va poder demostrar que aquell dia ella no estava de servei. A més, explica que varen obrir-li en més d’una ocasió “expedients administratius per fer-la fora de la policia per haver escrit articles d’opinió contraris a la policia per denunciar les càrregues de l’1 d’octubre a Barcelona”. Però “la llibertat d’expressió és molt ambigua”, assenyala Vivas, qui critica que “hi ha policies que diuen que la llei de violència de gènere discrimina l’home” o que “alguns sindicats policials surtin a manifestar-se amb Ciutadans i Vox”.

“L’objectiu és que calli”, diu Vivas. Ara, com que no poden sancionar-la estant fora del cos, “han decidit perseguir-la per la via penal”. La regidora manifesta que se l’“ataca durament amb totes les eines que tenen a l’abast, fins i tot amb sindicats”, perquè encara tenim una “policia ideològica”. Malgrat que assegura no tenir res en contra de la policia -perquè ella mateixa es declara com a tal constantment-, apunta que aquest cos ha de poder ser criticat perquè és un servei públic.

stats