SALUT
Societat 21/09/2016

L’Alzheimer ja afecta una de cada 20 persones de més de 65 anys

La Fundació Pasqual Maragall estrena nou centre i comença els assajos amb una vacuna preventiva

Mònica L. Ferrado
4 min
El nou centre BarcelonaBeta, impulsat per la Fundació Maragall, té una plataforma en neuroimatge i una altra d’assajos per fer recerca exclusivament sobre prevenció.

BarcelonaLa demència associada a l’Alzheimer ja afecta una de cada vint persones de més de 65 anys, segons dades de l’organització Alzheimer’s Disease International. Avui, que es commemora el dia mundial de la malaltia, es calcula que hi ha 47 milions de malalts, 120.000 dels quals a Catalunya. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), però, preveu que la xifra s’elevi fins als 135 milions l’any 2050. Si no canvia res, per tant, l’epidèmia és imminent. Per evitar-ho, en aquests moments hi ha 1.894 assajos clínics en marxa, segons la base de dades Clinical Trials.org, 555 dels quals a Europa. Tot i així, sembla poc, perquè el cert és que un 99% dels assajos que s’han fet fins ara han fracassat, segons un estudi publicat el 2014 per la revista The New England Journal of Medicine.

El punt positiu és que els científics han pogut aprendre dels errors. La recerca ha fet un tomb i ara s’orienta cap a la prevenció i la detecció precoç. Hi ha indicis que els medicaments que han fracassat en malalts amb símptomes clars de la patologia poden funcionar en persones asimptomàtiques. En concret, un dels passos endavant més valuosos que s’han fet en els últims anys ha sigut descobrir que el cervell comença a patir les alteracions de l’Alzheimer dècades abans que la malaltia provoqui cap trastorn visible. Dit d’una altra manera, l’Alzheimer no comença amb la pèrdua de memòria, sinó molt abans. “La demència és només la manifestació clínica del que ha estat passant al cervell durant 20 anys”, afirma Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall. “És en aquesta finestra de temps, abans que es produeixi la mort neuronal, quan podem introduir la prevenció”, afegeix.

Inauguració prometedora

La Fundació Pasqual Maragall acaba d’inaugurar el seu propi centre de recerca, el BarcelonaBeta Brain Research Center, un edifici de sis plantes dotat amb tecnologia de neuroimatge i sales per fer assajos clínics, on es farà exclusivament recerca sobre prevenció de l’Alzheimer. De moment, els científics han pogut completar una cohort de gairebé 3.000 persones sanes d’entre 45 i 75 anys, com és el cas de la filla de l’expresident Pasqual Maragall -tres quartes parts són familiars de malalts-. Cada tres anys i durant dècades se’ls faran diverses proves, com tests de cognició i d’hàbits de vida, analítiques i proves de neuroimatge, entre d’altres, per saber millor en quin moment es desenvolupa la malaltia.

Bona part dels voluntaris també participaran en una línia de recerca per investigar la relació entre la genètica i l’estructura del cervell. El centre també colidera el projecte europeu EPAD, un registre de 6.000 voluntaris a tot Europa en risc de patir la malaltia, en el qual també participen una trenta de centres de tot el món, com són les universitats d’Oxford i d’Edimburg. Però per poder detectar de manera precoç la malaltia també cal buscar biomarcadors i aprofundir en les tècniques d’imatge. Per això, un altre dels estudis del BarcelonaBeta consistirà a estudiar el rol de la imatge en la detecció de la proteïna que causa la malaltia, la betaamiloide.

El nou centre també investigarà amb fàrmacs que permetin prevenir. “Volem demostrar que en persones sanes hi ha indicis de canvis”, explica José Luis Molinuevo, director científic de la institució. Ja tenen tots els permisos per iniciar un assaig amb una vacuna, que es va anunciar fa mesos, però que es va endarrerir per tràmits burocràtics que exigien les autoritats sanitàries, diu Molinuevo. Es tracta d’un fàrmac desenvolupat per Novartis que té com a objectiu aconseguir la immunització de l’individu injectant un fragment de la proteïna betaamiloide perquè generi anticossos que l’ataquin. Es tracta d’un assaig en fase III que durarà cinc anys i en el qual participen persones de tot el món. Tots són individus sans de més de 65 anys i portadors de dues còpies del gen ApoE4, identificat com un dels que predisposen a tenir la malaltia. “Des de l’Hospital Clínic ja vam participar en la fase II i els resultats van ser molt bons”, afirma Molinuevo. També es faran dos assajos més amb inhibidors d’un enzim implicat en la malaltia. “Si inhibeixes aquest enzim evites la producció de betaamiloide”, explica Molinuevo. A més a més, des del BarcelonaBeta també s’està investigant una nova metodologia per donar suport als cuidadors dels malalts, una línia de treball de la qual s’encarrega Cristina Maragall, filla de Pasqual Maragall.

Un anticòs prometedor

Un dels cops més forts per a la recerca en Alzheimer va ser el fracàs de dos assajos previs amb dos anticossos que es van mostrar ineficaços en arribar a la fase III. Però a finals d’aquest mes d’agost la revista Nature publicava un nou estudi amb un altre anticòs monoclonal en el qual han participat 165 pacients que tenien deteriorament cognitiu lleu. El fàrmac se’ls va injectar durant un any. Segons els resultats de la investigació, entre els que van prendre dosis més altes les plaques de betaamiloide que s’acumulaven al cervell es van reduir. L’estudi és modest, però ha obert un nou camí i s’estan fent sis assajos més al món. Un d’ells, amb 1.350 persones d’entre 50 i 85 anys amb deteriorament cognitiu lleu, compta amb pacients de cinc centres catalans: la Fundació Althaia de Manresa, l’Hospital del Mar, l’Hospital Dexeus, l’Hospital de Bellvitge i l’Arnau de Vilanova de Lleida. Es pensa que el fàrmac seria més útil com a prevenció. Per això en un altre dels estudis es provarà l’anticòs amb 28 persones més joves, d’entre 18 i 55 anys.

stats