Societat 16/10/2020

Almenys una vintena de prostíbuls continuen oberts a Palma tot i la prohibició de Salut

El Govern va obligar a suspendre l’activitat dels bordells l’agost per evitar contagis de covid-19, però ara no sap si els seus inspectors n’han sancionat cap

A. Tarragó / K. Oñate
4 min
Almenys una vintena de prostíbuls continuen oberts a Palma tot i la prohibició de Salut

PalmaLlençols d’un sol ús, dutxes i control de temperatura: aquestes són algunes de les mesures amb què es pretén lluitar contra el contagi de covid-19 en uns llocs on el contacte estret i l’intercanvi de fluids entre persones és inevitable. Com a mínim una vintena de prostíbuls de Palma continuen oberts davant la inacció del Govern, tot i que la Conselleria de Salut va dictar el tancament i suspensió d’aquests locals en una resolució el 28 d’agost. Per comprovar que continuen funcionant, l’ARA Balears només ha hagut de consultar un fòrum d’internet, obert a qualsevol, en què s’anuncien bordells i treballadores sexuals de Mallorca, i on els seus clients n’intercanvien valoracions. A la pàgina hi ha telèfons de contacte i adreces d’alguns dels establiments que s’ofereixen i, amb només unes desenes de telefonades i missatges de WhatsApp, aquest diari ha pogut comprovar que, tan sols a Palma, 19 continuen oberts.

La majoria d’establiments en què es continua exercint la prostitució són pisos i locals de massatge; la meitat dels que ha detectat aquest diari els duen persones d’origen xinès. Els pisos i locals estan disseminats per tota la ciutat i se’n poden trobar a gairebé tots els barris del centre, des de Santa Catalina fins a Son Gotleu, passant per Cala Major, la plaça de Toros i el Molinar. Alguns, fins i tot, s’ubiquen en trams molt concorreguts, com l’avinguda Gabriel Alomar i el carrer Aragó. Els horaris varien, però en alguns casos poden estar oberts les 24 hores del dia. Quan se’ls demana per les mesures de seguretat, alguns responsables dels bordells responen amb escepticisme: “És una mica absurd. Et penses que en aquesta feina és possible no contagiar-se? La mesura hauria de ser no venir”. Altres diuen que fan tot el que poden i fins i tot afirmen que ho tenen “tot en regla”. També hi ha locals on admeten sense cap problema que tot funciona “com sempre”.

El Govern no sap si els seus inspectors o els cossos policials han intervingut en cap d’aquests establiments d’ençà que es va aprovar la resolució que suspenia “les activitats que possibilitin la prostitució” i els obligava a “estar tancats al públic”. Fonts de la Conselleria d’Administracions Públiques -que té les competències en inspecció i sanció, en aquest cas- s’excusen que no poden saber en quants prostíbuls han fet inspeccions perquè les propostes de multa que tramiten “contenen el nom del local i no l’activitat”. Argumenten que és impossible saber quants dels 264 establiments que han incomplert la normativa covid-19, segons els controls del Govern, eren bordells. La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears i els cossos policials (Policia Local de Palma, Policia Nacional i Guàrdia Civil) asseguren que no tenen accés a aquestes dades perquè l’Executiu balear centralitza tota la informació.

Menys control

Dues de les principals entitats que treballen amb dones que exerceixen la prostitució a les Balears, Metges del Món i Casal Petit, confirmen que l’activitat no es va aturar ni durant l’estat d’alarma ni després de la prohibició del Govern. La coordinadora de projectes de Casal Petit, Magdalena Alomar, sap per les dones que atenen que “continua havent-hi pisos i clubs en què l’activitat es manté”. La xifra exacta de les seves usuàries que continuen exercint no la pot donar perquè quan les ajuden no anoten si continuen treballant o no. D’ençà que es va aixecar l’estat d’alarma, Casal Petit no ha tornat a fer sortides a clubs, per això l’entitat tampoc no sap quants establiments poden estar oberts. El problema, però, “és que moltes dones han anat a pisos privats, que són més difícils de controlar”, adverteix Alomar.

En el cas de Metges del Món, el nombre de sortides que han fet entre el maig i l’octubre ha estat la meitat que en el mateix període de l’any passat. Com a conseqüència, han atès un 37% menys de persones en situació de prostitució, segons informa la coordinadora autonòmica de l’ONG a les Balears, Belén Matesanz. Una de les dades més preocupants és que han lliurat un 33% menys de material preventiu, la qual cosa vol dir que han donat uns 27 preservatius per persona, xifra que l’any passat va ser de 40.

La voluntària i vocal de prostitució de Metges del Món, Inma Mas, reconeix també que es continua exercint i que el tancament dels prostíbuls “no serveix” si no es fa feina amb l’educació dels joves. La mesura, denuncia Mas, “ha deixat encara més a l’ombra aquestes dones tan vulnerables”. La voluntària assegura que durant el confinament va haver-hi casos en què els proxenetes enviaven en un taxi les dones perquè es prostituïssin o que les esperaven a la porta de les cases dels clients fins que acabaven el servei. Paradoxalment, afegeix, la pandèmia ha permès que els clients exerceixin més pressió i que “l’ús del preservatiu hagi desaparegut”. En aquest sentit, Mas indica que “no se sap quants positius de coronavirus pot haver-hi perquè cap d’ells dirà on ha estat”. Això, afegeix, afecta tant les seves pròpies famílies com les treballadores sexuals, que són “les més desprotegides”.

stats