Portada 04/11/2014

És ploure a Palma i recordar el pla Mirall

2 min

UNA TÉ AQUESTES COSES. Caure una barrumbada a Palma i pensar en el pla Mirall és tot u. Hauria de dir que això només pot passar al centre antic de la ciutat, perquè aquell pla que va tenir aixecat el centre de Palma durant anys es va oblidar que la ciutat no és només la zona per la qual es passegen els turistes.

La memòria no és tan capritxosa com es pot pensar. Si en ploure se'm desperta el record del pla Mirall, és perquè pels carrerons del centre de Ciutat l'aigua m'arriba gairebé fins als turmells. Aquell pla que es va desenvolupar entre els darrers anys 90 i els primers del 2000 i que va invertir a l'esmentada zona històrica quasi 90 milions d'euros, si no ho record malament, va condemnar la pràctica totalitat de les pluvials de les cases antigues, per la qual cosa quan plou les canals desborden als terrats i provoquen goteres als veïns dels pisos més alts o, si aquests es varen cansar d'aguantar ploure dins ca seva i tallaren la canal un pam abans d'arribar en terra, totes acaben vessant enmig del carrer, com a petits sortidors a ambdós costats dels carrerons. Una monada, el pla Mirall.

A més, ara és bon moment per recordar-ho, perquè el pla Mirall es va fer durant l'etapa del batle Joan Fageda, amb José María Rodríguez de tinent de batle i ara president del PP a Palma. Mai no vàrem entendre el que es feia amb aquell pla destinat, en teoria, a la reconversió i millora del paisatge urbà, que no només ens deixà les pluvials amputades, sinó que va esborrar per sempre del paisatge els vells i bells carrers empedrats i ens va deixar un trencaclosques de rajoles de formigó i d'altres materials prefabricats. Ho record cada vegada que plou, mentre torn a mirar unes fotos que encara conserv: les d'un xalet fora de Palma que tenia les voreres d'un caminoi i una bona escala d'accés a la casa construïts amb les pedres que s'endugueren de les voreres dels carrers de ciutat. I vostè es demanarà que com es pot saber que eren aquelles pedres. Doncs perquè qui se les va fer seves va oblidar esborrar-hi les restes de marques de pintura, groga o vermella, fetes per senyalitzar el trànsit. Viure per veure-ho.

stats