Crònica

Zapatero: "Jutjar Puigdemont obriria un abisme insalvable"

L'expresident espanyol presenta el seu nou llibre: 'Crónica de la España que dialoga'

2 min
L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, en la presentació del seu llibre a l'Ateneo de Madrid

MadridExplica el periodista Màrius Carol que a principis de setembre, en una de les converses per preparar el llibre Crónica de la España que dialoga (Editorial Navona, 2024), José Luis Rodríguez Zapatero ja li va dir que hi hauria amnistia. En aquell moment Carles Puigdemont la posava com a condició per negociar la investidura de Pedro Sánchez i encara es percebia difícil. "Era pura intuïció", assegura l'expresident del govern espanyol durant la presentació celebrada a l'Ateneo de Madrid. Probablement tenia informació, de la mateixa manera que el 29 de maig al matí va saber que el líder del PSOE convocaria eleccions anticipades. Li va trucar l'exdirigent socialista Pepe Blanco per explicar-l'hi.

"Sempre em va semblar que si es jutjava Puigdemont en un tribunal, aquest seria un pas difícil de superar [...]. Podria obrir-se un abisme insalvable", comenta al llibre Zapatero. "L'amnistia és molt bona per a Espanya", insisteix durant l'acte, preguntat per la periodista Ana Pastor, i defensa que els polítics poden "canviar d'opinió", com ha fet Sánchez. Fa uns mesos a l'Ateneo de Madrid era l'expresident Felipe González qui presentava un llibre d'Alfonso Guerra, i tots dos rebutjaven durament l'amnistia davant un públic "diferent" al que hi havia avui, tal com constata el president de la institució.

A primera fila, els ministres María Jesús Montero, Félix Bolaños, Pilar Alegría i Ana Redondo, entre molts altres dirigents socialistes, escolten Zapatero, que revela que no s'ha publicat una fotografia de l'abraçada que es va fer amb Sánchez el 24 de juliol, l'endemà de les eleccions del 23-J, a la Moncloa, després que l'expresident espanyol s'impliqués a fons en la campanya. Al llibre assegura que també s'ha posat a disposició del seu partit per acostar posicions amb Junts, tot i que no ha volgut aclarir si s'ha reunit amb Puigdemont a l'estranger.

La fi d'ETA

Les principals revelacions de Zapatero tenen a veure amb la negociació de la fi de la violència d'ETA. Una de les anècdotes que inclou és una nit en què l'exministre de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba truca al llavors president per traslladar-li que Thierry, un dels líders de la banda, vol parlar directament amb Zapatero. És la condició per desactivar set o vuit bombes repartides per la geografia espanyola preparades per explotar l'endemà al matí. Després d'unes hores de reflexió, arriben a la conclusió que es tracta d'un farol, i no accedeixen al xantatge. Tenien raó. "Aquella nit pràcticament no vaig dormir", assegura Zapatero.

La fi d'ETA, haver dissuadit Juan José Ibarretxe per convocar un referèndum i per exposar la seva fórmula per a Euskadi al Congrés, Catalunya i el seu paper a Veneçuela, serveixen a Zapatero per reivindicar la via del diàleg. En el context de guerra actual, fa una "defensa de la pau a través d'una actitud pacífica". Al llibre no es fica en el vesper de l'increment de la despesa militar que ara reivindica Sánchez, i sobre Catalunya insinua que podria recuperar-se la idea d'un pacte fiscal i establir un "diàleg obert" sobre el sistema de finançament.

stats