Política 11/07/2023

Urbanisme de Cort ahir deia blanc i avui diu negre: la 'check list', Son Busquets i el Marítim

El regidor de l'Ajuntament de Palma Óscar Fidalgo ha fet marxa enrere o ha canviat el discurs en algunes de les mesures que va anunciar fa tot just una setmana

3 min
El regidor Óscar Fidalgo aquest dimarts en una roda de premsa.

PalmaEn només una setmana el discurs del nou regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo (PP), ha fet un tomb en algunes de les qüestions clau de la seva àrea i que ell mateix va posar al centre de l'agenda mediàtica en la seva primera roda de premsa al càrrec. Es tracta de la suposada check list que el seu equip vol posar en marxa per agilitzar els tràmits, el projecte de Son Busquets i les obres del passeig Marítim de Palma.

1.
La 'check list'

Fidalgo reconeix que no és iniciativa seva.

COAIB

"Una checklist per orientar, aclarir i unificar els requisits de concessió de llicències i permisos, així com per agrupar els criteris dels tècnics". Aquesta va ser una de les primeres mesures que va anunciar Fidalgo en la roda de premsa de Gerència d'Urbanisme de la setmana passada, dimarts. El que no va especificar, però, és que aquesta mesura no era collita seva, sinó que era un dels fruits de l'anterior mandat. De fet, el mateix Col·legi d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) va advertir just després de les seves declaracions que ja treballaven, des de feia més d'un any, en aquest projecte.

Preguntat per aquesta qüestió aquest dimarts en roda de premsa ha reconegut que en tenia constància i que el COAIB "es referia a un conveni que van signar de manera expressa amb l'anterior gerent d'Urbanisme i que obeïa a una sèrie d'actuacions", les quals considera que "es poden millorar i ampliar". La seva intenció ara és reprendre aquestes converses amb el Col·legi "i tots els col·lectius implicats", començant per "demanar als tècnics municipals, que són els que més coneixen la normativa municipal".

2.
Son Busquets

El regidor admet que el projecte no només depèn d'ell.

La caserna de Son Busquets

Un altre dels anuncis de Fidalgo que més titulars van ocupar la setmana passada va ser la intenció de tombar el projecte de Son Busquets de l'anterior mandat, amb el qual es pretenien fer més de 800 habitatges de tipus social. Sobre això, el regidor va informar que la xifra d'habitatges que s'aixecaran en aquests terrenys seria menor –perquè així "constituirà un gueto", va argumentar– i que es vendran i llogaran "a preu taxat". En qualsevol cas, l'edil va deixar clar que no hi ha "cap document signat que vinculi l'Ajuntament de Palma amb la titularitat del solar".

El mateix dia de les seves declaracions, l'Entitat Pública Empresarial del Sòl (Sepes) va aclarir que l'actuació en aquest espai "està inclosa des del 10 de novembre de 2022 en un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i el Sepes". Així mateix, va apuntar que d'acord amb el conveni prepararà els sòls perquè siguin urbanitzables i facilitarà l'edificació residencial a través de, per exemple, fórmules publicoprivades que impliquin la cessió del sòl, perquè la Comunitat o l'Ajuntament en gestionin els habitatges resultants.

El Sepes, a banda de defensar que les converses i reunions amb l'Ajuntament de Palma estaven avançades, va informar que els principals reptes que s'afrontaran en el desenvolupament del projecte són la generació de la reserva més gran d'habitatge social de la ciutat, la qual cosa contradiu les intencions de Fidalgo. Sobre això, el cap d'Urbanisme de Cort ha defensat que "no contradiu en absolut" el que va dir.

No obstant això, Fidalgo ha moderat les seves intencions: "El que vaig dir és que el sòl de Son Busquets era del Sepes i no de l'Ajuntament de Palma. També vaig dir que no hi havia cap document signat. I, finalment, que l'ús del sòl hauria de ser sobretot de zona verda i equipaments i, en segon lloc, habitatge públic, però a preu taxat". En aquest darrer punt, però, el que també va advertir és que no descartava que un percentatge pugui ser de protecció oficial".

3.
El passeig Marítim

Urbanisme no demanarà a l'APB que l'incloguin ara els pàrquings soterranis.

Les obres del passeig Marítim de Palma.

La darrera qüestió en la qual ha acabat de fer marxa enrere ha estat la reforma del passeig Marítim, que el batle, Jaime Martínez, va anunciar com a candidat que modificaria. Si la setmana passada Fidalgo ja admetia que eren "conscients que aturar un projecte per executar un canvi pot fer que sigui pitjor el remei que la malaltia", avui ja ha deixat clar que ni tan sols demanaran a l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) incloure pàrquings soterranis en el projecte.

En declaracions a l'ARA Balears, el regidor d'Urbanisme ha aclarit que encara no han mantingut la reunió amb l'APB que tenien prevista, però que serà "properament". Tot i això, ja ha avançat que el projecte de fer aquests aparcaments serà "en un futur" i no ha posat cap exemple dels "certs canvis" que estaven "disposats a negociar per millorar el projecte".

stats