Judicialització del Procés

El TC rebutja de nou suspendre la condemna de Sànchez, Turull, Rull i Forn

Els magistrats neguen que la sentència belga sobre Lluís Puig justifiqui la seva petició

2 min
Els exdiputats de JxCat al Congrés Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, en l'acte de presa de possessió al Congrés després del 28-A

MadridEl Tribunal Constitucional ha tornat a rebutjar suspendre la pena de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, després que ho demanessin arran de la sentència de Bèlgica sobre l'exconseller de Cultura Lluís Puig. Els quatre condemnats en el judici del Procés van sol·licitar de nou a l'alt tribunal que mentre no es resol el seu recurs d'empara permetés que no haguessin d'estar a la presó, aprofitant que un tribunal belga va declinar l'extradició de Puig adduint que se li havia vulnerat el dret al jutge predeterminat per llei i se li podia no respectar la presumpció d'innocència. Es tracta de dues qüestions que els exconsellers de JxCat i l'exlíder de l'ANC també plantegen, però el TC no considera que sigui res "sobrevingut" que justifiqui la sol·licitud.

Els magistrats subratllen que la jurisprudència marca que una modificació d'aquestes característiques requereix que s'hagi produït una circumstància "sobrevinguda", però també assenyala que el qüestionament de la competència del Tribunal Suprem per jutjar-los o la presumpció d'innocència no són determinats per dirimir una suspensió cautelar com aquesta. A més, sostenen que es tracta d'al·legacions que ja formen part del recurs d'empara contra la sentència del Procés, de manera que abordar-ho ara seria avançar-se a la resolució de fons que ha d'arribar en el futur.

El TC no amaga que la sentència de Bèlgica "d'alguna manera vincula o condiciona" les seves eventuals sentències sobre els recursos d'empara, però no en aquest moment. Tot i aquesta afirmació, els jutges ja s'han pronunciat sobre la possible vulneració del jutge predeterminat per llei en la resposta als recursos de l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs i l'exconseller de Justícia Carles Mundó, i ha tancat files amb el Suprem. El TC considera que el Suprem podia investigar, processar i jutjar els exmembres del Govern tot i que només se'ls acusés de malversació i desobediència.

En relació a la suposada vulneració de la presumpció d'innocència, la defensa de Sànchez, Rull i Turull feia referència a les filtracions als mitjans de comunicació que s'han anat produint sobre diferents decisions judicials que els han afectat. En la mateixa línia, el TC remarca que aquesta qüestió està "mancada de rellevància a efectes de dilucidar la mesura cautelar demanada". En les interlocutòries publicades aquest dimecres, els jutges es refereixen a la seva decisió del juny de l'any passat en la qual ja van rebutjar suspendre la pena dels condemnats.

En aquest sentit, el TC inclou en els seus arguments que no concedir aquesta llibertat provisional no suposaria un dany irreparable perquè queden encara molts anys de compliment de pena. La majoria s'acosten o superen els tres anys de presó, però les condemnes són de 9, 10 i 11 anys. A més, els magistrats afegeixen que la doctrina constitucional ha establert que una petició com aquesta es pot concedir si queden menys de cinc anys de compliment de la pena, i no és el cas.

stats