Política 12/01/2020

El govern de Sánchez enceta “la legislatura del diàleg”

El president presenta ministres d’una coalició amb “veus diverses” i “una direcció”

Germán Aranda
3 min
Pedro Sánchez ahir a la Moncloa just abans de la roda de premsa en què va valorar l’acord en relació al Brexit.

MadridArrenca la que ha de ser “la legislatura del diàleg”. Pedro Sánchez ho recorda sempre que parla, i ahir no va ser una excepció, en la declaració institucional a la Moncloa després de trucar al rei per informar-lo del nou equip de govern, de 18 ministres i quatre vicepresidències. Un diàleg “social, territorial i generacional” que es donarà “amb diverses veus” dins un govern “singular” perquè és de coalició, però “amb una sola paraula” i un propòsit “d’unitat”. Nou missatge de cohesió interna adreçat a Unides Podem, amb qui van signar fa uns dies un document per garantir la discreció entre ministeris i la unitat d’acció. Avui prendran possessió els ministres i demà tindrà lloc el primer consell de ministres de la legislatura, després del qual compareixerà Sánchez, ara sí, en roda de premsa.

El diàleg amb els diferents no és, en aquest cas, una elecció vocacional de Sánchez, sinó una obligació per un escenari en el qual no té majoria absoluta al Congrés, ni tan sols sumant els diputats del seu soci de govern, Unides Podem. La taula bilateral amb el govern de la Generalitat, així doncs, serà crucial per garantir la governabilitat, que molt aviat ha de passar el seu primer examen en l’aprovació dels pressupostos. Per convèncer Esquerra que hi doni suport, Sánchez i Carmen Calvo, vicepresidenta primera, lideraran les converses amb el Govern, però amb l’ajut de la nova titular de Política Territorial, Carolina Darias; del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i del de Sanitat, Salvador Illa, com a únic representant del PSC dins l’executiu.

Pendents de Torra

En va parlar ahir el president en una conversa informal amb els periodistes posterior a la seva declaració institucional. Es va mostrar il·lusionat i satisfet amb la coalició i va explicar que no havia rebut cap negativa entre els candidats a ministres. Amb Torra, va explicar, van estar d’acord durant la trucada de la setmana passada que vindrien “dies intensos” i es van emplaçar a quadrar agendes per trobar-se i encetar la taula de diàleg bilateral, pendent de decidir si a Barcelona o a Madrid. La inhabilitació del president i els pròxims esdeveniments poden derivar en un nou gir de guió de cara al diàleg i la governabilitat de l’Estat.

Davant la dificultat per aconseguir majories al legislatiu, Sánchez intenta garantir que la coalició almenys sigui sòlida. No hi ha, segons va defensar ahir, “cap problema” amb Pablo Iglesias, després del malestar pel fet que la seva vicepresidència quedés diluïda amb l’ampliació a quatre vicepresidències. No havien negociat, va afirmar Sánchez, l’estructura global del govern amb Unides Podem, sinó només els noms que entrarien a l’executiu.

A Sánchez, amb tot, li caldrà dialogar amb “diferents famílies polítiques” per tirar endavant alguns dels reptes de la seva legislatura, com “un creixement econòmic sobre bases molt més productives i amb creació de feina de qualitat, l’entesa territorial i el repte demogràfic”. La derogació de la reforma laboral per combatre la precarietat, la transformació digital, la transició ecològica i la “plena igualtat de la dona” són les altres “grans transformacions” que va ressaltar Sánchez com a claus en la seva acció de govern. “Espanya no tornarà mai més a ser un país de dones sense veu”, va dir el mandatari, que va defensar els “valors progressistes” del govern de coalició.

Sánchez va justificar l’ampliació de 17 a 22 ministres perquè tindran “competències molt precises i molt taxades”. Va ressaltar, a més, la importància de “renovar el Pacte de Toledo”, el gran acord per garantir el futur de les pensions i un dels motius que ha fet que se separin els ministeris de Treball i Seguretat Social, segons va explicar.

L’oposició a la dreta no s’ha mostrat, fins ara, gaire receptiva a visibilitzar aquest diàleg que sí que sembla agafar forma amb l’independentisme. Després de dedicar-li desenes d’interrupcions i atacs durant el debat d’investidura per l’acord amb Esquerra i les abstencions de Bildu, els partits de la dreta van reprendre ahir les crítiques. El vicesecretari d’organització territorial del PP, Antonio González Terol, va assegurar ahir a Barbastro que el seu partit faria “tot el possible perquè la legislatura duri com menys millor”. El diputat va criticar també la presència de 18 ministres i quatre vicepresidents, “el govern més car de la nostra història”, i ho va relacionar amb el fet que “ningú pot quedar-se fora de la festa”.

Des de l’òrbita de Ciutadans, la líder a Catalunya, Lorena Roldán, va coincidir des de Badalona amb el diagnòstic del PP d’un “govern sobredimensionat” per “acontentar els socis populistes”. I es va mostrar convençuda que el govern de coalició acabarà portant “al deteriorament de l’economia i de les institucions”.

stats