La reforma de la sedició
Política 11/12/2022

Sánchez rebaixa la malversació però sense despenalitzar l’1-O

El PSOE i Unides Podem plantegen una pena de fins a 4 anys de presó i 6 d'inhabilitació encara que no hi hagi lucre

4 min
Pedro Sánchez, amb Salvador Illa, Jaume Collboni i Lluïsa Moret aquest diumenge a Barcelona

BarcelonaLa proposta d’Esquerra per a la malversació no s’incorporarà com estava al Codi Penal. Tal com va explicar l’ARA , el PSOE tenia la intenció d’esmenar el text dels republicans i aquest diumenge ha fet pública la seva contraproposta. Com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l’ARA, els socialistes i Unides Podem plantejaran aquest dilluns a la ponència que ha de debatre les esmenes a la reforma del Codi Penal un text alternatiu que afegeix un nou tipus penal a la malversació perquè també es penalitzi la desviació irregular de fons dins la mateixa administració pública. És a dir, a diferència de la proposta d’Esquerra, per cometre un delicte de malversació no serà imprescindible el lucre personal. D’aquesta manera, els socis de coalició interpreten que els fets de l’1-O sí que podrien ser imputables per malversació, tot i que amb unes penes més baixes: amb la redacció que proposen el PSOE i Unides Podem, la pena màxima seria de 4 anys de presó i 6 d’inhabilitació.

Amb la contraproposta del PSOE i Unides Podem s’obre ara una negociació contra rellotge entre els dos socis del govern de coalició i Esquerra, perquè la ponència que ha de debatre les esmenes a la reforma del Codi Penal es reuneix aquest dilluns amb la idea que dimarts es voti el cos final de la llei ja en comissió i dijous ja es convalidi la reforma al ple. Fonts de la Moncloa esperen que els republicans acabin acceptant aquesta nova redacció sense més canvis, tot i que la primera resposta d’ERC ja ha estat negativa.

El dilema d’Esquerra

El president d’ERC, Oriol Junqueras –directament afectat per l’esmena–, ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio que no li semblaria “just” que els exiliats que tornessin a Catalunya s’haguessin d’enfrontar a quatre anys de presó. Ara, doncs, Esquerra ha d’obrir un debat intern en què, tal com explicava aquest diari divendres, haurà d’afrontar el dilema d’acabar triant entre deixar el delicte com està ara mateix o votar a favor d’una proposta que permeti aplicar el delicte de malversació sobre els fets de l’1-O però amb penes més baixes. Junts per Catalunya ja pressionava aquest diumenge advertint, a través del seu secretari general, Jordi Turull, que la darrera proposta de malversació amb què treballen el PSOE i Unides Podem és només una “falca a la reforma que va fer el PP per perseguir l’independentisme” i “una catifa vermella a la cúpula judicial perquè pugui actuar com li doni la gana”.

La proposta dels socialistes, doncs, no reverteix completament la reforma de la malversació que va fer el govern de Mariano Rajoy l’any 2015 per castigar conductes com les del 9-N. ERC volia tornar al Codi Penal anterior a aquest canvi, que va deixar d’exigir “ànim de lucre” al càrrec públic que cometés la malversació i va afegir “l’administració deslleial dels fons públics”. És a dir, no es requeria haver-se enriquit personalment, sinó que l’investigat podia ser condemnat per haver causat “perjudici al patrimoni públic”.

El que sí que fan el PSOE i Unides Podem és proposar una rebaixa de penes substancial. Fins ara oscil·lava de tres anys a vuit (la inhabilitació podia arribar als vint anys en els dos supòsits), però en casos superiors a 250.000 euros la pena podria arribar als 12 anys de presó. Amb la nova redacció la pena màxima de presó en aquests casos seria de quatre anys i la d’inhabilitació sis.

Tot i que no n’ha parlat obertament, el president espanyol, Pedro Sánchez, sí que ha aprofitat la presència aquest diumenge a Barcelona en un acte de suport a l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, per defensar davant els atacs de la dreta l’actuació del govern espanyol amb Catalunya. El líder del PSOE ha subratllat que “ningú que no sigui un addicte al conflicte nega que Catalunya està millor avui que fa cinc anys” i ha reivindicat els passos que fa l’executiu espanyol per desjudicialitzar el conflicte: “Sé que les decisions que hem de prendre són arriscades, però no hi ha un altre camí. Cal tornar la confrontació i el debat polític al territori de la política i treure’l dels jutjats”, ha dit després d’explicar que el PSOE havia decidit “rescatar Catalunya de la crispació i la confrontació, per tornar-la a la convivència i la concòrdia”. Un cop més, l’encarregat de cobrir el flanc del partit més refractari als gestos amb l’independentisme ha estat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ha subratllat que tot i els canvis al Codi Penal, la Constitució encara preveu mecanismes per fer front a un escenari com el de la tardor del 2017 a Catalunya.

Feijóo demana eleccions

El president espanyol ha aprofitat la intervenció a Barcelona per respondre també al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que aquest diumenge li exigia des de les pàgines d’El Mundo la convocatòria urgent d’eleccions anticipades. Sánchez ha reiterat que la cita amb les urnes serà a finals del 2023, tal com està previst, i ha reclamat al dirigent popular que abans que s’arribi a aquella data el PP aprofiti el temps per “reconèixer d’una vegada el resultat de les eleccions de fa tres anys”. També ha respost als atacs de la dreta per la reforma del Codi Penal el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, que ha sorprès l’auditori parafrasejant Jordi Pujol: “A partir d’ara les lliçons de constitucionalisme, de patriotisme, les donarem nosaltres. Què s’han cregut?”

stats