Política 04/08/2015

Què augmenta i què es retalla: els pressupostos de l'Estat pel 2016 en 10 claus

Rajoy es puja per primer cop el sou, la Casa del Rei manté congelada la seva despesa i les beques només pugen un 0,2% tot i les promeses del nou ministre d'Educació

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridEl govern de Mariano Rajoy ha publicat aquest dimarts els detalls del projecte de llei dels pressupostos general de l'Estat per al 2016. La presentació s'ha fet amb gairebé dos mesos d'antelació perquè pugui concloure la seva tramitació parlamentària abans que s'acabi la legislatura. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha fet una exposició amb un marcat caràcter electoralista, assegurant que només amb les polítiques econòmiques del PP es podrà mantenir la recuperació. Catalunya recupera certa inversió, però continua lluny del 19% del total territorialitzat d'acord amb la disposició addicional tercera de l'Estatut, que contemplava una inversió d'acord amb la seva aportació al PIB. Repassem els primers deu titulars d'aquests comptes, que l'executiu del PP preveu tenir aprovats definitivament el 22 d'octubre.

1.- Reducció d'un 22% de la despesa en prestacions

Menys gent perdrà la feina el 2016, segons el càlculs d'Hisenda, i això porta a una retallada dràstica en la despesa en prestacions. Això no vol dir que es deixin de pagar les actuals, però també es calcula que qui no trobi feina poc a poc anirà perdent part del seu subsidi i per això també baixarà. La partida es redueix gairebé 5.500 milions per a l'any vinent després dels 19.821 milions d'aquest any. Pel que fa el foment de les polítiques d'ocupació, només es destinarà un 1,2% més. Els sindicats ja han criticat aquesta decisió.

2.- Dràstica retallada del pressupost en agricultura

La partida per al ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació serà de 7.438,24 milions d'euros, un 13,3% menys que no pas el 2015. Montoro ha argumentat que és degut a que el 88% de les polítiques agrícoles d'Espanya es financen amb fons europeus, que es decideixen cada dos anys.

3.- Els 13,2 milions d'euros al mes per a l'Església es mantenen i la Casa del Rei rebrà més

El govern espanyol concedeix cada mes 13,2 milions d'euros a la Conferència Episcopal Espanyola, és a dir, fins a 159,2 milions. Es tracta de la mateixa quantitat que enguany, malgrat la demanda dels bisbes perquè el govern espanyol destini un percentatge del que ha rebut l'any anterior gràcies a la casella de l'IRPF. I és que aquest any l'Església ha recaptat fins a 249 milions gràcies a la casella de la declaració de la renda.

Pel que fa la Casa del Rei, el pressuposto augmenta un 1% però degut a l'augment del sou dels funcionaris. Descomptant-ho, el govern espanyol manté congelada l'aportació a la monarquia per tercer any consecutiu en 7,7 milions d'euros.

4.- Malgrat les promeses del nou ministre d'Educació, les beques només s'incrementen un 0,2%

El pressupost en educació augmenta un 9,2%, sobretot per les noves partides per l'aplicació de la LOMCE. Amb el que no compleix el successor de Wert, Íñigo Méndez de Vigo, és amb l'increment promès de les beques, que es queda en només un 0,2% més. Montoro ha argumentat que el 2015 ja es va assolir "el màxim històric" d'aportació a beques i que la partida ja no té més sostre per créixer. Es recuperen les ajudes a la compra de llibres però es consolida la pràctica desaparició de l'educació compensatòria i la formació del professorat. El PP acabarà legislatura amb un 12,5% menys de pressupost en Educació que quan va arribar a la Moncloa.

5.- Sanitat només recupera un 3,6% del pressupost després d'una retallada del 35% el 2014

La partida en Sanitat també creix, però lluny d'atrapar el total que destinava a principis de legislatura després que el PP efectués unes retallades de fins el 35% el 2014. El que més s'augmenta és la dotació a l'atenció primària (un 10,1% més), i en salut pública (també un 10,1% més). Però pel que fa l'atenció especialitzada gairebé no hi ha cap increment (només un 0,8% més) i es retalla la partida en prestacions i farmàcia (-2,8%).

6.- Es mantenen les inversions en infraestructures

La inversió total per a infraestructures el 2016 puja als 9.492,5 milions d'euros, el que suposa un increment de només 9,74 milions d'euros respecte el 2015. El 45,5% d'aquests fons van destinats a ferrocarrils, fonamentalment a la construcció de fins a 1.000 km d'AVE.

7.- La partida en pensions s'emporta la major part del pressupost

Les pensions s'emporten 38,5 euros de cada cent en els pressupostos generals de l'Estat. La partida creix un 2,4%, però no perquè el govern espanyol augmenti un 0,25% l'any que ve les pensions (el mínim legal), sinó perquè cada vegada hi ha més pensionistes.

8.- Rajoy es puja per primera vegada el sou (i a la resta de funcionaris)

El govern espanyol ha promès que tornarà el 25% de la paga extra de Nadal retallada als funcionaris estatals el 2015 i que pujarà un 1% els seus sous després de tres anys congelats. D'aquesta manera Rajoy, com a president i treballador públic, veu augmentat el seu salari per primer cop durant la crisi fins a 781 euros.

9.- Gairebé un 10% dels pressupostos, per al pagament del deute

La millora de finançament per al Tresor espanyol permetrà que el 2016 es paguin menys interessos per deute públic. Si durant el 2015 hi hem destinat 10,2 euros de cada cent, està previst que l'any que ve se'n destinin 9,5 euros de cada cent.

10.- S'incrementa un 47% el pressupost per al cinema

Es tracta de la partida que s'ha incrementat més. Montoro ha argumentat que s'han modificat els incentius fiscals per al cinema a l'Estat i que s'està permetent més dinamització d'aquest sector. La partida per a Cultura augmenta un 7,3%.

stats