Política 06/10/2016

El Parlament avala amb majoria absoluta les propostes de referèndum de JxSí, CUP i CSQP

PP, C’s i PSC no participen en la votació de la via unilateral perquè la consideren una resolució "il·legal"

Aleix Moldes
4 min
L'hemicicle del Parlament durant una de les votacions del debat de política general

BarcelonaLa majoria sobiranista del Parlament no varia el rumb i aquest dijous ha fixat formalment el referèndum i el procés constituent com a compromisos polítics concrets per al Govern. Amb 72 vots a favor de la via pactada o no que defensen JxSí i la CUP i 73 a favor del model avalat per l’Estat i la UE que defensen CSQP i JxSí, la cambra ha acceptat que el procés sobiranista es culmini amb el "referèndum o referèndum" que va plantejar ara fa una setmana el president de la Generalitat.

Les resolucions no són contradictòries, tal com exigia el Govern, però mentre la primera aposta perquè els catalans votin "com a màxim" el setembre del 2017 amb "una pregunta clara i de resposta binària binària", l’altra evita límits temporals i reclama buscar l’aval de la comunitat internacional. JxSí ha aconseguit l’objectiu que s’havia marcat abans d’iniciar el debat de política general i ha implicat en el debat del full de ruta tant a la confluència d’esquerres com al grup anticapitalista. CSQP i la CUP han decidit abstenir-se en la proposta de l’altre com a mostra de bona voluntat.

La votació de la proposta de referèndum presentada conjuntament per JxSí i la CUP s’ha iniciat amb un clima enrarit per les advertències de PP i C’s. Els dos grups unionistes han explicat que no participarien en la votació en considerar que el Parlament estava cometent un acte "il·legal", incomplint la sentència del Tribunal Constitucional contra la declaració de ruptura del 9-N. Una advertència que al matí els havia portat, al costat del PSC, a reclamar a la Mesa del Parlament que no permetés el debat i votació de la resolució. Tot i que no ho ha advertit prèviament, el PSC tampoc ha participat en la votació.

Amb 72 vots a favor (CUP i JxSí), 11 abstencions (CSQP) i cap vot en contra, la proposta ha estat aprovada per majoria absoluta. Els diputats de C's han visualitzat el seu rebuig mostrant tots les mans obertes i en el cas del PP, ha estat el portaveu, Enric Millo, qui ha ensenyat una mà oberta alçada. Un cop proclamat el resultat de la votació, els diputats de Jxsí i la CUP s'han aixecat dels seus escons i han aplaudit el resultat de la votació.

Pel que fa al referèndum que planteja CSQP, la votació -en la que sí han participat els partits unionistes- ha acabat també amb majoria absoluta favorable: 73 a favor (JxSí i CSQP), 10 abstencions (CUP) i 52 en contra (PSC, PP i C's).

El PP tampoc ha participat en la votació sobre les estructures d'estat, plantejada per JxSí, i aprovada gràcies al suport de la CUP. C's, PSC i CSQP hi han votat en contra.

Els dos referèndums aprovats

La resolució que ha impulsat la majoria independentista sobre el referèndum planteja celebrar la votació "com a molt tard" el setembre del 2017 amb una pregunta "clara i de resposta binària". A més, inclou la creació d’una comissió abans d'acabar l'any per impulsar, controlar i executar el referèndum. També s'ha arribat a un pacte a l'hora de plasmar que el referèndum es farà sense el permís de l'Estat, ja que el compromís es manté fins i tot en un escenari "d'absència d'acord polític amb el govern de l'estat espanyol".

Pel que fa a la proposta de referèndum presentada per CSQP i pactada amb JxSí, insta el Govern a sumar "el màxim de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials" a favor de la consulta. El text evita volgudament aclarir si el referèndum ha de ser prèviament pactat amb el govern de l’Estat (tal i com sempre ha exigit la coalició d’esquerres) i demana que es busqui "el reconeixement previ de la Unió Europea i la comunitat internacional" però no aclareix què passaria si aquest suport no s’aconsegueix. La proposició també diu que cal "impulsar les iniciatives polítiques i parlamentaries necessàries davant l’Estat Espanyol per possibilitar, la celebració d’un referèndum" però, una vegada més, tampoc diu què passaria si no arriba aquesta autorització.

Procés Constituent

En el marc del procés constituent es crearà abans de dos mesos un Consell Assessor format per experts acadèmics -nacionals i internacionals- que s’encarregaran d’assessorar un procés "liderat per la societat civil organitzada". En el primer semestre del 2017 el procés constituent hauria d’estar enllestit i, per això, JxSí i la CUP insten el Govern a incorporar-hi els recursos pertinents als propers pressupostos de la Generalitat (CSQP hi ha votat en contra). A més del Consell Assessor també es crearà una comissió de seguiment del procés constituent que vetlli del desplegament del programa, el calendari i els pressupostos (CSQP s’hi ha abstingut).

Des del Parlament s’encoratja els ajuntaments a impulsar els debats constituents pertinents promovent la participació de la societat civil i facilitant els recursos i espais necessaris pel desenvolupament del debat ciutadà. En aquest cas la confluència d’esquerres hi ha votat a favor.

Diàleg i unitat d’Espanya

Els partits unionistes també han presentat les seves pròpies propostes vinculades a la relació entre Catalunya i Espanya. En la seva resolució, el PP pretenia instar el Govern a "abandonar el procés independentista" que, segons els populars, "divideix" la societat catalana i "amenaça" els sentiments d’aquells que se senten catalans i espanyols. El diàleg amb l’executiu estatal i la negociació d’un nou model de finançament són les dues prioritats per al grup que encapçala Xavier García Albiol. En una línia molt similar s’expressava la resolució de C’s. El partit taronja volia instar la Generalitat a "abandonar la via rupturista" i recordava que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol", fet pel qual el seus diputats interpreten que Catalunya no té dret a fer un referèndum d’autodeterminació. Totes dues propostes han estat rebutjades únicament amb el suport de C’s i PP.

Les propostes del PSC no han estat tan bel·ligerants amb el procés sobiranista, però també demanaven restablir el diàleg amb l’Estat amb la reforma federal de la Constitució i la negociació d’un nou model de finançament com a objectius concrets. També ha estat rebutjada amb els vots a favor de CSQP i PSC, en contra de JxSí i la CUP i les abstencions de PP i C’s. Els socialistes han patit una clara derrota quan han sotmès a votació específicament la seva proposta federal. S’han quedat sols i amb només 16 vots a favor ha quedat rebutjada.

stats