Parlament
Política 27/02/2023

El Pacte, dividit per la guerra a Ucraïna un any després del seu inici

Mentre el PSIB se sumarà a un manifest promogut pel PP, MÉS i Podem es mantindran al marge per les referències a l'OTAN i les ajudes militars

2 min
El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluis Apesteguia, xerra amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaUn any després que les forces militars russes entrassin a Ucraïna, per iniciar així la guerra que perdura fins avui dia, els partits balears continuen sense tenir una posició unànime sobre el conflicte. Aquest dimarts, abans del ple del Parlament, es llegirà un manifest promogut pel PP, al qual s'han sumat el PSIB, Ciutadans i El Pi. A la mateixa hora, però, MÉS per Mallorca i Unides Podem (UP) mostraran la seva disconformitat amb el contingut de la declaració, i se'n mantindran al marge. Més per Menorca també es desentendrà de la lectura del text.

Aquests tipus de manifests, segons remarquen des de MÉS, s'han utilitzat en els darrers anys en temes que, de facto, impliquen un cordó sanitari a Vox, com per commemorar el Dia internacional de la dona o condemnar la violència masclista. Així i tot, els ecosobiranistes consideren "un error clamorós" del PSIB donar peu a una declaració sobre la guerra a Ucraïna, tenint en compte que "mai hi ha hagut unanimitat sobre els conflictes bèl·lics". El soci minoritari del Govern critica així que el president del Parlament, Vicenç Thomàs, del PSIB, ho hagi autoritzat.

Els grans punts de fricció perquè no s'hagi aconseguit la unanimitat entre les forces del Pacte són les referències militars, tant a l'Organització per al Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) com a l'enviament d'armes. El text del manifest sosté que, mentre no cessi "l'agressió bèl·lica", el Parlament es compromet a donar suport a les actuacions de la UE i l'OTAN, i a "l'enviament dels recursos materials, inclosos els de caràcter militar", entre altres punts.

És aquí on MÉS i Podem mostren disconformitat. Hi ha hagut negociacions amb el PP per modificar el text i assolir una major representació dels partits balears, però divendres passat els populars van comunicar que no acceptaven els canvis proposats pels ecosobiranistes. Entre ells, figurava un nou punt fent valer "el consens antifeixista" i "la cultura de la pau" sorgida a partir de la Segona Guerra Mundial.

Per part de Podem, des del partit subratllen un manifest de caràcter internacional signat per la secretària del partit en l'àmbit estatal, Ione Belarra. També hi figuren el president de Colòmbia, Gustavo Petro; el president d'Argentina, Alberto Fernández; el fundador de França Insumida, Jean-Luc Mélenchon, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, entre molts altres polítics internacionals. En el text es fa referència a "redoblar els esforços diplomàtics" i una "resolució pacífica dels conflictes" que incentivi "el desarmament i la desmilitarització".

stats