Laura Borràs serà la nova presidenta del Parlament de Catalunya

Esquerra garanteix el suport a la proposta de Junts mentre que la CUP posa en dubte que voti la candidata

4 min
La candidata de JxCat, Laura Borràs, a Igualada

Laura Borràs. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, aquesta és la proposta per presidir el Parlament de Catalunyaque s'ha fet aquesta tarda a l'executiva del partit de Carles Puigdemont, després de setmanes que ella medités el seu futur polític. Tal com va explicar aquest diari, tenia sobre la taula també optar a ser la vicepresidenta del Govern de Pere Aragonès, però la majoria de fonts del partit es decantaven perquè optés a presidir la cambra. D'aquesta manera, demà a la sessió constitutiva del Parlament català, Borràs sortirà escollida amb els vots republicans, a l'espera del posicionament que prengui la CUP.

Aquest matí després de diversos contactes s'ha perfilat un acord tàcit entre les formacions independentistes. El pacte és que Junts tingui la presidència i una secretaria; Esquerra una vicepresidència, i la CUP una secretaria -segons ha confirmat Esquerra en un comunicat-. La fórmula passaria perquè Junts i Esquerra unissin els vots per votar a Borràs i perquè, alhora, les dues formacions donessin suport a la CUP per obtenir un secretari a la mesa de la cambra. De moment, l'esquerra anticapitalista no garanteix el suport a JxCat per a la presidència i a Esquerra també li reclamen saber quins són els seus candidats per decidir què faran.

I és que, malgrat que ara per ara està garantida la majoria independentista a la mesa del Parlament català, la CUP públicament ha sigut molt dura contra Junts per Catalunya per no revelar la seva candidata. "És una temeritat que a poques hores de constituir la mesa del Parlament de Catalunya no hagi posat un nom sobre la taula", ha lamentat el diputat Carles Riera en roda de premsa a la cambra, acusant-los de portar les coses "al límit" i tenir una "estratègia partidista". En aquest sentit, ha sembrat el dubte sobre la possibilitat de donar-los suport si aposten per Laura Borràs arran de la causa que té oberta al Tribunal Suprem per presumpta contractació irregular en la seva època a la Institució de les Lletres Catalanes: "És posar l'ombra de sospita a la presidència del Parlament". Les paraules de la CUP no han passat inadvertides a Junts, que han lamentat el to de Riera i han reivindicat el seu "dret" a presentar-hi qui vulguin. També han remarcat que els cupaires no són necessaris per obtenir la presidència del Parlament català.

Junts ja va dir obertament ahir dijous que presentaria candidatura a la cambra, però encara no ha comunicat a Esquerra ni a la CUP el nom del candidat. Fonts republicanes lamenten que no ho hagi fet, però també afirmen que no es vetarà persones i que cada organització posarà damunt la taula els seus noms. Des de Junts remarquen que el 2017 van votar el candidat que Esquerra va proposar, Roger Torrent.

L'altra incògnita que queda és si Esquerra cedirà una secretaria als comuns. En el seu comunicat, els republicans diuen que assumiran una vicepresidència, però no diuen res sobre la secretaria que també els pertocaria d'acord amb la correlació de forces al Parlament català. Segons fonts consultades, tenen una via oberta de negociació amb els comuns, a qui els podrien cedir un lloc també a la mesa.

La decisió de Borràs

La candidatura del partit de Carles Puigdemont s'ha reunit aquesta tarda per tancar el nom de la candidata. La majoria de fonts apuntaven ja a Laura Borràs, però l'última paraula la té ella mateix. Borràs ha participat aquest migdia en un acte d'Òmnium Cultural a favor de l'amnistia, però no ha fet declaracions sobre les seves intencions.

La decisió sobre Borràs condiciona la resta de peces de Junts. Ara hi haurà un altre perfil fort de Junts a l'executiu de Pere Aragonès. Un dels noms que apareix amb més força, tot i que des Junts insisteixen que no n'han parlat, és Elsa Artadi, que podria ocupar la vicepresidència econòmica.

Per què és important la decisió de Borràs? Determina el lideratge de la candidata dins de Junts. De fet, els recels perquè fes el pas venien del seu entorn: alguns dirigents argumentaven que, normalment, els líders de les formacions no són a la presidència del Parlament de Catalunya i que la jugada deixa via lliure al lideratge d’altres dirigents de Junts –actuals o futurs consellers– a l’executiu.

Però la valoració no només és política, sinó també jurídica. No és igual ser al Govern que al Parlament català quan avanci la seva causa al Suprem sobre la Institució de les Lletres Catalanes. En termes d'impacte, en té més a la presidència de la cambra, tot i que haurà de lidiar amb l'article 25.4 del reglament. L'article explicita que la mesa ha de suspendre els drets i deures dels parlamentaris en l'obertura de judici oral en els delictes vinculats a la corrupció i que, en tot cas, caldrà un dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat si hi ha dubtes sobre el tipus de delicte que es planteja.

Depenent dels delictes que s'atribueixin a Borràs a l'alt tribunal, el seu futur quedarà en mans de la mesa, cosa que implica estar en mans dels membres de JxCat, Esquerra i la CUP. Ara bé, al Govern quedaria només a mercè d'Esquerra, que és qui ostentaria la presidència.

Costa renuncia a l'escó

Qui segur que no serà candidat a ocupar un lloc a la mesa –que havia estat sobre la taula com a president, però també com a secretari– és Josep Costa, el fins ara vicepresident. Ha decidit renunciar a l'escó aquest dijous i no ocupar el lloc vacant que havia deixat l'expresident Carles Puigdemont a l'hora de deixar la seva acta.

stats