Cas Koldo

Illa admet una trobada amb Koldo, però nega haver contractat la trama de les mascaretes

ERC i Junts qüestionen la capacitat del líder del PSC per ser president de la Generalitat per la gestió de la pandèmia

4 min
Salvador Illa, aquest dilluns a la comissió del Congrés dels Diputats que investiga la compra de mascaretes durant la pandèmia

MadridA quatre dies que arrenqui oficialment la campanya electoral, Salvador Illa s'ha enfrontat a l'escrutini del Congrés per la gestió dels contractes de material sanitari durant la pandèmia. El líder del PSC, que tenia molt més a perdre que a guanyar amb la compareixença a la comissió d'investigació, ha intentat sortir el menys desgastat possible d'una citació que l'independentisme ha aprofitat per qüestionar-lo, amb la mirada posada en el 12-M. Illa ha defensat que el ministeri de Sanitat va actuar "de manera prudent, responsable, diligent i eficaç" per garantir el subministrament en un moment en què "ningú estava preparat per a la dimensió que va tenir" la covid-19. Si bé ha admès haver-se reunit amb Koldo García, l'extitular de Sanitat ha negat haver contractat l'empresa de la trama investigada a l'Audiència Nacional. "Ens vam veure una vegada, el vaig remetre als tècnics, el van veure, van seguir el procediment i el resultat és que no es va comprar res", ha assegurat.

A la mateixa hora, l'excap de gabinet d'Illa, Víctor Francos, ha relatat a la comissió del Senat creada en paral·lel pel PP per investigar el cas Koldo que va mantenir dues trobades amb l'exassessor de José Luis Ábalos per parlar de la compra de material sanitari. "Illa em va dir: «Et trucarà el Koldo»", ha explicat, visiblement incòmode. Francos ha assegurat que García no li va demanar que li facilités "cap drecera" per adjudicar contractes a Soluciones de Gestión, l'empresa sota sospita, i ha defensat que ell es va limitar a informar-lo que el ministeri de Sanitat seguia un sistema "centralitzat", que implicava que totes les ofertes acabessin en "un mateix embut". "Ningú podia entrar a l'ampolla per fora de l'embut perquè el sistema no ho permetia", ha insistit.

Illa, més acostumat a aquesta mena d'interrogatori després de comparèixer 22 cops durant l'any que va ser ministre, ha aportat un document de 32 pàgines que detalla el procediment que va seguir el departament que encapçalava i ha justificat haver recorregut a la contractació d'emergència, que rebaixa els controls, perquè "el mercat estava trencat, col·lapsat". "No vam fer les coses malament, vam fer-les tan bé com vam poder", ha reiterat. L'exministre ha remarcat que les irregularitats "d'uns pocs" eren "difícils de detectar en aquells moments per a totes les administracions". "Si hagués tingut alguna sospita l'hauria posat en coneixement de les autoritats judicials", ha garantit. Aquestes explicacions no han convençut el PP, que l'ha acusat de "mentir", ni tampoc ERC i Junts.

El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha emprat un to dur contra Illa i ha protagonitzat l'enfrontament més tens, fins al punt que el president de la comissió, el socialista Alejandro Soler, li ha recriminat en diverses ocasions que estigués trepitjant les respostes del compareixent. "La seva gestió no va ser bona", ha assegurat el diputat d'ERC. Rufián ha insinuat que a l'exministre de Sanitat el van "timar" i que, quan això a un gestor li passa més d'un cop, queda "inhabilitat com a càrrec públic".

Junts també ha posat en dubte la capacitat del líder del PSC de ser president de la Generalitat per la gestió de l'inici de la pandèmia, que la portaveu juntaire a la cambra baixa, Míriam Nogueras, ha titllat "d'una de les pitjors del món". Nogueras ha retret a Illa que "recentralitzés la gestió". "No va confiar en les institucions que avui ens diu que vol presidir", ha criticat Nogueras, a qui Illa ha respost defensant "no haver tret cap competència" a les autonomies. El líder del PSC, per contra, ha adoptat el rol d'exministre i ha intentat marcar distàncies amb el seu paper de candidat als comicis catalans. "No he vingut aquí per voluntat pròpia", ha subratllat Illa, que dimecres haurà de tornar a passar pel mateix tràmit al Senat.

Qui ja s'ha sotmès a les preguntes de la cambra alta és l'omnipresent Koldo García, que hi ha acudit al matí i ha estat l'encarregat d'inaugurar la comissió. L'exassessor del ministre de Transports ha optat per no respondre res sobre el cas que porta el seu nom pel fet que està imputat en la investigació en marxa i s'ha limitat a defensar la seva innocència. García ha intentat mantenir-se impassible i en silenci davant del reguitzell de preguntes dels senadors, però no ha pogut evitar encendre's amb les del PP: "El lladre pensa que tots roben", ha replicat. També s'ha presentat com una víctima de la persecució mediàtica i ha lamentat que els mitjans l'hagin "crucificat viu".

Sense fiscals al Congrés

Després de la compareixença d'Illa, el PSOE ha certificat la marxa enrere ja anunciada i, amb el suport de la majoria de la comissió al Congrés, ha exclòs els tres fiscals que havia acordat citar a petició de Junts i EH Bildu. La rectificació arriba després de les queixes del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, avalades per la Moncloa. Així doncs, el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón; el membre de la Fiscalia Europea que investiga el cas Koldo, Francisco de Lucas, i la fiscal en cap de la Fiscalia Europea, Laura Codruta Kovesi, finalment no seran cridats. ERC i Junts s'hi han oposat.

stats