Crítics del PSOE alcen la veu contra els indults

Felipe González, Vara i Page critiquen l'estratègia de Sánchez mentre Ferraz li resta importància i descarta una revolta interna

4 min
L'expresident Felipe González

MadridSi algú ha capitanejat l'estratègia del govern espanyol pel que fa els indults és el mateix president espanyol, Pedro Sánchez. Va ser ell qui dilluns mateix va aplanar el camí per la mesura de gràcia, de la mateixa manera que a finals de l'any passat va rebatre els arguments de la Fiscalia per oposar-se a la concessió dels indults als presos polítics, igual que el Tribunal Suprem. La decisió no és en va: és una forma d'intentar evitar massa soroll intern a les seves files i marcar l'argumentari per a la resta del PSOE. És un fet que l'indult no agrada a una part del partit –la mateixa vicepresidenta primera, Carmen Calvo, evita parlar de l'assumpte, i encara ho fa menys la ministra de Defensa, Margarita Robles, que com a jutge del Suprem va defensar la doctrina contra els indults arbitraris–, però des de fa mesos l'equip de Sánchez treballa per evitar una revolta interna. La decisió arriba en un moment en què el president espanyol controla bona part de l'aparell –té pendent acabar amb Susana Díaz en les primàries a Andalusia el 13 de juny després d'haver impulsat l'alcalde de Sevilla per ser el candidat si hi ha anticipades– i Ferraz descarta una revolta interna, més enllà de les declaracions en contra de les veus crítiques habituals, que no s'han fet esperar.

És el cas de l'expresident espanyol Felipe González, que en una entrevista al programa El hormiguero d'Antena 3 dimecres a la nit va afirmar que "en aquestes condicions no faria l'indult". El va precedir el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, que per Twitter va afirmar que "no ha de ser indultat qui no vol ser-ho perquè no respecta les lleis que ho fan possible". Encara més contundent ha estat aquest matí el president manxec, Emiliano García-Page, que ha dit que desitja amb tota la seva ànima que el govern finalment no prengui la decisió d'indultar els 12 líders independentistes condemnats pel Procés perquè seria "un dels grans errors de la democràcia". En declaracions als periodistes des de Toledo, Page ha insistit que els indults no poden tenir "perfil polític", no poden semblar una "transacció" i que, "en cap cas", poden significar una "cessió". Perquè seria "exactament el contrari d'una mesura de gràcia que a mi no em fa cap gràcia", ha afegit.

Davant de les veus crítiques habituals que Ferraz ja esperava, l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero va entrar ja dimecres en escena per defensar l'estratègia de Sánchez. Durant l'últim any i mig de legislatura s'ha convertit en una de les figures indispensables fora de la Moncloa per intentar apagar focs dins del PSOE i respondre a la vella guàrdia socialista, que cada cop s'acosta més a les tesis del PP. En una entrevista a Canal Sur dimecres a la tarda, va assenyalar que ell és partidari dels indults i que considera que és la millor solució per al "retrobament" amb Catalunya. De fet, ja va augurar acusacions de "traïdor" a Sánchez si els concedeix, però va apuntar que en "el mitjà i llarg termini" serviran per a "la unitat constitucional".

El ministre de Transports i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha retret aquest dijous a González que "opini" sobre els indults quan no té la paella mànec i no assumeix les "conseqüències" de la decisió. Per això li ha demanat "posar-se al lloc" de Sánchez, qui ha de "pilotar un procés des del sentit de l'oportunitat". A més, ha recordat que el Suprem va avalar l'indult al general Antonio Tejero pel cop d'estat del 23-F sense que hi hagués penediment per "utilitat general" i "interès a Espanya". Ara bé, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha negat durant una compareixença al Senat que hi hagués una "batalla" amb el Suprem pels indults i ha assegurat que no està preocupat per les crítiques a qualsevol decisió.

El PP furga en la divergències al PSOE

Si algú està ficant cullerada en les divergències al PSOE és el PP, que dimecres ja va advertir que els socialistes s'estan convertint en una formació "irreconeixible". La triple dreta carregarà tot el possible contra el president espanyol respecte als indults amb l'esperança de fer-lo canviar de parer a l'últim minut. Però la Moncloa no ha fet més que refermar les paraules de Sánchez després de la decisió del Suprem. Recorda que l'informe de l'alt tribunal no és d'obligat compliment i que el consell de ministres és l'únic que pot tenir l'última paraula. A més, Ábalos ha acusat PP, Vox i Cs de "desinformar" sobre la potestat constitucional del consell de ministres i els ha recordat que tenen "minoria" al Congrés".

El dubte encara és si el PP i Ciutadans podran recórrer a la sala tercera del Suprem, mentre que Vox ho té més fàcil com a acusació popular en el judici al Procés. La dreta té l'esperança d'aconseguir revertir els indults pressionant en diferents instàncies, i compta amb el suport del Poder Judicial. El president del CGPJ, Carlos Lemes, ja va rebatre dimecres els arguments de Sánchez i va advertir que l'indult, quan no hi ha "concòrdia", és "difícil d'acceptar".

Mentre que l'extrema dreta té intenció de mobilitzar-se al carrer, els de Pablo Casado concentraran primer les forces als ajuntaments. El número dos del PP, Teodoro García Egea, ha anunciat que presentaran mocions a tots els ajuntaments perquè el PSOE es retracti amb el "pagament polític" pels indults.

stats