Política 22/07/2022

La caiguda exprés de Juli Fuster, l'home amb més pressupost del Govern

La intervenció en un procés de selecció en què participava la seva filla empeny a dimitir el director general de l'IB-Salut per no fer malbé la imatge de la Conselleria de Gómez

4 min
El director general de l'IB-Salut, Juli Fuster

PalmaLa pressió sobre l’encara director de l’IB-Salut, Juli Fuster –la dimissió es farà efectiva dilluns–, augmentà amb el pas de les hores. Divendres al matí es conegué la sentència de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que acusava Fuster d’haver intervingut en un procés de selecció de funcionaris en què participava la seva filla, malgrat que per obligacions legals s’hi hauria d’haver abstingut. El tribunal constatà que el dirigent de l’IB-Salut havia exclòs un dels participants després que aquest hagués firmat la prova, evitant així l’anonimat, i li va negar la qualificació de l’examen.

Després de conèixer-se la notícia, els dos socis minoritaris del Govern varen contactar telefònicament amb el PSIB durant el matí. La petició de dimissió va estar damunt la taula des de l’inici, però es va prioritzar que fos el PSIB qui de manera interna tractàs la qüestió. El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, va estar amb contacte directe des de primera hora amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, a qui va demanar la dimissió de Fuster i li va reclamar, a més, que havia de succeir divendres mateix, a banda de mantenir-ne informat també Podem. Apesteguia va comunicar a Armengol així la decisió que havia pres l’executiva ecosobiranista per unanimitat.

La formació morada va traslladar el seu parer al partit majoritari de l’Executiu. “S’ha fet una bona feina des de la Conselleria de Salut, sobretot durant aquests dos anys que s’ha gestionat la pandèmia, i no es poden sembrar dubtes sobre la tasca realitzada”, varen explicar fonts del partit. Les mateixes fonts varen remarcar el to cordial de la conversa, en què des del PSIB s’entenien els arguments i la situació que es vivia. En aquest sentit, Podem va reclamar que Fuster havia de reflexionar i “actuar amb coherència”, i des del bàndol socialista es demanà “paciència”.

Segons detallen fonts coneixedores de la seqüència, la coordinadora de la formació morada, Antònia Jover, es va comunicar amb Armengol a través de missatges de WhatsApp en què apuntava que el partit donava dos dies per prendre una decisió, tot i que després va afirmar en un comunicat –dues hores abans de la dimissió–que Fuster “no ha de scontinuar al capdavant de l’IB-Salut”. Armengol va demanar unes hores per actuar i poc després va traslladar la decisió de Fuster de dimitir.

Des del Govern es va detallar que el dirigent de l’IB-Salut, la persona que gestiona més pressupost de l’Executiu, amb pràcticament 2.000 milions d’euros, “té la consciència ben tranquil·la”. Dilluns donarà totes les explicacions pertinents en una roda de premsa, però ja es va avançar que ha decidit dimitir per “protegir la bona imatge de la Conselleria de Salut”.

Salvaguardar el Govern

Els tres partits de l’Executiu han volgut així salvaguardar en tot moment la imatge del Govern i de la Conselleria. “No s’ha de perjudicar la bona feina que s’ha fet, així com la de tots els treballadors i els del nostre sistema sanitari públic, capejant una pandèmia mundial i salvant vides”, varen explicar des de Podem en primera instància. “Era necessari mantenir la bona imatge i credibilitat de l’Executiu”, s’hi va afegir posteriorment MÉS per Mallorca, que es va mostrar “satisfet” per la dimissió.

Una de les prioritats va ser actuar amb rapidesa perquè Fuster presentàs per ell mateix la dimissió. Es temia que, si la qüestió es dilatava uns dies, la tempesta es podia situar també damunt la consellera de Salut, Patricia Gómez, responsable directa de Fuster i parella sentimental seva, qüestió personal que, de vegades, ha estat objecte d’atac de l’oposició. El Pacte ha volgut evitar així una crisi de govern que hauria danyat la imatge de l’Executiu. Després de la crisi viscuda a l’Ajuntament de Palma entre els socis, una crisi de govern en l’àrea de Salut, quan encara s’està gestionant la pandèmia, no hauria estat la millor imatge de cara a l’electorat progressista, apunten des del Pacte.

Reacció de l’oposició

El PP va anunciar quasi immediatament després de conèixer la notícia que demanava la dimissió o el cessament de Fuster, a més de reclamar la compareixença urgent de Gómez en la comissió de Salut, que esperen que tingui lloc en una sessió extraordinària el mes d’agost. Consideren, a més, que ha estat un comportament “contrari” al codi ètic del Govern. Així i tot, la mateixa consellera ha de comparèixer pròximament per explicar la vacunació d’alts càrrecs en l’inici de la campanya el desembre de 2020 i allà mateix podria aprofitar per aclarir la qüestió que ha acabat amb l’adeu de Fuster.

Després de l’anunci de la dimissió, des del PP varen apuntar que mantenen la sol·licitud de compareixença urgent de Gómez. “Ha de donar explicacions per saber què ha succeït, si hi va haver tracte de favor i si la mateixa consellera coneixia la situació”, sostenen les fonts. En cas que Gómez hi estigués implicada, des del PP no descarten anar més enllà i fins i tot demanar-ne la dimissió. De moment, però, es remeten a la presumpció d’innocència. “No ens farem enrere, som l’oposició i feim la tasca de control, és la nostra responsabilitat”, expliquen les mateixes fonts.

Igualment, Ciutadans va registrar aquest mateix divendres al Parlament una sol·licitud de reprovació del director de l’IB-Salut a través d’una Proposició No de Llei, en què demana que la Cambra constati, en primer lloc, que els fets suposen un perjudici per a la imatge del Govern, a més d’afectar la percepció social dels ciutadans en matèria de transparència i bon govern. “Estam davant un cas clar de nepotisme, no és un exemple de regeneració democràtica ni de bon govern”, afirmà la líder autonòmica del partit, Patricia Guasp.

stats