Política 23/03/2020

El Govern balear comença a preparar hotels per atendre pacients amb coronavirus

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, explica al Parlament que ja es porta material sanitari al Palma Bay amb l'ajuda de l'Exèrcit

Maria Llull
5 min
Arribada dels vehicles de l'exèrcit a l'hotel Palma Bay

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha comparegut aquest dilluns davant la Diputació Permanent del Parlament, on ha explicat que el Govern ha començat a medicalitzar l'hotel Palma Bay i que hi està duent el material necessari amb l'ajuda de l'Exèrcit per tal que pugui acollir malalts de coronavirus. "Tenim previst medicalitzar allotjaments turístics i ara ja puc dir que ho hem començat a fer al Palma Bay amb l'ajuda de les forces armades", ha dit. A més, l'Executiu també preveu destinar els establiments hotelers a "altres demandes socials", a més de les sanitàries, com ara a acollir les víctimes de violència masclista. Està previst que a l'hotel del Palau de Congressos de Palma s'hi habilitin 250 llits. "Si és necessari, ens estimam més que la feina estigui feta si els contagis augmenten, però no tenim problemes, de moment", ha indicat.

Pel que fa a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, Armengol ha anunciat que el govern espanyol ha inclòs els fixos discontinus en el reial decret de mesures econòmiques i que "podran cobrar atur" si no reprenen l'activitat laboral.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, davant de la Diputació Permanent del Parlament

Armengol ha assegurat que cal "estar preparats per a tots els escenaris". "Ara per ara, no hi ha cap col·lapse del sistema sanitari i les urgències s'han reduït un 40%. Però la situació serà més difícil i la pressió assistencial es pot disparar", ha explicat la presidenta, qui també ha recordat que s'ha parlat amb les clíniques privades i les cadenes hoteleres per donar resposta a l'augment de pacients infectats pel coronavirus. "Estam preparats per acollir la pujada de casos que preveuen els científics".

La presidenta ha desgranat les mesures que ha pres el Govern des del passat 5 de febrer, quan es va formar la comissió d'experts i es va establir un protocol d'actuació, fins aquest dilluns, quan a les Balears ja hi ha 400 infectats i 10 morts. Armengol ha destacat la insistència de l'executiu illenc perquè es tancassin els ports i els aeroports. "Hem pres mesures iguals o majors que territoris més afectats, però no ens podem permetre aturar perquè ja hem perdut deu vides", ha continuat.

Manca de material

Quant a la manca de material, Armengol ha reconegut que s'està repartint de "manera molt prudent" i que el Govern en guarda "per planificar". "Les normes estan marcades igual per a tothom", ha afirmat la presidenta, a més de recordar que els professionals que "atenen els infectats" són els que tenen prioritat. La presidenta ha recordat que l'Executiu ha comprat fins ara tot el material de què disposa la Conselleria de Salut. "Des de gener hem adquirit 400.000 màscares i n'hem fet comandes per un valor de dos milions d'euros. Totes les proves (PCR) que tenim, les ha comprades el Govern", ha explicat.

A hores d'ara, l'Executiu espera que arribin els tests ràpids a les Illes, per fer-los a les persones que presentim símptomes de la malaltia encara que el seu estat sigui lleu. "Aquesta setmana arribaran els tests ràpids, però no ens han dit en quina quantitat, només que serà suficient. Cap comunitat els té de mans del govern espanyol", ha assenyalat. "Hem rebut 25.000 màscares de Madrid i ens han dit que en rebrem 20.000 més", ha afegit.

L'oposició proclama unitat política, però critica el Govern

Per part de l'oposició, tant el PP com Ciutadans i El Pi han criticat la manca de material del sistema sanitari balear, així com la manca d'informació per part del Govern. A més, tant el portaveu dels populars, Biel Company, com el diputat de Vox, Sergio Rodríguez, han lamentat que la compareixença hagi estat presencial pel risc i el mal exemple a la ciutadania, a la qual s'ha demanat que quedi a casa. I, malgrat clamar per la unitat política, els partits han criticat la gestió de l'Executiu.

"Té el suport del PP més enllà que s'han comès errades, i hi hagut descoordinació i mesures que s'han aplicat amb retard", ha manifestat Biel Company. El portaveu popular ha demanat on són les mascaretes que han arribat i ha retret a Armengol que el Govern no s'anticipàs a la situació. "Per què no s'han fet tests als qui presenten símptomes lleus? Hi ha persones a les quals els varen dir que anassin a casa i que els farien la prova i encara estan esperant", ha continuat el president del PP balear.

Company també ha preguntat quina serà enguany la recessió prevista pel Govern. "N'ha calculat l'impacte? Quines mesures aplicarà?", ha insistit, a més de criticar que els 50 milions en crèdits que el Govern ha posat a disposició dels autònoms i dels petits i mitjans empresaris "no serviran per tapar el forat".

"Es tracta de salvar vides i d'exercir lideratge. Si té problemes amb els seus socis, aquí hi ha el PP. Els seus es riuren de la situació que estan patint molts a les Illes Balears. Deixi d'anar darrere el PSOE de Madrid i sigui la presidenta de tots els ciutadans", ha conclòs.

Per part de Ciutadans, Maxo Benalal també ha demanat més recursos per al personal sanitari i els tests ràpids. "Volem el material sanitari ja", ha reclamat. Benalal ha insistit que cal que "el Govern sigui més transparent" i ha qüestionat que es conegui la xifra real de contagiats.

Les diputades de Podem, Esperança Sans, i d'El Pi, Lina Pons, han demanat el tancament de les activitats productives no essencials. "La corba de contagis no deixa de créixer. Cal anar més endavant i restringir les activitats que no siguin essencials per a la supervivència", ha subratllat Sans. La representant de Podem també ha demanat una reflexió sobre el model econòmic, així com una major protecció per als treballadors autònoms. Sans també ha reivindicat el sector agrari i la importància del producte local en aquests moments.

Per la seva banda, Pons ha advertit que, si no s'atura ara l'activitat, "s'haurà de fer d'aquí a un parell de dies". A més, la diputada d'El Pi ha proposat crear una comissió en què participin els partits polítics per "preparar la situació posterior a la crisi" del coronavirus.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha criticat els partits que intenten "treure rèdit polític" de la situació. "Això minvarà la nostra capacitat de tirar endavant i sortir d'aquest drama", ha dit, a més d'agrair "l'esforç comunicatiu del Govern".

Quant a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, Ensenyat ha considerat que "s'haurà de replantejar tota la promoció turística". "Cal fer una feina intensa amb el sector privat per salvar el que es pugui d'aquesta campanya i preparar la de l'any que ve", ha explicat.

La diputada del Grup Mixt, Sílvia Tur, ha criticat "la manca de material a les Pitiüses", tant per al personal sanitari com per a altres treballadors. "Trobam a faltar instruccions més clares", ha afegit. Tur també ha demanat si el Govern té un pla de contingència per recuperar el temps perdut en l'àmbit educatiu.

Per part del PSIB, Sílvia Cano ha valorat positivament la feina del Govern i ha retret a Biel Company les "queixes estèrils" i l'"alarmisme". "La seva aportació ha estat donar dades falses i llegir missatges de WhatsApp. Convindria que s'informassin de fonts oficials", ha sentenciat la diputada socialista.

stats