Política 25/09/2019

El PSIB proposa una 'llei de símbols' per al Parlament

La Mesa prepara un reglament que regularà també els usos exteriors de la Cambra

Maria Llull
2 min
Els diputats de MÉS Joana Aina Campomar, Josep Ferrà i Joan Mas 'Collet', amb  el llaç groc que penja a les oficines parlamentàries dels ecosobiranistes

PalmaContinua la polèmica pel llaç groc que MÉS per Mallorca té penjat a l'exterior de les seves oficines del Parlament. El PP i Vox n'han tornat a exigir aquest dimecres la retirada després de la reunió de la Junta de Portaveus. Per part seva, el PSIB ha proposat una 'llei de símbols' per al Parlament. "Potser en un futur s'haurà d'estudiar una normativa per a la regulació dels usos exteriors del Parlament", ha explicat la portaveu socialista, Sílvia Cano, qui també ha assenyalat que el llaç de MÉS "ni ens ofèn ni ens deixa d'ofendre".

De fet, la Mesa del Parlament ja està preparant un reglament que regularà també els usos exteriors de la Cambra, segons han explicat a l'ARA Balears fonts de la institució. Aquesta normativa limitarà l'ús de símbols.

Per poder enllestir una normativa com aquesta, "s'haurà de veure com funcionen altres parlaments", ha considerat Cano. Segons la diputada, es tractaria de fer un "plantejament de neutralitat de la institució". A més, Cano ha indicat que "la llibertat d'expressió dels diputats sempre està garantida" i ha posat com a exemple que els representants polítics poden dur símbols a la seva indumentària dins la Cambra.

El Govern de José Ramón Bauzá va aprovar el desembre del 2013 la Llei de símbols, la qual prohibia penjar llaços amb la senyera sense autorització prèvia a edificis de l'Administració, incloent-hi escoles i instituts tant públics com concertats. La norma preveia multes d'entre 5.000 i 10.000 euros per a qui col·locàs un llaç amb un símbol no oficial sense permís. Aquesta llei va ser derogada l'octubre del 2015.

Els diputats del PP Toni Costa i de Vox Sergio Rodríguez han tornat a exigir "la retirada immediata" del llaç groc i han anunciat que denunciaran la presència d'aquest símbol a la Junta Electoral. "El Parlament ha de ser una institució neutral", ha assenyalat Costa, qui ha afegit que tenir un llaç groc penjat a la façana "incompleix l'article 50 de la Llei electoral". Rodríguez ha assegurat que la Junta "ho llevarà".

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha comentat que entén que el llaç "faci empegueir" els representants dels altres partits perquè recorda que hi ha presos polítics "per posar urnes". "Precisament el tenim penjat perquè el vegin".

stats