Suspesa en una cadena de cines del Regne Unit la projecció d'un film sobre la filla de Mahoma

L'estrena de 'The lady of heaven' provoca les protestes de la comunitat musulmana sunnita del país

2 min
El cartell promocional de 'the lady of heaven'

LondresLa cadena de multisales Cineworld, la segona més gran del món i un dels dos principals exhibidors del Regne Unit, ha suspès les projeccions de la pel·lícula The lady of heaven després que hagi sigut titllada de "blasfema" per membres de la comunitat musulmana sunnita del país. Protestes de fins a 200 persones en alguns casos en ciutats com Bradford, Birmingham, Bolton o Sheffield al llarg del cap de setmana, des que es va estrenar divendres passat, han forçat la mesura a la cadena per "garantir la seguretat del nostre personal i dels espectadors", segons un comunicat fet públic aquest dimarts a la nit.

La reacció de Cineworld, l'esclat de la polèmica a les xarxes socials i el fet que l'altra gran cadena britànica, Vue Cinema, mantingui de moment les projeccions, ha provocat que aquest dimecres, a Londres, sigui pràcticament impossible trobar una localitat per a les dues pantalles en què es projecta.

El film, dirigit pel debutant Eli King, i escrit pel clergue musulmà xiïta Iàssir Al-Habib, aborda, de forma lliure, la història de Fàtima, la filla del profeta Mahoma, a partir d'un paral·lelisme entre el segle VII, el contemporani de Fàtima, i el segle XXI. Ho fa narrant la peripècia d'un nen iraquià que queda orfe quan la seva mare és executada per militants de l'Estat Islàmic per ensenyar-li una cançó suposadament blasfema. El nen és adoptat per una dona que intenta reconfortar el jove amb la història de la santa Fàtima. Els manifestants, de tradició sunnita, es queixen que el guió, implícitament, compara les seves accions al segle VII amb les d'Estat Islàmic.

La crítica de la pel·lícula, publicada a la web 5 Pillars, dedicada a la defensa dels interessos de la fe musulmana als mitjans de comunicació, assegura que "no hi ha dubte que The lady of heaven crearà tensions sectàries entre sunnites i xiïtes al Regne Unit". "La majoria dels musulmans trobaran impactant i repugnant la invectiva contra tres dels companys més estimats del profeta Mahoma. Però també és una pel·lícula profundament racista amb tots els personatges negatius principals interpretats per actors negres. A més, la pel·lícula no respecta el profeta al mostrar-ne la cara". La web titlla el guionista de "predicador de l'odi".

El president del Consell de Mesquites de Bolton va demanar diumenge la cancel·lació de la projecció dient que la pel·lícula estava "sustentada en una ideologia sectària" i que "és de naturalesa blasfema per a la comunitat musulmana". Més de 120.000 persones han signat una petició per intentar treure la pel·lícula de tots els cinemes del Regne Unit, un fet que, de moment, no s'ha produït. Membres de la casa dels Lords i fins i tot el ministre de Sanitat, el musulmà Sajid Javid, s'han mostrat alertats contra la "cultura de la cancel·lació" de segons quines opinions i representacions artístiques.

Més enllà de polèmiques religioses i culturals, la pel·lícula ha collit crítiques més aviat mediocres en mitjans com The New York Times o The Guardian. En cap cas, però, es mostra la cara del profeta, sempre a contrallum, i amb un perfil o figura que s'ha generat per ordinador.

stats