Crisi climàtica

Estrasburg dona la raó a un grup de dones grans i condemna Suïssa per inacció contra el canvi climàtic

El Tribunal de Drets Humans rebutja les demandes contra Espanya, França, Portugal i 30 estats europeus més

3 min
El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Suïssa per la inacció climàtica

ParísEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Suïssa per la seva inacció contra el canvi climàtic en una sentència històrica feta pública aquest dimarts. És la primera vegada que aquest tribunal condemna i responsabilitza un estat per no haver fet prou en la lluita contra l'escalfament global, i la sentència, que és vinculant, pot assentar jurisprudència per als 46 països membres del Consell d'Europa. El Tribunal d'Estrasburg, en canvi, ha rebutjat dues denúncies similars, una contra França i l'altra contra 32 estats europeus, entre els quals hi ha Espanya i Portugal.

La denúncia que condemna el país alpí la van presentar un grup de 2.500 dones grans de Suïssa –la majoria tenen més de 75 anys– contra el seu govern. Acusaven les autoritats del país de fer una política climàtica del tot insuficient i perseguien que el TEDH declarés l'emergència climàtica com una violació dels drets humans. Segons les denunciants, "els incompliments de les autoritats suïsses per mitigar els efectes del canvi climàtic" tenen conseqüències negatives sobre les seves condicions de vida i sobre la seva salut.

El TEDH dona la raó al grup de dones de l'associació KlimaSeniorinnen Schweiz i conclou que el govern suís no ha fet prou per frenar els efectes del canvi climàtic. Els jutges europeus retreuen a l'estat helvètic que no hagi complert amb els objectius de reducció de gasos contaminants que s'havia fixat ni hagi aprovat mesures i lleis en la matèria en el termini i la forma adequada. En concret, la sentència reconeix que hi ha hagut una violació de l'article 8, sobre el respecte a la vida privada i familiar, i de l'article 6, sobre el dret a un procés equitatiu.

Mesures efectives

Ara el govern suís té l'obligació legal de corregir les violacions constatades pels jutges europeus. És a dir, que haurà d'impulsar normatives i mesures per fer esforços reals i efectius per reduir les emissions. El Consell d'Europa supervisarà el compliment de la sentència.

La resolució contra Suïssa és un avís per a la resta de governs europeus. De fet, pot tenir conseqüències molt serioses perquè, poc o molt, gairebé tots els estats incompleixen objectius de reducció d'emissions i tampoc han pres les "mesures efectives" a les quals fa al·lusió la sentència del TEDH. La resolució podria ser un punt d'inflexió en la lluita contra el canvi climàtic, una empenta perquè els governs europeus es posin les piles en aquesta matèria. En la sentència, el tribunal recorda als estats que han subscrit acords internacionals per frenar el canvi climàtic que han de complir.

"La sentència d'avui contra Suïssa estableix un precedent històric que s'aplica a tots els països europeus. Això vol dir que tots han de revisar urgentment els seus objectius" contra el canvi climàtic, ha resumit Gerry Liston, advocat de Global Legal Action Network, entitat que dona suport legal a demandes climàtiques.

"Arreu del món cada vegada més gent porta els seus governs davant els tribunals perquè es responsabilitzin de les seves accions. En cap cas hem de fer marxa enrere; hem de lluitar encara més perquè això només és el principi", ha advertit l'activista climàtica Greta Thunberg, que ha viatjat a Estrasburg per donar suport a les denunciants.

Els altres recursos

El TEDH ha desestimat aquest dimarts dos recursos més de dos processos similars que el Tribunal d'Estrasburg havia decidit reagrupar perquè totes eren denúncies contra estats per la inacció climàtica. Una és la denúncia que van presentar sis joves portuguesos contra 32 estats europeus –els 27 de la Unió Europea i cinc més (el Regne Unit, Turquia, Suïssa, Noruega i Rússia, tot i que aquest últim s'ha retirat de la Convenció Europea de Drets Humans)– per no haver actuat per limitar l'escalfament global a 1,5 °C per sota dels nivells preindustrials, tal com establia l'Acord de París contra el canvi climàtic.

L'altre recurs fa referència a una denúncia de l'exalcalde del municipi francès de Grande-Synthe (Alts de França), al nord-oest, i ara eurodiputat ecologista Damien Carême, que volia que es reconegués la responsabilitat de l'estat francès en els problemes que pateixen molts pobles del nord de França, amenaçats d'acabar completament inundats per l'augment del nivell del mar, un problema que alguns experts relacionen amb el canvi climàtic. El tribunal, però, l'ha declarat inadmissible.

EL TEDH els ha rebutjat tots dos no pas per qüestions de fons –de fet, els arguments són molt similars a la sentència contra Suïssa–, sinó per errors formals o de procediment. "Ja havíem dit que una victòria en un dels tres casos avui era una victòria per a tots. És una victòria per a totes les generacions", ha destacat Gerry Liston.

stats