Rússia bloqueja un acord de l'ONU sobre la no proliferació nuclear

El text parlava d'una "greu preocupació" per les activitats militars al voltant de la planta nuclear de Zaporíjia

Anna Reig
3 min
Un militar vigila els voltants de la central nuclear de Zaporíjia

BarcelonaRússia ha bloquejat un acord a les Nacions Unides que pretenia reforçar el Tractat de No Proliferació (TPN) Nuclear perquè feia referència a la "greu preocupació" que té la comunitat internacional per les activitats militars al voltant de les plantes nuclears d'Ucraïna, i particularment a Zaporíjia. La desena conferència de revisió del tractat que pretén evitar que es multipliquin les armes atòmiques es va tancar divendres sense un acord de mínims. Per publicar-lo es necessitaven les firmes dels 191 països que formen part del tractat, en vigor des del 1970, que es revisa cada cinc anys. Cinc estats que posseeixen armes nuclears formen part del tractat: els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina. En la darrera revisió, el 2015, tampoc van arribar a tancar l'acord.  

Aquest bloqueig ha succeït quan Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament d'atacs militars a la planta de Zaporíjia, la més gran d'Europa, i quan fa setmanes que l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) insisteix en la possibilitat d'un desastre nuclear si la situació al voltant de la central continua fora de control. La companyia d'energia nuclear d'Ucraïna, Energoatom, ha alertat avui de nous atacs russos sobre la central, i està avaluant el risc d'una "polvorització radioactiva" en aquest complex, ocupat per les tropes de Rússia des del març. "En les últimes 24 hores les tropes russes han bombardejat els terrenys de la planta nuclear de Zaporíjia. Estem avaluant els danys", ha comunicat Energoatom a través del seu compte a Telegram.

Dijous, un incendi va obligar a desconnectar la central de la xarxa elèctrica per primer cop des que havia entrat en servei el 1985. Les tres línies d'alta tensió de 750 kV que surten de la central en direcció nord –sota control ucraïnès– han quedat destruïdes. Ara, la central continua funcionant correctament per la línia de seguretat, de 330kV, que va cap al sud –sota control rus–, però preocupa la proximitat dels combats. 

Tot i que l'exèrcit rus va prendre el control de la central a principis de març, encara l'opera personal ucraïnès. S'espera que l'organisme de control nuclear de l'ONU, l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), organitzi un viatge a la planta en els pròxims dies per inspeccionar les instal·lacions. La setmana passada, Rússia va dir que permetria als inspectors de l'OIEA visitar la planta.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha mostrat aquest dissabte la seva decepció pel fracàs de la conferència de revisió del tractat, i ha subratllat que la falta de consens amenaça la seguretat col·lectiva. El polític portuguès també ha remarcat que l'actual context internacional i "el gran risc d'ús d'armes nuclears, per accident o per error de càlcul, exigeixen una acció urgent i decidida". El màxim representant de l'ONU també ha fet una crida a tots els estats perquè s'esforcin a "alleujar les tensions, reduir el risc nuclear i eliminar l'amenaça nuclear d'una vegada per totes".

Hongria amplia la seva planta nuclear amb ajuda russa

El gegant rus de l'energia nuclear Rosatom començarà a construir dos nous reactors nuclears a Hongria en les pròximes setmanes, segons ha dit el ministre d'Afers Exteriors hongarès, Péter Szijjártó. L'acord, assolit entre Rússia i Hongria el 2014, té com a objectiu ampliar la central nuclear de Paks, que es troba a prop de la capital, Budapest. El projecte, adjudicat sense licitació a Rosatom, s'ha citat sovint com una prova dels vincles entre el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i el president rus, Vladímir Putin.

stats