L'atac rus a Ucraïna

Scholz es queda sol vetant l'enviament de tancs Leopard a Ucraïna

Els socis europeus continuen pressionant Berlín, que pot vetar també l'enviament dels aparells comprats per altres països

4 min
El canceller alemany, Olaf Scholz, davant d'un tanc Leopard 2, durant una visita a una base militar el 17 d'octubre del 2022.

Dortmund (Alemanya)Poques vegades un canceller alemany ha rebut un atac verbal tan frontal des de les pròpies files com ha passat ara a Olaf Scholz. El líder del govern de Berlín es va quedant cada cop més sol en el seu bloqueig a l’entrega de carros de combat Leopard a Ucraïna i ningú no dissimula el seu enuig. Ni fora ni dins del país. No només la majoria dels països europeus i els Estats Units expressen la seva incomprensió per la dilació en enviar els moderns tancs alemanys per fer front a la invasió russa, sinó que també els socis de coalició dels socialdemòcrates (SPD) a l’executiu germànic airegen les grans diferències que mantenen amb Scholz sobre el suport militar que necessita Ucraïna.

La presidenta de la comissió de Defensa del Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, del partit liberal FDP, ha demanat al canceller que, com a mínim, doni explicacions entenedores de per què no vol entregar els tancs Leopard 2. "Estem sempre rere l’onada. Sempre esperem fins que passa alguna cosa. Alemanya espera, la cancelleria espera, fins que la pressió puja i llavors d’alguna manera ens posem en marxa", ha dit Strack-Zimmermann en declaracions al canal públic de televisió Tagesschau24.

El bloqueig actual és "emblemàtic de tots els fracassos centrals de la política alemanya", ha tuitejat aquesta parlamentària, que també és directiva del lobi armamentista Societat Alemanya per a l'Enginyeria Defensiva (DWT). "La història ens mira i Alemanya, lamentablement, ha fracassat", ha remarcat a les càmeres de la televisió pública ZDF. "La comunicació és senzillament miserable", ha dit, i ha afegit que la postura alemanya és "senzillament vergonyosa".

Des dels Verds, l’altre soci dels socialdemòcrates al govern federal, l’experta en política exterior i seguretat Agnieszka Brugger ha destacat que "la nostra indecisió està fent el joc al criminal de guerra Putin, que, mentrestant, prepara una nova i terrible gran ofensiva contra l’innocent poble ucraïnès". Brugger ha reclamat que Alemanya hauria de formar ràpidament soldats ucraïnesos perquè ja estiguin preparats quan rebin els carros de combat.

Qüestió de temps

Aquest dilluns el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha dit que demanarà permís a Berlín per poder cedir tancs Leopard a Kíiv i que està estudiant fer-ho igualment si el govern alemany s'hi continua negant. "Encara que no comptem amb l'aprovació d'Alemanya, entregaríem els tancs a l'exèrcit ucraïnès. [...] La nostra intenció és crear una petita coalició de països i fer-ho conjuntament", ha apuntat Morawiecki. En la mateixa línia, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha tornat a insistir aquest dilluns en la conveniència d'entregar-ne com més aviat millor i ha remarcat que la ministra de Defensa alemanya ja va dir que no vetaria l'entrega dels Leopard de Polònia a Ucraïna. "Alemanya no prohibirà l'enviament d'aquestes armes", ha dit Borrell a la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres d'Afers Estrangers dels Vint-i-set a Brussel·les, informa Gerard Fageda des de Brussel·les. L’entrega de Leopards és ara, donada la pressió interna i externa que rep Scholz, una qüestió de temps. Precisament ahir la ministra alemanya d’Exteriors, la verda Annalena Baerbock, remarcava que el seu país no bloquejaria l’exportació de Leopards cap a Ucraïna des d’un tercer estat. “De moment no ens ha arribat cap petició, però si se’ns demana no destorbaríem ningú”, va dir el passat diumenge al vespre des de París. 

El Süddeutsche Zeitung ha informat que el ministre estatunidenc de Defensa, Lloyd Austin, en vigílies de ser l’amfitrió de la cimera sobre el suport militar a Ucraïna divendres passat a la base militar dels EUA a Ramstein (Alemanya), es va aturar més temps del previst a Berlín i va mantenir un enfrontament verbal amb el cap de la cancelleria, Wolfgang Schmidt. Austin va retreure a aquest íntim assessor de Scholz que Alemanya instés Washington a enviar els seus tancs Abrams. Aquesta informació, amb tot, ha estat desmentida per un portaveu del govern de Berlín.

Al cap de poc temps de ser nomenat canceller el desembre del 2021, Scholz va presumir que seria intervencionista en l’exercici del seu càrrec. “Qui encarrega lideratge, obté lideratge”, va dir. Però davant les exigències internacionals que enviï a Ucraïna els carros de combat més potents, la frase més repetida pel canceller és que el seu país no actuarà “en solitari”, sinó amb estreta coordinació amb els seus aliats, en especial el president nord-americà Joe Biden.

Manifestants a Berlín, la majoria refugiats d'Ucraïna, en una protesta per reclamar l'enviament de tancs, divendres passat.

Evitar una nova Guerra Freda

Ara que Scholz queda cada cop més aïllat a escala global, els polítics més lleials al canceller dins les files del seu partit recorden que cal una gestió responsable que eviti una nova Guerra Freda, com apunta el cap de la fracció socialdemòcrata al Bundestag, Rolf Mützenich. “No pot haver-hi una guerra nuclear”, reitera Scholz, temorós que el president rus Vladímir Putin arrossegui Alemanya i l’OTAN a ser parts directes de la guerra a Ucraïna. 

“¿Sabem què faria Putin en cas d’escalada? ¿Sabem què fa ell amb armes químiques i biològiques? Cal ocupar-se de diferents escenaris”, ha dit el copresident de l'SPD, Lars Klingbeil, mentre ha subratllat que “no hi ha cap dubte de quin costat està Alemanya”. 

Berlín ha posat a disposició d’Ucraïna armes, equipaments i sistemes de defensa per valor de 3.300 milions d’euros. Amb l’enviament de vehicles blindats d’infanteria tipus Marder, sistemes de defensa aèria IRIS-T i altre material bèl·lic, el govern de Scholz ja ha trencat el seu principi de no enviar mai armes a una regió en guerra, recorda Klingbeil.

El simbolisme històric de veure eventualment carros de combat alemanys contra Rússia fa pensar molt a Scholz. Però també hi ha raonaments més pràctics rere la dilació del canceller. Abans d’enviar tancs Leopard, Berlín necessita arribar a importants acords amb la indústria armamentista per augmentar les capacitats de producció, de tal manera que l’exèrcit alemany no perdi cap capacitat de Defensa.

stats