Àsia
Internacional 25/04/2021

El Pakistan es planta contra França pels dibuixos de Mahoma

Islamabad estudia expulsar l’ambaixador francès per calmar les protestes, que ja han deixat 13 morts

3 min
Una de les protestes que en els últims dies s’han repetit als carrers del Pakistan.

SabadellEl Parlament del Pakistan va començar a debatre la setmana passada una resolució que demana l’expulsió del país de l’ambaixador francès, Marc Baréty. És la culminació de mesos de protestes contra França al país asiàtic, que van començar l’octubre de l’any passat, arran de l’homenatge que el president gal, Emmanuel Macron, va fer a Samuel Paty, el professor que va ser decapitat per un jove d’origen txetxè perquè havia mostrat caricatures de Mahoma a classe.

En aquell acte, Macron va fer una encesa defensa del dret a la llibertat d’expressió, que inclou el dret a publicar dibuixos del profeta de l’islam. Però això, que representa un valor fonamental de la República Francesa, xoca frontalment amb les creences dels musulmans, que consideren una blasfèmia les representacions de Mahoma. Les paraules de Macron, i l’impuls del seu govern a una llei que vol endurir la lluita contra l’islamisme radical, van encendre el món musulmà: del Marroc a l’Aràbia Saudita, de Turquia a Bangladesh, milers de persones van sortir als carrers per mostrar el seu rebuig a França i van iniciar un boicot als productes francesos.

Al Pakistan, les protestes van ser liderades pel partit islamista Tehreek-i-Labaik Pakistan (TLP), i no es van aturar fins que al novembre el govern d’Imran Khan es va comprometre a portar a debat al Parlament l’expulsió de l’ambaixador francès a Islamabad. El termini per fer-ho s’acabava al febrer, però després es va allargar fins al 20 d’abril. L’acord va aturar temporalment les manifestacions, però l’11 d’abril, davant la constatació que el tràmit parlamentari per expulsar el diplomàtic encara no havia començat, el líder del TLP, Saad Hussain Rizvi, va cridar novament a la mobilització. L’endemà, Rizvi, de 26 anys, va ser detingut i això va escalfar encara més els ànims dels seus seguidors. Les protestes es van descontrolar: en menys d’una setmana van morir cinc policies i vuit manifestants, segons el ministeri de l’Interior, i onze agents van arribar a ser segrestats durant unes hores.

Davant d’aquesta escalada de la violència, el dia 15 l’ambaixada francesa al Pakistan va recomanar als seus ciutadans que abandonessin temporalment el país a causa de “les amenaces serioses que pesen sobre els interessos francesos al Pakistan”. Uns dies més tard, l’ambaixada va insistir que “és recomanable observar la màxima prudència i mantenir-se al marge de qualsevol multitud”. De tota manera, segons la premsa francesa, poques persones van fer cas de la crida a marxar del país i, malgrat tot, no hi ha constància que cap ciutadà francès hagi patit danys.

Il·legalització i negociació

El govern de Khan va respondre a les noves protestes declarant el TLP organització terrorista, decretant-ne la il·legalització i prohibint als mitjans de comunicació informar sobre la seva activitat, però immediatament després hi va establir negociacions.

El ministre de l’Interior, Sheikh Rashid Ahmad, va anunciar dimarts (el mateix dia que s’acabava el termini per portar al Parlament l’expulsió de l’ambaixador) que l’executiu havia arribat a un acord amb el partit islamista: “Després de llargues negociacions entre el govern del Pakistan i Tehreek-i-Labaik, s’ha acordat que el govern presentarà una resolució sobre l’expulsió de l’ambaixador francès avui a l’Assemblea Nacional”, va explicar. El text també inclou una condemna de la blasfèmia dels països occidentals i insta el món musulmà a actuar unit en aquesta qüestió. A més, el govern es va comprometre a retirar els càrrecs contra tots els detinguts durant les protestes, i alguns mitjans van informar que Rizvi seria alliberat, tot i que no s’ha confirmat oficialment. A canvi, el TLP va aturar les protestes.

Hores abans que s’anunciés l’acord, Khan s’havia manifestat en contra de l’expulsió de Baréty, ja que considera que això pot afectar els lligams econòmics entre el seu país i la Unió Europea. En un missatge emès per televisió, el primer ministre va demanar al TLP que aturés la violència i va avisar que les protestes només perjudicaven el Pakistan: “Podem continuar protestant tota la nostra vida però només estarem fent mal al nostre propi país. A França, aquestes manifestacions no l’afecten”, va dir Khan.

El pacte amb el TLP s’ha interpretat com un gest de feblesa de l’executiu davant d’un partit que a les eleccions del 2018 (les primeres en què va concórrer) no va obtenir cap diputat però que des de llavors ha aconseguit construir una àmplia base de suport popular sobretot a partir de la seva persecució de la blasfèmia, un delicte que al Pakistan pot comportar la pena de mort. Fins i tot els talibans pakistanesos, que en el passat havien mantingut forts enfrontaments amb el partit, ara han secundat les protestes.

El debat sobre l’expulsió de l’ambaixador va començar dimarts i es va reprendre divendres, però les queixes de l’oposició, que va boicotejar la sessió, van obligar a suspendre el ple, ajornat sine die.

stats