Una nova filtració massiva exposa els paradisos fiscals del rei de Jordània i l'entorn de Putin, entre d'altres

La revelació afecta polítics i tot tipus de personatges famosos, com Corinna, Shakira o Elton John

S.S.
4 min
El president rus, Vladimir Putin. L'ex primer ministre britànic Tony Blair. El rei Abdul·lah II de Jordània.

BarcelonaIgual que els anomenats papers de Panamà de l'any 2016, una nova filtració massiva publicada simultàniament per diversos mitjans internacionals deixa al descobert la riquesa sense declarar i els negocis secrets de diverses personalitats mundials. Els papers de Pandora, com s'ha batejat la nova filtració, revelen les societats offshore utilitzades per 35 líders polítics internacionals com l'ex primer ministre britànic Toni Blair, el rei Abdul·lah de Jordània i persones del cercle íntim del president rus, Vladímir Putin, entre d'altres.

Mitjans com el Washington Post, The Guardian, la BBC, Le Monde o El País han tingut accés a 11,9 milions d'arxius de 14 despatxos d'advocats especialitzats en operacions en paradisos financers. Després de 18 mesos de feina per analitzar aquests papers, els mitjans aniran exposant la informació obtinguda en els pròxims dies. La filtració, segons han avançat aquest diumenge, no es limita només als polítics, sinó que arriba a tots els sectors, des de ministres i jutges fins a cantants, líders empresarials, futbolistes i personatges públics de més de 90 països. Entre ells, destaquen alguns de tan coneguts com Julio Iglesias, Shakira, Elton John o els entrenadors de futbol Carlo Ancelotti i Pep Guardiola.

El rei emèrit Joan Carles I apareix també mencionat en els documents, en concret en uns papers en què la seva presumpta amant, Corinna Larsen, hauria demanat als gestors d'un fideïcomís denominat Peregrine que en cas que ella morís entreguessin a Joan Carles I "el 30% dels ingressos provinents de Fons d'Inversions Hispano Saudita" que l'anterior cap de l'Estat havia patrocinat i per al qual ella havia treballat.

A la cantant Shakira se la vincula amb tres empreses registrades a les illes Verges Britàniques, mentre que de Pep Guardiola es diu que es va acollir a l'amnistia fiscal de Mariano Rajoy del 2012 per regularitzar un compte corrent que tenia a Andorra, on ingressava els seus sous com a futbolista per un club de Qatar. Altres famosos com Elton John, Claudia Schiffer o Ringo Star també fan servir societats offshore per gestionar la seva riquesa.

El cercle de Putin, a Mònaco

The Guardian relata també com diverses persones de l'entorn més pròxim del president rus, Vladímir Putin, s'haurien enriquit fent servir Mònaco com a centre de les seves transaccions financeres, entre les quals una tal Svetlana Krivonogikh, de qui diuen que hauria sigut amant del president rus en els anys del tombant de segle.

Entre els personatges esquitxats per aquesta nova filtració hi ha el rei Abdul·lah II de Jordània, que hauria acumulat un imperi secret de 100 milions de dòlars a través de la compra de diverses mansions a Malibu, Washington i Londres. Les transaccions es van fer també de manera opaca a través de societats a les illes Verges britàniques. Però més a prop queda el primer ministre de la República Txeca, el populista Andrej Babis, que, segons els papers filtrats, hauria utilitzat una empresa d’inversió offshore per adquirir un castell de 22 milions de dòlars al sud de França. També el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que va arribar al poder amb un missatge anticorrupció, hauria transferit les seves accions en societats offshore a un amic a qui va fer assessor polític en el seu govern.

En el cas de Tony Blair, els documents revelen que ell i la seva esposa Cherie van comprar un edifici a Londres per valor de 8 milions d'euros a un ministre de Bahrain, però ho van fer per mitjà de la societat offshore a les illes Verges britàniques, que n'era la propietària. La parella al·lega, segons The Guardian, que era una manera de retornar l'immoble al sistema financer del Regne Unit, però la manera com es va fer la transacció els va permetre estalviar fins a 312.000 lliures esterlines (364.000 euros) en l'impost de transmissió patrimonial.

L'antic cap del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn també apareix en la filtració, com a director i accionista d'una companyia creada a Dubai i amb domicili al Marroc, amb la qual hauria gestionat els seus ingressos com a consultor, tasca a la qual es va dedicar després de l'escàndol per abús sexual que el va apartar de la vida pública. El president de l'Equador, Guillermo Lasso, o el ministre brasiler d'Economia, Paulo Guedes, són altres dels noms que hi surten.

En els límits de la legalitat

Més de 100 multimilionaris apareixen a les dades filtrades, molts dels quals utilitzen companyies tapadora per mantenir articles de luxe com ara immobles i iots, a més de comptes bancaris d’incògnit. Entre les possessions revelades hi ha fins i tot obres d'art que són antiguitats de Cambodja robades a aquell país i també pintures de Picasso o murals de Banksy.

"Els papers de Pandora revelen el funcionament intern del que és el món financer a l’ombra, proporcionant una rara finestra a les operacions ocultes d’una economia global offshore que permet a algunes de les persones més riques del món amagar la seva riquesa i, en alguns casos, pagar pocs impostos o cap", explica The Guardian. La filtració s'ha fet a través de l'International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), amb seu a Washington.

Utilitzar societats offshore no és una pràctica il·legal, però l'opacitat i el secretisme d'aquestes entitats fa que sovint s'utilitzin per evadir impostos, blanquejar diners o fer altres operacions fora de l'escrutini públic. En els papers filtrats es detallen activitats de centenars de persones multimilionàries que han creat estructures offshore d'aquest tipus i fideïcomisos en paradisos fiscals com Panamà, Dubai, Mònaco, Suïssa o les illes Caiman.

Els papers de Pandora són la tercera gran filtració d'aquest tipus que arriba als grans mitjans. La primera van ser els papers de Panamà l'any 2016, que van treure a la llum la informació compresa en 2,6 terabytes de dades extretes dels arxius del despatx d'advocats Mossack Fonseca de Panamà. L'any següent arribarien els paradise papers, amb 1,4 terabytes de dades similars, i ara, els papers de Pandora, la filtració de més volum fins ara, amb 2,9 terabytes de documents que provenen de 14 entitats diferents en llocs tan diversos com el Vietnam, Belize, Singapur o les Bahames.

stats