El món aïlla el continent sense vacunes

La gran majoria de països africans tenen menys del 10% de la població vacunada

Jaume Portell
3 min
Una infermera prepara una vacuna contra la covid a Harare, la capital de Zimbàbue

Busumbala (Gàmbia)La variant òmicron ha posat de nou sobre la taula la desigualtat global en el repartiment de les vacunes. Mentre que a la Unió Europea i als Estats Units es debat si posar en marxa la tercera dosi de la vacuna a escala general, en alguns països africans, com Burundi, pràcticament no s’ha vacunat ningú. A l'Àfrica, on hi ha 54 països, l’únic amb un percentatge d'immunització considerable és el Marroc, que supera el 60%. A tot el continent, on viuen més de 1.200 milions de persones, només s’ha vacunat un 6% de la població. Des de l’inici de la pandèmia s’hi han detectat 9 milions de positius, dels quals més de 220.000 han acabat amb la mort dels pacients. El gran repte, però, és saber fins a quin punt les xifres són representatives de la realitat: les males infraestructures i els pocs recursos impedeixen que els estats puguin tenir una radiografia perfecta de la situació pandèmica. Aquest aspecte també és una barrera per a les campanyes de vacunació.

Àfrica, el continent sense vacunes

Malgrat que la resposta de nombrosos governs després de l’aparició de l'òmicron ha sigut prohibir l’entrada de vols des dels països de l’Àfrica del sud, la variant ja fa dies que recorre països rics, com s'està comprovant amb la cascada de confirmacions de positius. Sud-àfrica simplement va ser el primer país en notificar l’existència de la variant, motiu pel qual ha estat felicitat pel departament d’Estat dels Estats Units i per l’Organització Mundial de la Salut. La mesura, si es manté, perjudicaria considerablement la indústria turística del país i l’economia en el seu conjunt. Sud-àfrica, actualment, té un atur juvenil del 50% i un atur general del 30%.

Experiència prèvia

El país va presentar l’octubre de l’any passat una petició a l’Organització Mundial del Comerç. Sud-àfrica va patir durant anys la manca d’accés a medicaments assequibles per combatre el virus de la sida, i volia evitar patir una situació similar. Per aquest motiu va adjuntar una petició conjunta amb l’Índia, un dels grans fabricants mundials de medicaments genèrics assequibles, per retirar les patents de les vacunes fins a assolir la immunitat global. Malgrat que la proposta va rebre el suport verbal dels Estats Units el maig del 2021, continua bloquejada per la Unió Europea, el Regne Unit i Suïssa, entre d'altres. Un article recent de The Washington Post recordava que el continent, amb l’ajuda de l’OMS, ha posat en marxa Afrigen, el primer centre de transferència de tecnologia i entrenament en ARN missatger.

Segons la directora d’Afrigen, Petro Terblanche, si Moderna compartís la fórmula de la vacuna se’n podrien fer rèpliques en un any. Amb l’actual sistema caldria esperar-ne tres, fet que permetria la circulació del virus i la possible aparició de noves variants. La farmacèutica, d’altra banda, ha anunciat que invertirà 500 milions de dòlars en construir les seves pròpies plantes a l’Àfrica. Segons la companyia, això els permetrà fer 500 milions de dosis anuals. No és el primer anunci d’aquest tipus: a l'octubre BioNTech va anunciar un acord amb Ruanda i el Senegal per posar en marxa plantes de producció, però la construcció no començarà fins a mitjans del 2022.

El sistema Covax pretenia respectar la barrera de les patents i resoldre la qüestió amb una sèrie de donacions de vacunes comprades pels països rics, però el seu objectiu inicial del 20% de vacunats a l’Àfrica a finals de 2021 difícilment es complirà. Ara mateix, el segon país africà amb més població vacunada és Tunísia, amb un 42,6%, i després ja ve Sud-àfrica, amb un 24%. La gran majoria de països del continent tenen menys del 10% de la població immunitzada. I hi ha percentatges que fan especialment mal: el Níger, 1,8%; Mali, 1,5%; Uganda, 1,9%; Etiòpia, 1,2%; Zàmbia, 3,5%; el Camerun, 2,1%; la República Democràtica del Congo, 0,1%.

La promesa de Xi Jinping

La Xina ja treballa des de fa mesos amb companyies farmacèutiques d’Egipte, el Marroc i Algèria per produir dosis en plantes al nord d’Àfrica. En total, Egipte pretén fabricar mil milions de dosis de Sinovac, la vacuna xinesa, una xifra que convertiria el país en un actor clau de cara a assegurar la vacunació de milions de persones a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà. Hores després de l’anunci de restriccions contra els països africans, el president xinès, Xi Jinping, va fer una declaració a la cimera Xina-Àfrica d’aquest any: la Xina donarà mil milions de dosis al continent. Xi també va anunciar una sèrie d’inversions i préstecs, en línia amb l’auge de la presència de Pequín a l’Àfrica des de la dècada del 2000. Amb tot, la presidenta de l'Organització Mundial del Comerç, la nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala, va concloure la setmana passada que les converses per suspendre les patents continuen “encallades”.

Immunitzats només un de cada quatre sanitaris africans

Encara hi ha una dada que evidencia més el fracàs de la distribució global de la vacuna contra el covid-19. Fa uns dies, l’Organització Mundial de la Salut assegurava que només un de cada quatre treballadors sanitaris africans està completament immunitzat. Un estudi realitzat en 25 països revela que només sis estats africans han aconseguit protegir amb la pauta completa el 90% dels seus metges i infermers. “La majoria dels treballadors de la salut a l’Àfrica estan perillosament exposats a una infecció greu per covid-19”, àssegurava Matshidiso Moeti, directora regional de l’OMS. “Llevat que els nostres metges, infermers i treballadors de primera línia obtinguin una protecció total, correm el risc d’una reculada en els esforços per frenar aquesta malaltia”, afegia la portaveu de l’organisme.

stats