Itàlia

Els fills de Berlusconi venen les seves mansions

Villa Certosa, la mansió dels escàndols del bunga-bunga, a la venda per 500 milions

3 min
Marina Berlusconi, Marta Fascina i Barbara Berlusconi al funeral de Silvio Berlusconi a Milà.

RomaGairebé vuit mesos després de la mort de Silvio Berlusconi als 86 anys, els cinc fills del polític i empresari, hereus de la seva fortuna –valorada en més de 5.000 milions d'euros–, han començat a repartir-se l'immens patrimoni immobiliari d'Il Cavaliere. Villa Certosa, la mansió de l'illa de Sardenya que va ser escenari d'alguns dels escàndols que van sacsejar la vida del magnat en els seus últims anys al capdavant del govern italià, és la joia de la corona de la família i una de les primeres sobre la qual els seus fills han penjat el cartell d'Es ven. I no és l'únic immoble del qual la família sembla disposada a desfer-se.

Al setembre, els hereus del magnat van signar el repartiment de l'herència i van acceptar les darreres voluntats del seu pare, que va deixar en mans dels dos grans, Marina i Pier Silvio –fruit del seu primer matrimoni amb Carla Dall'Oglio– les regnes de Fininvest, el conglomerat de totes les empreses de la família, inclosa Media for Europe, l'antiga Mediaset. Entre tots dos controlaran el 53% de les accions, mentre que als tres petits, nascuts del segon matrimoni de Berlusconi amb Veronica Lario, els correspon el 47% restant.

Abans de morir el magnat va dividir el seu imperi empresarial per evitar que la seva desaparició obrís una guerra fratricida. Tot i això, no va fer el mateix amb el seu immens patrimoni immobiliari, de manera que, segons els mitjans italians, els cinc fills del magnat han decidit vendre les propietats en lloc de repartir-se els immobles i terrenys.

Segons l'agència de notícies italiana Ansa, els Berlusconi ja haurien posat a la venda diversos actius, entre els quals, Villa Gernetto, una residència del segle XVIII amb 350.000 metres quadrats de superfície a Brianza, al nord d'Itàlia. Il Cavaliere va somiar convertir-la en seu de la seva Universitat del Pensament Liberal (mai completada) i també és on va celebrar el 2022 un "casament simbòlic" sense valor legal amb Marta Fascina, la seva nòvia de 33 anys.

Aquesta espectacular mansió neoclàssica estaria valorada en prop de 300 milions d'euros. S'hi sumen Villa Grande, a la Via Appia de Roma; Vila La Lampara a Cannes; Vila Campari, a la riba del llac Major; una mansió a l'illa d'Antigua, i la casa que va adquirir a Lampedusa el 2011, enmig d'una de les pitjors crisis per l'arribada de migrants a l'illa quan era primer ministre. Segons Il Corriere della Sera, també estarien en venda dos dels vaixells del magnat, així com diversos apartaments a Milà.

La mansió dels escàndols

Però sens dubte la joia de la corona del patrimoni immobiliari que Il Cavaliere va acumular és Villa Certosa, a Sardenya, escenari de moltes de les seves polèmiques festes i “sopars elegants”, com es referia el polític a les orgies amb prostitutes que va organitzar durant el seu últim mandat al capdavant del govern d'Itàlia. I també lloc de rebuda de mandataris i líders internacionals com Vladímir Putin, el britànic Tony Blair, l'expresident dels Estats Units George Bush i fins i tot els expresidents del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar. Segons el Financial Times, la propietat estaria a la venda per 500 milions d'euros.

Berlusconi va adquirir Villa Certosa a Porto Rotondo, al cor de la Costa Smeralda, als anys 80. Aleshores ja era un empresari d'èxit que acaba de llançar la primera televisió privada al país, Canale 5. Es tracta d'una mansió de 4.500 metres quadrats amb més de 60 habitacions situada en una finca de 120 hectàrees amb accés privat al mar, on el magnat va construir un teatre, cinc piscines, camps de futbol, de tenis i de golf, un gimnàs, una torre i fins i tot un “jardí medicinal” de gairebé 300 metres quadrats. El 2015 la família va rebutjar una oferta d'un xeic dels Emirats Àrabs Units per 450 milions de dòlars i una altra del fill del rei de l'Aràbia Saudita per uns 500 milions d'euros.

L'única línia vermella dels seus hereus és Villa San Martino, a Arcore, la històrica residència de Berlusconi a les portes de Milà i caserna general de Força Itàlia, el partit que va fundar fa 30 anys. "Volem que continuï sent el lloc de trobada de negocis, així com, per descomptat, el punt de trobada de la nostra família", va confirmar la seva filla Marina en una entrevista al periodista Bruno Vespa. A la casa, a més de ser el lloc on reposen les cendres del polític, encara hi viu tancada Marta Fascina, que amb prou feines s'ha deixat veure en públic des de la desaparició del magnat.

stats