Internacional 08/03/2023

Esclat de violència a Geòrgia per una llei que l'allunya de la Unió Europea

Les autoritats reprimeixen les protestes contra la norma sobre "agents estrangers", que imita la del Kremlin

3 min
Manifestants pro europeus, davant del parlament de Tibilisi, la nit d'aquest dimarts.

LondresTensió als carrers de Tbilisi. Les forces de seguretat del país han emprat aquest dimarts a la nit gasos lacrimògens i canons d'aigua a les portes de la seu del Parlament, contra manifestants que protestaven per la tramitació d'un projecte de llei que, segons els seus crítics, ofegarà la llibertat de premsa i posarà bastons a les rodes de la marxa del país cap a un acostament progressiu a la Unió Europea. La llei d'agents estrangers imita la vigent a Rússia que limita l'activitat de les organitzacions que rebin finançament exterior. Hi ha hagut un nombre indeterminat de ferits, tant per part de la policia com dels manifestants, i una seixantena de detinguts. Aquesta nit de dimecres, milers de persones han tornat a sortit als carrers de la capital per manifestat la seva repulsa contra la norma.

La llei, que ha rebut l'aprovació inicial però que encara ha de superar altres estadis parlamentaris, exigiria que els mitjans de comunicació i les organitzacions no governamentals que rebin més del 20% del finançament de fonts estrangeres es registrin com a "agents d'influència estrangera". Diferents organitzacions internacionals han expressat també la seva preocupació, indicant que el projecte de llei va en contra del desenvolupament democràtic del país.

Por de Moscou

Geòrgia està governada pel partit Somni Georgià, que manté una política de no irritació amb Rússia arran de la guerra amb Rússia del 2008. Les regions pro-russes d'Ossètia del Sud i Abkhàzia se'n van separar i, si bé les Nacions Unides i Tbilisi les consideren part del territori georgià, a la pràctica han esdevingut dues repúbliques satèl·lit del Kremlin.

El partit del Somni Georgià, dirigit oficialment per l'executiu Irakli Garibashvili però entre bastidors controlat per l'ex primer ministre i home més ric del país, Bidzina Ivanishvili, no ha estat gens crític amb Rússia per l'atac sobre Ucraïna. També s'ha negat a imposar-li sancions i encara menys a oferir cap suport a Kíiv, en part a causa de les pors a represàlies russes. Per contra, la gran majoria de l'opinió pública georgiana és proucraïnesa. Des del febrer de l'any passat ha organitzat multitudinàries manifestacions en suport d'Ucraïna.

La presidenta de Geòrgia, Salome Zourabichvili, ha declarat que vetarà la llei, però el Parlament pot anul·lar els vetos presidencials. Zourabichvili ha donat suport als manifestants amb un vídeo penjat a les xarxes socials i enregistrat des de Nova York. "Soc a Nova York i darrere meu hi ha l'Estàtua de la Llibertat. És un símbol pel qual Geòrgia sempre ha lluitat, pel qual hem arribat fins avui. Estic amb vosaltres, perquè avui representeu la Geòrgia lliure. Geòrgia, que veu el seu futur a Europa i no donarà a ningú el dret a prendre aquest futur. Aquesta llei ha de ser abolida en qualsevol de les seves formes".

A Rússia, la llei d'agents estrangers sovint s'utilitza per tancar organitzacions i mitjans de comunicació que critiquen el govern. Activistes civils georgians i grups de l'oposició han bloquejat les dues entrades de l'edifici del Parlament, corejant: "No a la llei russa!" "Russos!" "Esclaus!"

La Unió Europea ha advertit Geòrgia que l'adopció d'aquesta llei perjudicaria les seves perspectives d'ingressar algun dia al bloc comunitari. Khatia Dekanoidze, membre de l'opositor Moviment Nacional Unit, ha assegurat, davant del Parlament: "Tothom hauria d'entendre que salvar el nostre país, salvar la nostra jove generació, salvar el nostre futur només passa per la via europea".

stats