Coronavirus

A Dinamarca ja no hi ha restriccions pel covid-19

El país escandinau, que té ara unes xifres semblants a les d'Espanya, elimina totes les mesures

2 min
Joves danesos sense mascareta fent cua per entrar a una discoteca de Copenhaguen, la setmana passada

BarcelonaLa normalitat torna a ser una realitat des d'aquest divendres a Dinamarca. Tal com s'havia anunciat, el govern del país escandinau ha derogat les últimes mesures de control del covid-19 que continuaven vigents perquè considera que, ara per ara, la pandèmia està controlada al seu territori. Al juny ja s'havia aixecat l'obligació de dur mascaretes en espais tancats i la setmana passada es van eliminar les limitacions d'aforament per a grans esdeveniments i es van reobrir les discoteques. L'única restricció que es mantenia vigent era l'obligació de presentar un passaport covid en determinats establiments, però a partir d'ara això tampoc serà necessari.

"El dia a dia torna a ser el mateix, però això no vol dir que no hi hagi perill", ha avisat el ministre de Sanitat, Magnus Heunicke. "L'últim any i mig el virus ha mutat moltes vegades i per tant no puc garantir res. Però en comparació amb molts altres països Dinamarca està en una bona posició", ha afegit. De fet, el pla de desescalada dissenyat pel govern, que es va posar en pràctica a l'abril, preveia inicialment que la fi de les restriccions arribaria l'1 d'octubre, però la bona evolució de la pandèmia ha fet que finalment el termini s'hagi avançat tres setmanes.

Semblant a Espanya

A Dinamarca, el 75,7% de la població ja té com a mínim una dosi de la vacuna contra el coronavirus i el 73,1% ha rebut la pauta completa. Pel que fa al nombre de casos, la mitjana de l'última setmana és de 94,34 per cada 100.000 habitants diaris, i s'està reduint progressivament des de finals d'agost. Són xifres semblants a les de països com Espanya, on de fet el percentatge de població immunitzada és més elevat (el 78,1% s'han vacunat i el 73,6% tenen la pauta completa) i la taxa de nous positius és de 96,5 per 100.000 de mitjana els últims set dies. Les principals diferències ara mateix entre els dos països són la taxa de mortalitat (a Dinamarca fa mig any que se situa per sota del 0,5 per cada 100.000 habitants, i a Espanya s'acosta a 2) i, sobretot, l'evolució dels últims mesos. Mentre a Espanya l'onada de l'estiu es va descontrolar i es van arribar a registrar més de 500 casos diaris per cada 100.000 habitants, a Dinamarca no es van superar els 180. De fet, des del gener el país ha mantingut sempre la taxa de contagis per sota dels 200 diaris per cada 100.000 habitants.

En aquest context, el govern danès ha deixat de considerar el coronavirus una malaltia crítica per a la societat, tot i que Heunicke ha demanat que tothom es vacuni i que es mantinguin hàbits com la higiene de mans i l'autoaïllament en cas de tenir símptomes compatibles amb el covid-19. També ha remarcat que la pandèmia encara no s'ha acabat i que el govern "no vacil·larà" si cal tornar a imposar restriccions.

Aquesta setmana, el govern suec va anunciar que eliminaria la majoria de mesures anticovid el 29 de setembre.

stats