Internacional 22/07/2022

Brussel·les s'acosta a la guerra comercial amb Londres per l'incompliment del Protocol d'Irlanda del Nord

Els britànics critiquen les llargues cues a Dover per la falta de personal a la frontera francesa

2 min
Els cotxes fan cua al registre d'entrada al Port de Dover, a Kent. L'operació sortida de vacances del Regne Unit s'ha vist alterada pels controls fronterers, més intensius gràcies al Brexit. Londres culpa París de la manca de personal, que està originant cues de fins a sis hores per embarcar.

LondresNova escalada en la disputa entre la Unió Europea i el Regne Unit en relació amb el protocol del Brexit. La Comissió Europea ha obert aquest divendres quatre nous procediments d'infracció per l'incompliment de "parts significatives" de l'addenda especial sobre Irlanda del Nord. Els nous quatre requeriments s'afegeixen als ja oberts el 15 de juny d'aquest mateix any i no fan res més que agreujar les tensions entre Brussel·les i Londres.

La Comissió acusa el Regne Unit de no implementar l'acord comercial posterior al Brexit, tot i acceptar-lo i signar-lo el desembre del 2020, i malgrat les repetides crides dels 27 estats de la UE perquè ho fes. De fet, aquest dijous el Parlament britànic ha aprovat en tercera lectura una llei impulsada pel govern de Boris Johnson que pretén eliminar de forma unilateral parts del tractat internacional que és, en la pràctica, el protocol. A la tardor, la llei serà objecte d'escrutini a la Cambra dels Lords, que probablement la retornarà a la dels Comuns sense el vistiplau.

Fins ara, la Comissió Europea s'havia abstingut de prendre mesures coercitives al llarg d'un any "en l'esperit de cooperació constructiva" i amb l'esperança que totes dues parts trobessin solucions conjuntes. Però "la falta de voluntat del Regne Unit per participar en una discussió significativa des del febrer passat" i l'esmentat projecte de llei del govern del Regne Unit per anul·lar parts del protocol han sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència de la Unió.

Els procediments oberts estan destinats a garantir el compliment dels controls contra el contraban, els impostos especials i l'IVA per al comerç electrònic, i són "essencials" perquè Irlanda del Nord mantingui el seu "accés privilegiat al mercat únic de la UE". Si el Regne Unit no compleix aquestes requeriments en un termini de dos mesos, la Comissió tindria el recurs de portar la disputa al Tribunal de Justícia Europeu, organisme que podria acabar multant el Regne Unit. La Comissió també podria imposar sancions comercials al Regne Unit, iniciant una guerra comercial que, amb tota seguretat, causaria encara més tibantors en uns mercats ja prou en tensió a causa de l'impacte de la guerra d'Ucraïna.

La nova escalada entre Londres i Brussel·les té lloc quan a Downing Street no hi ha, pràcticament, primer ministre –Boris Johnson amb prou feines està en funcions– i no n'hi haurà fins al 5 de setembre. A més, si les actuals enquestes resulten ajustades, la candidata Liz Truss, que el 2016 va fer campanya per quedar-se a la UE, és la més ben situada per aconseguir entrar al número 10 i és partidària d'estripar directament el protocol i invocar l'article 16 del Tractat del Brexit per deixar-ho sense efecte.

Llargues cues a Dover

Paral·lelament, un altre dels efectes dels Brexit s'està registrant aquest matí a la frontera de Dover, on les autoritats portuàries britàniques han acusat les franceses de "sabotejar" l'inici de les vacances d'estiu dels britànics per la manca de personal als controls fronterers. A hores d'ara, els milers de vehicles que pretenen anar al continent podien arribar a fer fins a sis hores de cua per aconseguir embarcar en els ferris o el TGV. "Els controls fronterers francesos no tenen un personal adequat", ha declarat a Sky News Doug Bannister, director executiu del port. Es tem que el coll d'ampolla actual s'allargui fins diumenge.

stats