Diplomàcia

"Girar-nos l'esquena no és una opció": Xi i Biden acorden reprendre la comunicació militar entre potències

El mandatari xinès i el nord-americà s'han reunit per segona vegada des que són presidents, aquest cop a San Francisco

5 min
Joe Biden i Xi Jinping aquest dimecres a San Francisco.

WashingtonEls líders de les dues primeres potències mundials han acordat aquest dimecres el restabliment de leș seves comunicacions militars, suspeses per la Xina fa quinze mesos arran de la visita a Taiwan de Nancy Pelosi, aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units. Així ho ha anunciat el president nord-americà, Joe Biden, en una roda de premsa posterior a la reunió d'alt nivell amb Xi Jinping, la segona que mantenen tots dos líders des que són presidents. A més, els EUA i la Xina també reprendran la cooperació en la lluita antidroga, una mesura destinada a perseguir el creixent flux de químics provinents del Gegant Asiàtic involucrats en la producció de fentanil, que s'ha convertit en epidèmia al país nord-americà.

En un intent d'escenificar l'acostament entre potències després d'un any de tensions diplomàtiques, Biden ha rebut Xi a la mansió Filoli ­–construïda el 1917 i escenari principal de la sèrie Dinastia–, situada al poble de Woodside, als afores de San Francisco (Califòrnia). L'escena estava preparada al mil·límetre: tots dos mandataris han arribat en cotxe oficial, s'han donat la mà, han saludat la premsa, han pujat les escalinates i s'han tancat a la finca durant quatre hores. En aquest temps, i acompanyats pels seus equips de govern, s'han assegut en una taula llarga i han mantingut el seu esperat segon cara a cara des que són presidents, en la primera visita del mandatari xinès als Estats Units des de fa sis anys. 

"No és realista que una de les dues parts intenti remodelar l'altra. El conflicte i la confrontació té conseqüències inassumibles per a tots dos països", ha dit Xi en la seva breu intervenció abans d'iniciar la reunió a porta tancada. Malgrat l'evident rivalitat en el terreny comercial i geopolític, que s'ha fet manifesta durant els dotze mesos que han passat des de la seva última trobada, a Bali, Xi ha insistit en la necessitat de gestionar amb responsabilitat les friccions: "Girar-nos l'esquena no és una opció". I ha conclòs: "El planeta Terra és prou gran perquè els dos països prosperem. L'èxit de l'un és una oportunitat per a l'altre".

En el mateix to conciliador, i després que fa un any i mig la Xina trenqués comunicacions militars amb els EUA en resposta a la visita a Taiwan de Nancy Pelosi, Biden ha remarcat, mirant Xi directament els ulls: "És primordial que vostè i jo ens entenguem, de líder a líder, sense idees errònies o manca de comunicació. Ens hem d'assegurar que la competició no esdevingui conflicte".

Precisament, la manca de comunicació entre les dues parts ha evidenciat la tensió entre potències durant l'últim any. Especialment, quan al febrer Washington va acusar Pequín d'haver enviat un globus espia a l'espai aeri nord-americà. Aquell incident va portar la Casa Blanca a suspendre la visita oficial a Pequín del cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, i tots dos països van elevar el to amb acusacions creuades. 

La reunió d'aquest dimecres ­–en el marc del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), que congregarà fins divendres a San Francisco els líders dels 21 països membres– busca passar pàgina i obrir un nou capítol d'entesa i cooperació en assumptes de primer ordre: l'emergència climàtica, el desenvolupament responsable d'intel·ligència artificial, el control d'armament nuclear, la lluita contra el fentanil o els conflictes que s'estan lliurant arreu del planeta, amb especial pes geopolític a l'est d'Europa i el Pròxim Orient.

"La nostra relació bilateral és la més important del món, i ha de ser entesa en el context d'acceleració de les transformacions mundials de l'últim segle", ha insistit Xi, que ha afegit que "ha de desenvolupar-se de manera que beneficiï les poblacions i compleixi amb la nostra responsabilitat amb el progrés humà".  

Fentanil i comunicació militar: els "importants avenços" de la reunió

Ningú esperava grans anuncis de la reunió d'aquest dimecres. Ni n'hi ha hagut, ni s'han trobat a faltar: després d'un any de creixent fricció diplomàtica i comercial, la simple trobada entre líders ja ha complert l'objectiu, escenificar el seu acostament. En la roda de premsa posterior, Biden ha venut la conversa com "la més constructiva i productiva" de totes les que ha tingut amb el seu homòleg "des que els dos érem vicepresidents, fa deu anys". 

"Hem fet importants avanços", ha assegurat: "Em complau anunciar-los que, després de molts anys en suspens, reprenem la cooperació en matèria de lluita contra els narcòtics". Però això no és nou: la Xina ja es va comprometre en 2019 a frenar el flux de fentanil. Des d'aleshores, "el repte ha evolucionat", ha dit Biden, i ara "s'estan enviant sense control ingredients químics per produir fentanil, i en forma de pastilles, cap a l'hemisferi occidental". El president, que no ha concretat les mesures que es prendran, ha agraït a Xi el seu "compromís en aquest assumpte", perquè "salvarà moltes vides".

A més, "reprendrem els contactes directes d'exèrcit a exèrcit", ha anunciat, assegurant que la falta de comunicació dels últims quinze mesos "ha estat preocupant, i així és com arriben els accidents i els malentesos". D'aquesta manera, ambdós països es comprometen a reprendre "comunicacions directes, obertes i clares", per evitar "errors de càlcul que puguin causar problemes importants".

La normalització d'aquesta mena de comunicacions arriba en un context de creixent preocupació per una escalada regional del conflicte entre Israel i Palestina. De fet, Biden li hauria demanat a Xi que utilitzi la seva influència sobre l'Iran perquè no intenti entrar al conflicte, segons va avançar en roda de premsa l'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan.

Mentre el dos líders estaven reunits a Califòrnia, a Nova York el Consell de Seguretat –actualment presidit per la Xina– adoptava una resolució per establir pauses i corredors humanitaris prolongats a Gaza, durant "un número suficient de dies". Després de quatre intents fallits des de l'escalada del conflicte el passat 7 d'agost, finalment la mesura ha tingut el vot favorable de 12 països, inclòs el de la Xina, i tres abstencions, inclosa la dels EUA (juntament amb Rússia i el Regne Unit), que aquesta vegada ha decidit no emprar el seu poder de veto.

Acord climàtic de mínims

Amb caràcter previ a les converses d'alt nivell s'ha difós un text signat per les dues parts en matèria de canvi climàtic. Els dos principals emissors de gasos d'efecte hivernacle han acordat col·laborar per reduir-los, augmentant a la vegada l'energia eòlica, la solar i d'altres renovables, per anar deixant enrere els combustibles fòssils.

Associacions ecologistes consideren que el document és paper mullat, ja que no inclou cap compromís per part de la Xina d'abandonar l'ús intensiu del carbó ni dels EUA el del petroli. L'acord se centra, de manera ambigua, en "perseguir els esforços per triplicar la capacitat de l'energia renovable en tot el món per al 2030".

Encara que és de mínims, l'acord és significatiu perquè implica, per primera vegada, els dos principals emissors mundials i arriba dues setmanes abans de la COP28, on representants d'uns 200 països es reuniran a Dubai per buscar polítiques contra l'emergència climàtica.

La cimera més important en vuit dècades a San Francisco

Les autoritats locals han estudiat tots els detalls per oferir la seva millor versió per a la cimera de més alt nivell que ha acollit la ciutat des del 1945, quan líders d'arreu del món van traslladar-s'hi per signar la carta fundacional de les Nacions Unides. San Francisco ha tallat carrers, ha preparat un fort desplegament policial per evitar protestes i ha tancat en refugis milers de persones sense sostre que viuen als carrers de la ciutat californiana: tot per oferir una bona imatge al món. Tanmateix, no han pogut evitar dues manifestacions –amb centenars de proisraelians demanant l'alto el foc a Gaza i d'anticapitalistes clamant contra l'APEC i la presència d'importants empresaris en la cimera– ni les imatges de l'abans i el després dels carrers, que han inundat les xarxes socials.

stats