Geopolítica
Internacional 18/11/2022

Biden demana immunitat per al príncep saudita que segons la CIA va ordenar assassinar Khashoggi

Mohamed bin Salman va ser designat primer ministre el passat mes de setembre i això impediria que el jutgin als Estats Units

3 min
El príncep hereu saudita Mohammed bin Salman rep el president dels Estats Units, Joe Biden, al palau d'Al Salman, a la seva arribada a Gidda, Aràbia Saudita, el 15 de juliol de 2022.

BarcelonaL'administració Biden ha sortit al rescat del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, per salvar-lo del judici a què s'enfronta als Estats Units per l'assassinat del periodista i opositor Jamal Khashoggi. Una resolució dels advocats del departament de Justícia dictamina que l'autòcrata hauria de tenir immunitat en el procés, basant-se en la seva nova condició de primer ministre. Així, no podrà ser jutjat als Estats Units, per més que els serveis d'intel·ligència dels Estats Units –igual que els de Turquia– determinessin que el príncep va ser qui va donar l'ordre de matar-lo.

El 28 de setembre, en una decisió sense precedents, Salman bin Abudlaziz al Saud, rei de l'Aràbia Saudita, va renunciar al càrrec de primer ministre (la llei saudita indica que el rei ostenta els dos càrrecs) i el va traspassar el seu fill, que fa anys que governa de facto el gegant petrolier del golf Pèrsic. Aleshores els crítics amb el règim i diversos experts ja van advertir que es tractava d'una maniobra per blindar Bin Salman de la justícia nord-americana. I és que el jutge John Bates va demanar fa mesos a l'administració Biden el seu criteri sobre si el príncep hereu gaudeix d'immunitat sobirana, la protecció de què solen gaudir els caps d'estat i de govern. Formalment, encara que Bin Salman és el líder in pectore de la monarquia saudita (i l'home que governa de fet el país), no ostentava cap càrrec que li garantís sortir impune de l'assassinat del periodista, que va ser esquarterat al consolat saudita d'Istanbul, on havia acudit a obtenir una documentació, el 2 d'octubre del 2018. La comunicació dels advocats de la Casa Blanca és contundent: "El departament d'Estat reconeix i atribueix immunitat al primer ministre Mohamed Bin Salman com a cap de govern d'un estat estranger".

L'assassinat de Khashoggi no és un tema menor als Estats Units. El periodista i opositor saudita s'havia exiliat als Estats Units i tenia una columna al Washington Post, i les escabroses condicions en què el van matar van generar un escàndol internacional. En la mateixa comunicació els advocats asseguren que "reiteren la seva inequívoca condemna per l'atroç assassinat de Jamal Kashoggi".

"El Jamal ha tornat a morir avui"

La demanda va ser interposada per la parella de Kashoggi, Hatice Cenginz, que ha reaccionat a la notícia amb un tuit en què denuncia que "el Jamal ha tornat a morir avui".

L'organització Democràcia per al Món Àrab Ja, l'entitat fundada per Khashoggi i també implicada en la denúncia, ha posat el crit al cel. "És una capitulació a les pressions saudites, incloent-hi la retallada de producció de petroli per forçar-nos a admetre l'estratagema de la falsa immunitat de Bin Salman", ha dit la portaveu Sarah Leah Whitson. I és que, efectivament, Biden va fer campanya electoral contra Trump prometent fer tot el possible per portar MBS (el príncep saudita és conegut per les seves sigles) davant la justícia.

Aquest no és el primer gest de Biden –que havia qualificat Bin Salman de "pària"– per reconciliar-se amb l'home fort a Riad: al juliol el president nord-americà va visitar l'Aràbia Saudita, trencant la seva pròpia doctrina d'aïllament, i va evitar l'encaixada de mans amb MBS amb el pretext del covid, tot i que els dos mandataris van xocar els punys. L'objectiu de la visita de Biden va acabar en fiasco. Redimir el príncep saudita no li va servir perquè Riad obrís més l'aixeta del petroli per compensar el bloqueig al cru rus per la guerra d'Ucraïna, sinó el contrari.

La querella reclama que MBS i 20 acusats més siguin jutjats als Estats Units per l'assassinat del periodista i és l'única porta oberta a un procés internacional després que Turquia arxivés també el cas i el deixés en mans dels fiscals saudites, que evidentment no tenen cap intenció de processar el príncep saudita. El petroli paga grans favors.

stats