Espeleologia
Esports27/04/2023

"Per a mi continua sent 21 de novembre del 2021": una esportista completa 500 dies aïllada en una cova

Beatriz Flamini passa un any i mig a 70 metres de profunditat sense comunicació amb l'exterior i estableix un nou rècord mundial

BarcelonaPassaven pocs minuts de les nou del matí d'aquest divendres quan Beatriz Flamini ha tornat al món exterior. Feia 510 dies que aquesta esportista d'elit estava aïllada en una cova a Motril (Granada), a 70 metres de profunditat. Hi va entrar el 20 de novembre del 2021, amb 48 anys, i n'ha sortit amb 50. Aliena al que ha passat al món en l'últim any i mig, ha aparegut amb unes ulleres de sol posades per protegir-se la vista i un ampli somriure. I és que no només ha completat un repte personal, que ha definit com a "excel·lent i insuperable", sinó que la seva experiència ha servit per a un experiment científic i, a més, ha batut un rècord mundial.

L'alpinista, escaladora i espeleòloga madrilenya ha estat assistida per dos espeleòlegs i una psicòloga en la seva sortida, que s'ha allargat durant uns 40 minuts, i ha estat rebuda fora de la cavitat amb aplaudiments d'amics i persones involucrades en el projecte, totes elles amb mascareta per protegir la seva salut. "Al veure-us a tots amb mascareta, per mi continua sent covid", ha fet broma en una roda de premsa posterior, on ha admès: "Per a mi continua sent el 21 de novembre del 2021". No s'ha assabentat, per exemple, ni de l'inici de la guerra a Ucraïna ni de la mort de personatges històrics com la reina Isabel II d'Anglaterra.

Cargando
No hay anuncios

Vuit dies fora i temps per llegir fins a 60 llibres

"El dissabte 20 de novembre salpa el vaixell d'un viatge que durarà 500 dies [...]. Ens llegim de nou l'abril/maig del 2023", havia escrit en el seu últim post d'Instagram. I així ha estat, tot i que durant vuit dies va haver de sortir a l'exterior -on va continuar a aïllada, en una tenda, i sense comunicació- per un error tècnic en el router que li permetia accedir a internet per realitzar una sèrie de tests o avisar de qualsevol emergència, cosa que posava en risc la seva seguretat. Amb aquesta petita excepció, durant la llarga estada que ha passat sola dins la cova l'esportista ha experimentat l'absència total de llum natural i la incomunicació amb l'exterior. Ha anat gravant el seu dia a dia en vídeo i deixava les targetes amb les imatges en una zona d'intercanvi de la cavitat, on també es produïa el lliurament sense contacte d'aliments i aigua i la retirada d'escombraries.

Cargando
No hay anuncios

Entrebancant-se amb les paraules després de mesos pràcticament sense parlar, Flamini ha explicat que ràpidament va perdre la noció del temps. "Vaig començar a prendre referències de dies, però hi va haver un moment que vaig haver de deixar de comptar. Cap al dia 65 vaig perdre la percepció temporal", ha explicat. Tot i les dificultats per les quals ha passat –entre elles, una invasió de mosques–, ha assegurat que ni un sol moment va pensar en abandonar. Ha afirmat que de fet "no volia sortir".

Cargando
No hay anuncios

Durant tot aquest temps ho ha aprofitat per llegir fins a 60 llibres, escriure, teixir i, sobretot "ser i gaudir", ha dit. "Soc on vull ser, experimentant el que vull", es deia, si bé ha reconegut haver trobat a faltar la companyia i "menjar uns ous ferrats amb patates". La gesta formava part del projecte Timecave, que va engegar fa dos anys amb la productora Dokumalia i que derivarà en una sèrie documental, però també ha servit a grups de recerca de les universitats de Granada i Almeria per estudiar com afecta l'aïllament i la desorientació temporal extrema i els canvis neuropsicològics que comporta.

Cargando
No hay anuncios

Flamini, que ha estat monitoritzada en tot moment, ha fet miques el rècord mundial d'aïllament subterrani, fins ara en mans de la italiana Christine Lanzoni, que el 2007 va passar 269 dies a dins d'un laboratori sota terra, segons la Federació Andalusa d'Espeleologia i Descens de Canyons. El rècord a l'estat espanyol era de 103 dies. Fins ara, a més, gairebé tots els experiments s'havien fet en laboratoris, amb rellotges i algun tipus de comunicació amb l'exterior, cosa que no ha passat en el cas de Flamini.