Set de cada deu majors de 45 anys a les Illes no tenen prestació per atur

L'Ampeb presenta un informe sobre la situació d'aquest col·lectiu en el mercat laboral balear

Només el 32% de la població aturada major de 45 anys a les Balears va cobrar l'any passat una prestació per desocupació. Fa sis anys, el 2011, aquest percentatge superava, durant els mesos d'estiu, el 50%. Aquesta és una de les dades que ha presentat aquest divendres l' Associació de majors aturats per l'ocupació de les Balears (Ampeb) a partir d'un informe que han elaborat sobre la situació dels majors de 45 anys al mercat laboral de les Illes.

"Durant els darrers anys hem vist una millora en termes absoluts pel creixement econòmic", ha explicat Rafel Borràs, l'analista sociolaboral que ha redactat l'informe i membre de l'associació, "però pel que fa als majors de 45 ha estat totalment insuficient".

Borràs ha denunciat que aquest col·lectiu s'ha vist especialment afectat per dos fenòmens: l' atur desanimat, "aquelles persones que estan aturades, cerquen o no ocupació remunerada, però no estan inscrites al SOIB perquè ja han acabat totes les seves prestacions", i el treball irregular, és a dir, aquelles persones que treballen en el marc de l' economia submergida.

L'informe també mostra un augment de la població ocupada major de 45 anys, però des de l'Ampeb asseguren que aquest increment va lligat a factors de major precarietat laboral i al fet que la crisi ha obligat moltes dones d'aquest col·lectiu a incorporar-se al mercat laboral, "afectades sobretot per contractes a temps parcial".

Per aquest motiu, des de l'associació demanen que es prenguin mesures que millorin la situació, com afavorir l'accés a l'ocupació pública per als majors de 45 anys, que es doni un veritable impuls a les clàusules socials a la contractació pública i que es fomentin les polítiques actives d'ocupació específiques per a aquest col·lectiu.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF