EDUCACIÓ
Balears 13/05/2016

Martí March planta cara a Madrid per les proves LOMQE

El Govern s’oposa a fer les revàlides d’ESO i Batxillerat

M.g.
3 min
Martí March planta cara a Madrid per les proves LOMQE

PalmaEl conseller d’Educació i Universitat, Martí March, reafirma a Madrid el posicionament que ha adoptat el Govern de paralitzar les proves LOMQE de Primària i substituir-les per proves individualitzades. De fet, aquesta és la decisió que han adoptat totes les comunitats autònomes governades pel PSOE. Aquests governs donaran llibertat als centres per fer o no la prova de tercer i sisè de Primària. Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Cantàbria, Castella la Manxa, el País Valencià i Extremadura van traslladar ahir al ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, la seva negativa a aplicar les revàlides de Primària.

En el cas de les proves d’ESO i Batxillerat, March va traslladar al govern estatal la petició de paralitzar-les. “Entràvem preocupats i hem sortit més preocupats, perquè veim que el diàleg amb el Ministeri és gairebé impossible”, expressà. El Ministeri ha assegurat que no acceptaran la paralització, però que estaran disposats a modificar alguns aspectes.

Per part seva, la consellera d’Educació d’Aragó, Mayte Pérez, en nom de totes les comunitats liderades pels socialistes en la celebració de la Conferència Sectorial d’Educació, que va reunir tots els consellers d’Educació de l’Estat, expressà que “complirem la llei”, Aquestes comunitats oferiran la possibilitat d’emetre informes individualitzats dels alumnes, que estaran basats en l’avaluació contínua dels centres. Un comitè d’experts extern s’encarregarà d’avaluar aquest informe, per detallar si els alumnes han complit o no els objectius del curs.

“La LOMQE és el mitjà per aconseguir aprimar de manera brutal el sistema educatiu”, va entonar la consellera aragonesa. Els consellers d’Educació socialistes consideren que les revàlides porten a “l’exclusió” perquè hi hagi menys alumnes i inversió. El Govern balear ha expressat en reiterades ocasions la seva voluntat de paralitzar la LOMQE, tot i la impossibilitat de fer-ho per haver de complir la llei. En aquest sentit, els consellers socialistes van reclamar ahir al ministre en funcions que s’aturi el calendari d’aplicació de l’anomenada ‘llei Wert’. Els governs socialistes també critiquen els tempos que ha seguit el govern estatal en matèria d’educació. La darrera Conferència Sectorial es va dur a terme l’agost de l’any passat. Ara, critiquen que s’hagi convocat al límit, a finals de curs escolar. A més a més, van retreure al ministre que no hagués convocat aquesta reunió i s’hagués botat el reglament malgrat que li demanaren una majoria d’autonomies espanyoles.

Boicot a les proves

Els sindicats continuen, mentrestant, amb la protesta insistent de paralitzar la llei i boicotejar les proves, en cas que es realitzin. En aquest sentit, reclamen més determinació al Govern. Això no obstant, la Conselleria de Martí March pretén “evitar el caos dels centres” i “les incerteses” cap a la comunitat educativa. Educació vol traslladar i donar confiança als centres educatius.

La Conselleria d’Educació ha reiterat en nombroses ocasions la seva bona disposició a realitzar avaluacions externes, però no aquelles proposades pel model LOMQE, que segons March “no serveixen per a res” i suposen “una altra despesa econòmica”.

Les autonomies, dividides per la llei

El mapa estatal es pinta de diferents colors i queda dividit en relació amb l’aplicació de la LOMQE. Gran part de les comunitats (les liderades pels socialistes) opten pel model d’avaluació individualitzada. D’altra banda, el País Basc, Navarra, Catalunya i les Illes Canàries s’han oposat, directament, a fer les proves. En alguns casos, sí que es duen a terme altres proves externes per poder tenir dades del rendiment escolar. D’altra banda, Madrid, Castella Lleó, Galícia, La Rioja i Múrcia són les que aplicaran l’avaluació final segons les previsions de la LOMQE, totes elles liderades per governs del PP.

stats