JUDICI
Balears 19/01/2016

Invernostra no va fer els estudis necessaris per a l'operació de Miami, conclouen els perits

La filial de Sa Nostra no va fer cap anàlisi de riscos ni cap contrainforme d'una de les seves operacions més importants, i va fiar 50 milions de dòlars a una societat “que no tenia capacitat de dur a terme el projecte”

J. Perelló
2 min
L'ex director general de Sa Nostra, Pere Batle aquest dimarts als jutjats. / ISAAC BUJ

PalmaInvernostra, filial de Sa Nostra, no va fer cap anàlisi de riscos ni cap contrainforme d'una de les seves operacions més importants, i va fiar 50 milions de dòlars a una societat “que no tenia capacitat de dur a terme el projecte” d'aixecar dues torres al centre de negocis de Miami. Així ho han confirmat durant el judici d'aquest dimarts els dos perits que han estudiat l'operació, Vallejo i Estrada, que han reafirmat tot el que figura en el seu informe aportat a la causa pel demandant, BMN, contra els màxims responsables de Sa Nostra i Invernostra, Pere Batle i Rafel Oliver, a qui reclamen 40 milions.

La deposició dels dos experts ha centrat bona part de la segona sessió d'aquesta vista que es du a terme des de dilluns al Jutjat Mercantil número 2 de Palma. Els especialistes han detallat que “si s'haguessin fet els estudis necessaris per a una operació d'aquestes característiques, mai no s'haurien d'haver autoritzat”.

Els tècnics han estudiat tota la documentació i han conclòs que “la imatge que presentaren els inversors al consell d'administració d'Invernostra diferia de la realitat, però és obligació de qui posa el capital no fiar-se'n, ja que lògicament és interessada, i contrastar-ne tots els aspectes”.

Els informes que arribaren a la directiva d'Invernostra asseguraven que la societat liderada per Joan Tolo Seguí i Pedro Iglesias Moure tenien disposició de fer les dues torres a Miami, a més d'una tercera operació a las Vegas, però, “en realitat, la societat 1201 només tenia una opció de compra dels terrenys, la 1390 (que era la que havia de fer el segon edifici) no hi tenia participació, i de las Vegas no consta cap opció de fer un edifici”, han dit els perits. En total, l'operació havia de ser de “1.000 milions d'euros, comptant els costos dels solars i de l'edificació. És clar que qui deixa doblers per a una iniciativa d'aquest volum s'ha d'assegurar que els promotors n'aconseguiran la resta, cosa que, mirant-ne la documentació, queda clar que era inviable”, ha assenyalat un dels dos experts.

En definitiva, Invernostra, filial de Sa Nostra, va deixar 50 milions de dòlars a Pedro Iglesias i Joan Tolo Segui mitjançant tres compres d'una part de les seves societats, que totalitzaren els 50 milions, sense comprovar la viabilitat d'un projecte que era molt complicat i que, per si fos poc, “es va autoritzar mesos després que esclatàs la bombolla immobiliària als EUA. No coneixen el terreny ni la normativa americana”, ha sentenciat.

Els defensors d'Oliver i de Pere Batle, exdirector general de Sa Nostra, han intentat desacreditar els perits amb qüestions formals i els han atacat per fer referències a documents que no figuraven en el seu informe.

stats