Balears 30/10/2013

Els directors de Maó, expedientats per votar contra el TIL

Estan indignats i qualifiquen l'acusació d'antidemocràtica

Mercè Pinya
2 min
El Govern canvia ara els fets que imputa als directors de Maó

PalmaEls tres directors expedientats dels insituts de Secundària de Maó -Margalida Seguí (IES Joan Ramis i Ramis), Jaume Bonet (IES Cap de Llevant) i Rafel Andreu (IES Pasqual Calbó)- han rebut una notificació de la Conselleria d'Educació que l'Associació de Directors de Secundària de Menorca (Adesme) qualifica d'"una passa més en la línia de la injustícia, l'arbitrarietat i la desproporció".

Segons explica Rafel Andreu, un dels tres expedientats i president de l'Associació de Directors de Menorca, a la missiva remesa per la Conselleria d'Educació es modifiquen els fets imputats i "ens acusa de votar en el consell escolar en contra del TIL i se'ns responsabilitza que -l'òrgan- rebutjàs la proposta". Assegura que en l'inici de l'expedient, el mes d'agost, només es parlava de la resposta remesa a Estarellas, o de la no aprovació de la proposta de l'equip directiu per la Comissió Pedagògica i el Consell Escolar.

Els directors estan indignats amb la notificació i consideren que crea una gran inseguretat jurídica perquè, a efectes pràctics, suposa començar de zero. "Tal vegada el més important és que pretendre condicionar, coaccionar i coartar la llibertat de vot dels directors en els consells escolars és un atemptat contra la llibertat d'expressió, la llibertat professional, és antidemocràtic i fins anticonstitucional", apunta.

Falta greu

Per Rafel Andreu, la notificació "no és una resposta a cap dels recursos presentats, ni fa cap passa endavant per a la resolució dels expedients", sinó tot el contrari, és un intent del Govern per allargar la resolució dels expedients i continuar l'estratègia de fer por a la comunitat educativa. Pel que fa a la qualificació dels fets, la falta és ara considerada "greu" i la sanció màxima passa dels 6 anys inicials a només 1. Pel president d'Adesme, això corrobora que "els expedients s'obriren a la lleugera, de manera desproporcionada i sense un coneixement previ del que havia passat". La Conselleria d'Educació intenta, d'aquesta manera, "sortir airosa" del conflicte.

Els exdirectors tenen ara 10 dies per presentar al·legacions a aquest nou expedient, que substitueix els termes dels que s'obriren a l'estiu.

La Conselleria es comprometé a principis de setembre a actuar "amb la màxima celeritat". O sigui, es mantingué ferma en la decisió d'haver-los suspès (decisió que signà directament Guillem Estarellas). Sí que acceptà tramitar amb rapidesa els expedients, a fi que els tres docents es puguin reincoporar a la feina. Així ho feren a final de setembre, tot i que sols com a professors.

stats