Publicitat
Publicitat

CAS NÓOS

La Generalitat va rebutjar pagar 1 milió d'euros a Nóos per un congrés sobre salut

L'extreballador Ignasi Juan ha assegurat que els alts càrrecs de l'administració catalana amb els quals va contactar, entre ells "quatre consellers", varen indicar que l'aportació pública no podia superar els 300.000 euros

El Govern de Catalunya va rebutjar el 2006 finançar amb 1 milió d'euros un congrés sobre salut a proposta de l' Instituto Nóos, segons ha testificat, aquest dilluns, Ignasi de Juan, que va dissenyar la iniciativa contractada per l' associació sense ànim de lucre d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

De Juan, que ha comparegut per videoconferència a la vint-i-tresena sessió del judici de Nóos davant l'Audiència de Palma, ha assegurat que els alts càrrecs de l'administració catalana amb els quals va contactar, entre ells " quatre consellers" que no ha citat, han indicat que l'aportació pública no podia superar els 300.000 euros.

Tot i això, ha aclarit que les gestions econòmiques no les va portar a terme personalment perquè, al contrari que en altres projectes en els quals havia treballat, a Nóos mai va tenir " accés" a aquest àmbit.

En els nou mesos que va estar contractat a l'Instituto Nóos, de finals de 2005 a mitjan 2006, De Juan va constatar que Diego Torres estava més bolcat "en els temes de gestió", mentre que la responsabilitat d'Urdangarin era sobretot " obrir i facilitar els contactes".

El testimoni ha explicat que es va integrar a Nóos poc abans dels fòrums d'esport realitzats la tardor de 2005 a València i Mallorca, als quals va assistir per prendre idees a l'hora de realitzar activitats similars en l'àmbit de la salut, ja que la seva integració en l'associació tenia com a objectiu crear l'Institut de Ciència, Salut i Societat.

En els primers mesos de 2006, va treballar en l'elaboració d'un projecte de congrés sobre salut i patrocini que s'havia de dur a terme a Barcelona l'estiu següent, que inicialment havia de durar dos dies però que es va reduir a una jornada quan el Govern català va plantejar que el milió d'euros sol·licitat " no encaixava" amb la seva disponibilitat econòmica.

En qualsevol cas, el plantejament era cercar finançament "on hi havia recursos abans de la crisi", que eren les administracions públiques, ha manifestat De Juan. 

L'advocat de Diego Torres, Manuel González Peeters, ha demanat al testimoni a partir de nombrosos documents sobre la seva participació en activitats de l'Instituto Nóos més enllà del projecte frustrat de congrés de salut.

Amb De Juan ha conclòs la jornada d'aquest dilluns del judici de Nóos, que continuarà dimarts amb la compareixença davant el tribunal d' 11 testimonis més.