La passatgera expulsada d'un vol de Vueling per parlar en català defensa que no va perdre els nervis davant l'hostessa

Vueling obrirà una investigació interna, mentre que el Consell Insular de Menorca demanarà a la companyia explicacions sobre la presumpta agressió a la llengua catalana 

Dues passatgeres d'un vol de la companyia Vueling que feia la ruta Barcelona-Menorca van viure una situació surrealista aquest dissabte quan el comandant de l'avió les va fer baixar de l'aparell perquè, presumptament, haurien faltat al respecte d'una hostessa després de dirigir-se a ella en català. Margarita Camps té 72 anys i és resident a Ciutadella. L'altra protagonista, que la va defensar sense tenir-hi cap vincle afectiu, viu al Castell. 

Els fets van començar una vegada que Margarita Camps va seure en el seu seient. Una làmina d'un quadre va desencadenar l'incident. L'hostessa es va dirigir en castellà a la ciutadellenca per advertir-li que, a la fila d'emergència, l'objecte havia de dipositar-se a l'espai destinat a emmagatzemar les maletes. En aquest moment, i segons el relat de Margarita Camps, la seva resposta va ser: "D'acord, però esperaré fins al final perquè no s'arrugui". A partir d'aquí, l'hostessa elevà el to de la conversa responent a la passatgera: "Usted me tiene que contestar en castellano. ¿O es que usted no lo habla?". 

La tensió va anar en augment quan una segona passatgera, testimoni de la contestació de l'hostessa, va voler defensar Margarita Camps instant la treballadora de Vueling a demanar disculpes i recordant que en un vol entre Barcelona i Menorca entendre la llengua catalana no hauria de ser un inconvenient. L'hostessa, visiblement nerviosa, explicà els fets al comandant, qui, juntament amb la Guàrdia Civil, va decidir que les dues usuàries havien d'abandonar la nau. Margarita Camps lamenta el succés i recorda que "en cap moment vam perdre els nervis. Vaig denunciar els fets perquè estic cansada de veure tanta discriminació amb la llengua". 

Les autoritats ja han començat a investigar els fets. El Consell Insular de Menorca, a través del conseller Miquel Maria, dona suport a les afectades i no descarta prendre accions contra Vueling, que aquesta temporada opera en règim de monopoli amb la capital catalana. La companyia també s'ha posat en contacte amb Margarita Camps per conèixer la seva versió i obrir una investigació interna. 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF