Publicitat
Publicitat

La tortuga Cannoli torna al seu medi des de la platja de Cala Agulla

Cada any, uns 40 exemplars ferits són tractats en el Centre de Recuperació del Palma Aquàrium, on un 80% se salva

Envoltada per l'equip veterinari que li ha salvat la vida, amb desenes d'escolars dels centres d'Educació Infantil i Primària S'Auba i S'Alzinar de Capdepera que li deien adeu i amb desenes de turistes que gravaven amb els mòbils el retorn al seu medi natural a la platja de Cala Agulla: així ha estat la posada en llibertat de la tortuga Cannoli, un exemplar mascle de l'espècie 'Caretta caretta' que el 26 d'agost fou trobada greument ferida per una tripulació italiana a prop de Sant Antoni de Portmany.

Aquest exemplar de tortuga, amenaçada i que pesa 23 quilos, s'ha rehabilitat al Centre de Recuperació de Fauna Marina del Palma Aquàrium, que és un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), organisme que pertany a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

Cannoli tenia una aleta enredada en restes de ràfia i s’havia enviat part del material. Quan fou localitzada i després de ser avisat l'112, una embarcació de Salvament Marítim es va desplaçar al lloc per recollir l’animal i traslladar-lo al port, on l’esperaven un agent de Medi Ambient i un tècnic del Centre de Recuperació d’Espècies Marines (CREM) d’Eivissa.
 
La tortuga va ser valorada primer per la Clínica Veterinària Eivivet, on es va decidir que se l’havia de traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Marina del Palma Aquàrium, la qual cosa va ser possible gràcies a la col·laboració de Baleària. Un cop va arribar a Mallorca, se li varen fer les proves necessàries a l’Hospital Veterinari Aragó. Durant les setmanes posteriors, la tortuga va seguir un procés de rehabilitació sota les atencions del personal tècnic del Centre de Recuperació de Fauna Marina del Palma Aquàrium.

Aquest dijous, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat pel batle de Capdepera, Rafel Fernández, tècnics del COFIB, del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i de la Fundació Palma Aquàrium, han amollat l’exemplar a Cala Agulla.

Cannoli porta una transmissor a la closca, la qual cosa permetrà via satèl·lit saber quina ruta segueix durant les properes setmanes i facilitarà unes dades que permetrà als científics augmentar els coneixements sobre aquesta espècie de tortuga, segons han explicat les seves cuidadores, qui han advertit que, a més de les xarxes i de determinades arts de pesca, els fems marins, "especialment els plàstics", esdevenen una cadena de riscos que en fan perillar la supervivència.

40 tortugues accidentades cada any

La mitjana de tortugues que es troben ferides al llarg d'un any és de 40 exemplars i el 80% es recuperen. Des de les entitats que treballen en la fauna marina s'aconsella que si se'n localitzen exemplars ferits no convé que se'ls toqui, ni s'intenti treure'ls el material que en dificulta la mobilitat. "Cal telefonar a l'112, que activa un protocol de salvament. És la millor manera de col·laborar", es remarca.

Cannoli, després de quatre setmanes de rehabilitació, ha pogut tornar a la mar. Ho ha fet sota vigilància veterinària, amb aplaudiments i el cor encongit dels escolars que, tot veient-la baixar per la rampa d'arena, desitjaven que la gran tortuga tornàs a la seva casa gran i blava.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF