Publicitat
Publicitat

DEBAT DE POLÍTICA GENERAL DEL CONSELL DE MENORCA

El model territorial marca la distància entre govern i oposició

Reclamen a Tadeo més participació ciutadana en la gestió pública

Com acostuma a passar en les sessions plenàries de cada mes, ahir capvespre la sala de plens del Consell de Menorca també quedà pràcticament buida. Durant més de tres hores, els portaveus dels tres partits polítics amb representació a la institució insular debateren davant d’un públic familiar. Tret d’algunes excepcions, entre els assistents al debat de política general s’hi comptaven, sobretot, membres de les files populars -batlles, diputats i regidors-, i alguns de les socialistes. Fa estona que aquestes posades en escena no atreuen l’atenció dels ciutadans, més proclius, si es dóna el cas, a mobilitzar-se per un ple municipal.

Grans eixos d’actuació

I no és que no es toquessin temes d’interès general. L’urbanisme i l’ordenació del territori, el model viari, l’economia i, concretament, l’activitat turística, la connectivitat aèria, les finances públiques i, per descomptat, les polítiques socials. Grans eixos d’actuació plantejats des de diferents prismes polítics o, millor dit, des de diferents -i oposades- ideologies.

Emissors i receptors eren, però, els mateixos. I en aquestes situacions resulta massa fàcil caure en l’error de construir relats a mida, comprensibles tan sols des de la militància i, per tant, excloents per a la major part de l’audiència, més partidària d’obrir espais de participació i arribar a acords amplis. I això sembla que ha calat, tot i que de moment ha quedat en la part discursiva. Així és com ahir des del Govern es va parlar de consensos, però no s’hi va arribar a cap, i es va intentar fugir de l’estratègia dels retrets, sense èxit.

Al marge de maneres i d’actituds, cabdals per connectar de nou amb la ciutadania i sovint soterrades per l’argument de les majories absolutes -també ahir-, els portaveus del PP, PSOE i PSM MÉS per Menorca, i el president Santiago Tadeo, es varen enfilar en un argumentari de reforçament de posicions amb el focus posat, sobretot, en el model territorial, allà on hores abans l’havia deixat el poble, mobilitzat per la imminència de les obres de la reforma de la carretera general.

Recriminacions

La norma territorial transitòria, més complexa i d’efectes -de moment- menys tangibles, ha estat, per contra, més contestada en despatxos i sales de premsa que no al carrer. I ahir va ocupar una part important de les intervencions. La portaveu de la formació menorquinista, Maite Salord, fou la més contundent quan assegurà que “l’única recepta que coneix el PP per sortir de la crisi implica la desprotecció del territori, el creixement indiscriminat i la construcció de grans infraestructures en rústic”.

Santiago Tadeo va replicar que “no hi haurà ni barra lliure, ni urbanisme a la carta” i que tampoc s’afectaran zones d’especial protecció com Trebalúger o Macarella, en resposta a una advertència feta recentment pel GOB.

Per la seva banda, Joan Marquès, del PSOE-Menorca, recriminà al president l’excés de zel en la redacció de la norma i li demanà “reobrir el debat”.

Etiquetes