SENCELLES
Part Forana 26/06/2013

La revetla de Biniali, suspesa per massificació

Pobles de tot Mallorca revisen el model de festa per evitar aglomeracions durant les revetles

Margalida Bonnín
3 min

Sencelles.L'Ajuntament de Sencelles no vol que Biniali es converteixi un any més en seu d'una macrobotellada amb motiu de les revetles de Sant Cristòfol. Per això, ha anunciat que les suspèn i les substituirà per actes alternatius més concordants amb el model de festa que volen els binialers. A més, prohibirà aparcar a la carretera i, com altres anys, l'entrada de begudes alcohòliques al llogaret. Totes aquestes mesures tenen un objectiu comú: evitar l'aglomeració i el col·lapse del poble.

Contra la macrobotellada

"Biniali s'ha convertit en els darrers deu anys en una espècie de referent de l'inici d'estiu a Mallorca", explica Joan Carles Verd, batle de Sencelles. Aquest llogaret de devers 200 habitants s'omple cada any per les festes amb milers de persones arribades d'arreu de Mallorca. "Moltes d'elles ni tan sols no entren al poble, sinó que queden al cotxe a beure alcohol", diu Verd. Segons el batle senceller, la causa no és la crisi, sinó el canvi de model de festa: de la revetla en què s'ajuntava la gent del poble i dels municipis veïns, a la macrobotellada organitzada a través d'un esdeveniment de Facebook.

Hi ha terme mitjà? Segons el batle d'Algaida, Francesc Miralles, sí que es pot aconseguir controlar la situació. Pina, el llogaret algaidí que celebra el Rock'n'Pina i les festes d'estiu, aposta per maximitzar els recursos i així "evitar situacions indesitjades". Ara bé, el seu cas no és comparable al de Biniali, ja que es tracta d'un llogaret més gran. Un altre municipi en què la revetla és un esdeveniment multitudinari és Artà, on enguany han decidit que els doblers que es destinaven a publicitat, devers 1.000 euros, serveixin per instal·lar més banys portàtils. D'aquesta manera, s'aconsegueix, per una banda, abaixar l'assistència i, per l'altra, reduir el volum de brutícia generat.

Segons explica el batle artanenc, Jaume Alzamora, durant els darrers anys, sobretot en la revetla del cap de setmana, l'afluència de gent ha estat exagerada. "L'any passat va ser escandalós, anaves per la plaça i no coneixies ningú", rememora. Segons indica, els problemes provocats per la gran afluència de gent a les festes d'estiu són els de qualsevol massificació, és a dir, incivisme i brutor, sobretot.

A sa Pobla, l'any 2011 es decidí no tornar a celebrar la festa Studio 54, que gaudia de gran popularitat, i passar a celebrar la revetla un dia entre setmana. El motiu, una vegada més, fou la constatació que el model de gresca s'havia transformat: "Les festes del poble són per gaudir la gent del poble i no perquè l'endemà s'aixequi tothom emprenyat", diu el batle Gabriel Serra. Des de fa dos anys, les festes de sa Pobla són més participatives. Aquest, però, és un canvi que també es deu al pressupost. L'any passat, l'Ajuntament gastà 15.000 euros en les festes, mentre que en anys anteriors la despesa havia arribat a superar els 60.000 euros.

No és la primera vegada que se suspèn una revetla per precaució. La comissió de festes de Pòrtol (Marratxí) l'any 2011 va eliminar del programa una actuació de discjòqueis per evitar disturbis. A Esporles, el mateix any, el batle hagué d'aturar la revetla de Sant Pere abans que acabàs a causa dels incidents que provocà una allau de gent al poble.

A la massificació de les festes d'estiu se li han atribuït tres motius. Per una part, el descobriment de la Part Forana per part dels ciutadans; per l'altra, la crisi econòmica, que provoca un augment de la botellada; i per últim, les facilitats de comunicació que donen les xarxes socials, a través de les quals es fan quedades massives per anar de revetla.

stats