Part Forana 09/11/2017

El pressupost municipal d'Inca del 2018 dona prioritat a la despesa social

El pacte de govern de centreesquerra haurà reduït el deute de 13,7 milions, el 2015, a 6,7 milions d'euros a finals d'enguany

Miquel Barceló
2 min
Biel Frontera, Àngel Garcia, Virgilio Moreno i Gori Ferrà, durant la presentació del pressupost.

IncaL'equip de govern de centreesquerra d'Inca aposta per reforçar els serveis socials municipals, pensant en aquells ciutadans i famílies que encara estan patint els efectes de la crisi. L'Ajuntament aprovarà un pressupost de 27,6 milions d'euros per a l'any vinent, un 0,7% menys que el d'enguany, que és de 27,8 milions. En els comptes municipals per al 2018 destaca l'augment de la despesa d'assistència social, que queda en 256.000 euros –enfront dels 105.000 euros del 2011–. "Es tracta d'una xifra històrica a Inca", segons ha declarat el batle, Virgilio Moreno (PSOE), durant la presentació dels comptes que ha realitzat juntament amb el tinent batle d'Hisenda i Economia, Àngel Garcia; el tinent batle d'Esports, Gori Ferrà, i el regidor de Noves Tecnologies, Biel Frontera.

El deute de l'Ajuntament d'Inca, a 1 de gener del 2018, serà d'uns 6,7 milions euros, gairebé la meitat del dèficit deixat pel PP el 2015, que era de 13,7 milions. Dins el proper any, s'ha previst l'amortització anticipada d'una part dels préstecs, per un import de 2.052.244 euros, que l'Ajuntament encara té contrets amb entitats financeres. D'aquesta manera, des de l'inici de la legislatura, l'actual equip de govern haurà aconseguit passar d'un deute de 13,7 milions d'euros a dia 1 de gener del 2015 a una xifra en vermell de 4.724.174 d'euros al final del 2018. "Ja s'anuncià a principi de la nostra entrada al govern municipal que era necessari una racionalització, control i gestió acurada de la despesa als comptes de l'Ajuntament i estam complint gràcies a les diferents mesures posades en marxa", ha remarcat Àngel Garcia.

Inversions

Quant a les inversions del pressupost ordinari, l'Ajuntament d'Inca habilita una partida de 798.625 euros, que suposa un increment del 2,77%. No obstant això, les inversions més importants es realitzaran mitjançant la incorporació del superàvit de l'any 2017 i del romanent del superàvit del 2016 que no s'hagi executat dins el 2017. Del superàvit del 2017, que pot situar-se lleugerament per damunt dels 4 milions d'euros, s'espera ampliar les inversions sostenibles amb 2 milions d'euros i una xifra semblant a amortització de deute.

Ingressos

Els ingressos corrents previstos es mantenen pràcticament iguals, però amb una lleugera baixada d'un 0,03% arribant als 7 milions d'euros. L'IBI, com a principal figura tributària, és manté igual que enguany. La despesa sofreix un decrement d'un -0,47% respecte als crèdits inicials de l'exercici 2017, cosa que en termes absoluts representa 122.000 euros. Està previst agrupar contractes com les assegurances, el manteniment dels ascensors o les compres de productes de neteja, entre d'altres. Segons Garcia, "amb aquestes operacions, dins el pròxim exercici es començarà a notar un estalvi important amb un procediment de contractació transparent".

Opinions dels partits del pacte

Per al grup Independents d'Inca, segons el seu portaveu, Àngel Garcia, queda pendent activar els pressuposts participatius, un repte que també es comparteix des de MÉS. Per Garcia, també cal millorar el reglament de Participació Ciutadana i ha dit que aquest "és un pressupost possible, no sempre és el que un desitjaria", tenint en compte que s'elabora en el marc d'un pacte en el qual tothom ha de cedir. Biel Frontera, de MÉS, ha criticat les restriccions de la llei Montoro a la gestió econòmica dels municipis, que al final només permet a l'Ajuntament poder gestionar el 80% del pressupost, però ha valorat que els comptes del 2018 siguin "més socials".

Gori Ferrà, d'El Pi, ha recordat que enguany desapareix l'Institut Municipal d'Activitat Física (IMAF) però que tot el seu àmbit de gestió passa al departament d'Esports. Ferrà ha recordat que l'esport forma part de la despesa social, "perquè igual que hi ha gent que no pot pagar el rebut del llum, també n'hi ha que no té recursos per pagar per una activitat física que li és necessària per a la salut".

stats