SANTANYÍ
Part Forana 14/06/2013

El pinar del Caló d'en Boira, salvat

L'Ajuntament pagarà 700.000 euros pels terrenys de Cala Figuera

Joan Sitges
2 min

Santanyí.L'Ajuntament de Santanyí acaba amb la possibilitat d'urbanitzar un dels racons de Cala Figuera que més admiren els veïns i els visitants del nucli costaner. Es tracta del pinar del Caló d'en Boira, que es troba situat sobre la punta que separa les dues cales amb amarraments que formen el port de Cala Figuera. El fet és que les Normes Subsidiàries aprovades l'any 1984 permetien urbanitzar la zona, i la nova normativa urbanística, que està pendent d'aprovació definitiva, tampoc no descartava la possibilitat de construir en el pinar.

Per evitar-ho, el Consistori invertirà 694.657 euros en la compra de les dues parcel·les situades a primera línia de costa. Així ho ha d'aprovar el ple d'avui. Previsiblement, la compra rebrà el suport dels regidors del PP, que formen el govern municipal, i també dels edils del PSOE, que han defensat aquesta mesura. Els regidors de Convergència i el d'Esquerra s'abstingueren en la votació d'aquesta mesura en la reunió informativa prèvia al ple. S'ha de recordar que Esquerra se sumà a les crítiques que el GOB va llançar en aprovar-se inicialment el nou planejament urbanístic, precisament perquè no protegien els terrenys que ara constituiran una zona verda.

Zona verda

Amb l'adquisició dels dos solars, l'Ajuntament convertirà els 30.762 metres quadrats que abans eren privats en un espai públic. A més, s'introduirà una modificació a les noves Normes Subsidiàries per convertir el pinar en una zona verda. Segons ha explicat el tinent de batle, el popular Llorenç Galmés, "la nostra intenció és no tocar-ne cap pi i deixar-ho tot més o menys com ha estat fins ara". Amb tot, el Consistori deixa la porta oberta a situar en el pinar un "equipament municipal que s'hi adeqüi".

La compra dels dos terrenys no ha estat una operació fàcil per a l'Ajuntament. De fet, "en un primer moment, els propietaris demanaren un milió d'euros per a cada solar perquè pensaven que eren zona urbana", recorda Galmés. I és que les antigues normes urbanístiques consideraven el pinar com a zona urbana, tot i que mai no s'hi obriren carrers i la zona no es va dotar dels serveis necessaris per concedir llicències de construcció com són l'electricitat, l'aigua potable o el clavegueram.

Davant aquesta situació, el govern i els serveis tècnics municipals contactaren experts en expropiacions, que detectaren que els antics propietaris no havien tingut en compte les despeses d'urbanització de la zona a l'hora de calcular els preus. Així, "es recalculà el valor de cada solar i el preu es fixà en 347.328 euros", aclareix el tinent de batle.

stats