Part Forana 27/02/2017

El procés participatiu veïnal d'Algaida, reconegut en l'àmbit estatal

Ha quedat finalista en un congrés estatal d'innovació i serveis públics celebrat a Madrid

M. Barceló
2 min
Els regidors han explicat àrea per àrea, el resultat de la seva gestió i les propostes de futur.

AlgaidaEl projecte 'Pressupost participatiu i govern obert' de l’Ajuntament d’Algaida ha resultat finalista en uns premis que s’atorguen anualment en el marc del VII Congreso Nacional de Innovación y Servicios Públicos (CNIS), que s'acaba de celebrar a Madrid. Aquest congrés és un fòrum de trobada en l'àmbit estatal per debatre sobre la transformació digital de les administracions i com s’han d’aplicar solucions innovadores i analitzar noves tendències.

En el marc d’aquest congrés es convoquen uns premis dividits en 14 categories. L’Ajuntament d’Algaida va optar a la vuitena categoria, que correspon al premi al millor projecte en govern obert: transparència, participació ciutadana i col·laboració, amb l’esmentat projecte 'Pressupost participatiu i govern obert'. Els altres dos projectes finalistes foren 'La innovación social en las políticas públicas de vivienda' del govern basc i 'Nuevo portal de datos abiertos' de la diputació de Cadis, projecte que finalment resultà guanyador del premi.

El projecte presentat per l’Ajuntament d’Algaida es basa en l’experiència municipal amb participació ciutadana partint del projecte Pla estratègic municipal Algaida 2020, en què l'objectiu principal és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes del municipi i, al mateix temps, impulsar la participació ciutadana i la transparència. En el document es resumeixen les grans línies d’actuació realitzades des de l’any 2010, en què comença a caminar l’esmentat projecte, com ara les reunions de carrer –precursores del procés participatiu–, els pressuposts participatius, les audiències públiques dels responsables municipals i la creació de la Comissió de Participació Ciutadana i del Consell de Benestar Municipal, entre altres iniciatives puntuals que s’han realitzat.

La batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, valora que, d’entre un centenar de projectes, el d’Algaida hagi estat finalista juntament amb administracions autonòmiques com el govern basc i la diputació de Cadis: "Fa dues legislatures que feim feina en matèria de participació ciutadana, govern obert i el benestar dels nostres ciutadans i per això és un orgull rebre aquest reconeixement en l'àmbit nacional i és una satisfacció per la feina que feim i ens reforça i dona confiança de seguir per aquest camí".

Pressupost participatiu de 2017

Mulet, en declaracions a l'ARA Balears, ha destacat el fet que enguany el pressupost participatiu (100.000 euros a invertir en projectes elegits directament pels residents) hagi tingut una sectoralització per nuclis per tal d'evitar que la major participació de gent del poble d'Algaida, enfront de la de Pina i Randa, per exemple, discrimini les àrees urbanes menys habitades. El projecte més votat ha estat la reforma del parc infantil del Porrassar i el de major pressupost, l'eixamplament de voravies i sembra d'arbres al carrer Anselm Turmeda (25.000 euros). A Pina, els veïns han demanat unes millors voravies i a Randa l'embelliment de la plaça de l'Hort d'en Romeguera.

Mulet ha agraït la implicació de particulars i entitats en els pressuposts participatius, "ja que si l’equip de govern ho pot fer, és gràcies a l'empenta de la gent del poble".

L'Ajuntament d'Algaida s'ha mostrat com un dels municipis més innovadors en la participació dels veïns en la gestió política i també a l'hora de retre comptes, sense esperar que els residents tardin quatre anys (el període de mandat municipal) a valorar la feina de l'equip de govern. Des que s'activaren el processos participatius, el residents d'Algaida han pogut votar la destinació de 500.000 euros en inversions al municipi.

stats