ALCÚDIA
Part Forana 14/08/2013

La investigació de Pol·lèntia s'estendrà fins als seus dos ports

Mitjançant prospeccions geomorfològiques, es procedirà a delimitar-ne la situació exacta i, per tant, es podrà conèixer com era el recorregut d'un bon tros de la costa mallorquina a l'època.

Margalida Bonnín
2 min

Alcúdia.L'equip encarregat de les excavacions a la ciutat romana de Pol·lèntia afirmà ahir, durant la visita institucional que hi realitzà una comitiva del Govern i el Consell, que l'any que ve es durà a terme una investigació per delimitar on estaven situats els dos ports que tenia la ciutat. Mitjançant prospeccions geomorfològiques, es procedirà a delimitar-ne la situació exacta i, per tant, es podrà conèixer com era el recorregut d'un bon tros de la costa mallorquina a l'època. De moment, les troballes realitzades durant la construcció d'algun hotel de la zona ja permeten saber que la mar arribava més endins que ara.

Segons confirmà el codirector de l'excavació, Miguel Ángel Cau (ICREA/UB), els sondejos que s'hi duran a terme recuperaran restes de sediment i, per tant, "permetran visualitzar la línia de costa antiga", a més de determinar les característiques del sòl i la vegetació.

De moment, se sap que Pol·lèntia, que tenia una extensió de 21 hectàrees, disposava de dos ports: un port major situat a la badia d'Alcúdia i un altre de menor situat a la de Pollença. La teoria de l'existència d'aquests dos accessos a la ciutat es va confirmar l'any passat quan una expedició de sis científics els detectà mentre realitzava el seguiment d'una sèrie de cables submarins elèctrics.

Cau mostrà ahir els resultats de les campanyes d'enguany. A l'hivern, la campanya finançada pel Ministeri de Cultura permeté descobrir la totalitat del Capitoli, el centre religiós més important de la ciutat, dedicat als déus Júpiter, Juno i Minerva. Per altra banda, la present campanya, que finalitzarà el 23 d'agost, se centra en l'excavació del mercat interior o macellum .

A la visita d'ahir hi fou present el president del Govern, José Ramón Bauzá; el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, i la batlessa d'Alcúdia, Coloma Terrassa, entre d'altres polítics. Juntament amb el Ministeri, les tres són presents al Consorci de la ciutat romana de Pol·lèntia.

stats