Publicitat
Publicitat

FIRA D’ALCÚDIA

“Si la gent pescàs un dia, trobaria el peix barat”

La sèpia d’Alcúdia comença la bona època després d’un hivern massa calorós

Els pescadors de sípia de la confraria d’Alcúdia viuen ara el moment àlgid de captures d’aquest mol·lusc, en una temporada que ha estat magra en els seus inicis. La pesca de la sípia sol començar al gener, amb el fred, i acaba a finals de maig. Enguany, però, segurament un hivern massa calorós ha fet que la temporada començàs a mig gas. “Fins la darrera setmana de febrer no va començar a haver-hi bona pesca”, diu Gabriel Payeras, patró major de la confraria de pescadors.

El seu preu al mercat es manté en la normalitat de cada any. Ahir, en la venda al públic a la llotja d’Alcúdia, costava 13 euros el quilo, però la setmana passada n’eren 10, un preu més habitual. S’ha de tenir en compte que a la llotja és un poc més barata, ja que es ven al preu que posen els pescadors en tornar de feinejar quan, durant dues hores, atenen directament els clients. “Si la gent vingués un dia a pescar amb nosaltres, la trobaria barata”, afirma Payeras.

El producte fresc pescat aquí és més car que la sípia que ve de la Península. Ara bé, tal com destaca Payeras, també varia la qualitat, que es nota sobretot en el gust i la textura. “Hem de tenir en compte que la sípia fresca aquí es pot menjar dues hores després de ser capturada”. En canvi, “a mesura que passa el temps, perd la qualitat i sovint se’n serveix de fora que no té gust de res”, diu Payeras. També en varia el pes i la gruixa. La sípia mallorquina arriba a pesar màxim un quilo i és més prima.

La major part de la pesca d’aquest peix a les Illes es concentra a la badia d’Alcúdia, segurament per la seva forma, que així ho afavoreix. “Sempre hi ha hagut molta sípia aquí”, diu Payeras. Moltes barques poden arribar a agafar 50 quilos en un dia, malgrat que el més habitual és agafar-ne entre 30 i 40. De la confraria d’Alcúdia (que inclou els ports de Can Picafort i de la Colònia de Sant Pere) s’hi dediquen unes 14 barques.

És un peix sense veda. Se’n pesca quan entra a la badia a deixar els ous. En néixer, se’n torna mar endins i quan ja és gran torna a Alcúdia. El mètode utilitzat és el de la xarxa sipiera, que normalment es planta a primera hora de l’horabaixa i es recull l’endemà al matí.

Part d’aquesta sípia que es pesca a la badia d’Alcúdia es comercialitzarà a partir d’avui i durant tot el cap de setmana en la IX Fira nàutica i de la sípia, que congregarà milers de persones al port. Ahir, va començar el tràfec dels preparatius en els envelats que s’han habilitat perquè els restaurants ofereixin els seus plats. Avui, a partir de les sis, s’obrirà l’envelat dels restaurants i s’inaugurarà el mercadet d’artesania.

Bon temps

La predicció meteorològica, que fa preveure un cap de setmana de sol, fa augurar unes bones xifres d’assistència, que en altres anys han estat espectaculars. Milers de persones arriben al municipi costaner per tastar els plats i fer la volta per la fira. Altres activitats, com exposicions o una demostració de navegació a vela, arrodoniran la festa sipiera.

Etiquetes