Part Forana 02/05/2017

Trobades deu foganyes a sa Ferradura de Portocristo que podrien aclarir la funció de l'indret prehistòric

Els jaciments de Manacor han estat presents al Congrés Internacional de Maó

Ara Balears
2 min
Arqueòlegs explicant les darreres troballes a sa Ferradura de Portocristo, durant la jornada de portes obertes

ManacorL'equip d'arqueòlegs que excaven a sa Ferradura de Portocristo han acabat la cinquena campanya del projecte 'Entre Illes', que posa en relació jaciments pretalaiòtics de Mallorca i Menorca. "Ens trobam davant un monument de l'edat del bronze antic que gairebé no té paral·lels. Sabem que en aquest moment a Mallorca i Menorca s'abandonen les navetes i es comencen a construir talaiots, però no sabem per què passa i sa Ferradura ens podria donar pistes sobre aquest procés", explicà Damià Ramis, l'arqueòleg que va fer de guia a la jornada de portes obertes que va reunir unes cinquanta persones al jaciment manacorí.

La península "presenta una petita construcció a la part més alta del promontori amb un gran pati obert al davant. Tot el conjunt està tancat per una murada de grans blocs de pedra i a hores d'ara ens crida l'atenció que s'han localitzat deu estructures de combustió en aquest indret, tres responen a la tipologia pròpia de les foganyes de les navetes", hi afegeix Magdalena Salas, l’arqueòloga i directora del Museu d’Història de Manacor. Així, el principal repte dels arqueòlegs per als propers anys és esbrinar què feien allà dalt els pobladors d'aquest territori.

En el jaciment, els arqueòlegs explicaren que, tot i que els especialistes fins ara havien atribuït funcions comercials als poblats prehistòrics de la costa de Balears, s'han continuat trobant indicis que els pobladors d'aquest lloc a finals de l'edat del bronze (1100-850 aC) podrien fer servir la petita península de sa Ferradura com a element defensiu d'atacs procedents de terra o com a lloc cerimonial. Tot plegat indicaria que durant l'època en què es va utilitzar el jaciment en la prehistòria es caracteritzà per grans tensions entre els poblats veïns.

Congrés Internacional

Els jaciments prehistòrics manacorins, entre els quals hi ha sa Ferradura, han estat ben presents en el Congrés Internacional de Prehistòria que durant dissabte dia 29 i diumenge dia 30 d'abril s’ha realitzat a Maó. En aquest congrés diferents investigadors de Còrsega, Sardenya, el sud de França, les Illes Balears i el territori peninsular han debatut sobre diferents temes de la prehistòria a la Mediterrània.

En el cas de Manacor, s'ha presentat una comunicació per part de Magdalena Salas i Damià Ramis, també directors de l'excavació de s'Hospitalet Vell, sobre les navetes excavades aquests darrers anys. L'equip d''Entre Illes' ha presentat un pòster sobre el Coll de Cala Morell de Ciutadella, que juntament amb sa Ferradura de Manacor forma part d'aquest projecte.

stats