Part Forana 16/08/2017

La tercera excavació del jaciment de Can Jordi perfila el Santanyí talaiòtic

Recol·locades amb grua dues peces de la porta principal de la murada

M. Barceló
2 min
Una de les dues peces recol·locades, de 4,8 tones,  a la zona de la murada del recinte.

SantanyíLa tercera intervenció arqueològica de l'Associació Cultural Lausa que s'està duent a terme al poblat talaiòtic de Can Jordi, a Santanyí, permetrà perfilar i delimitar amb més precisió l'abast del jaciment, que data de l'any 1000 aC. En principi, se li suposa una ocupació de prop de 14.000 metres quadrats, la qual cosa el convertiria en un dels més extensos de l'illa. Estudiar-lo permetrà aprofundir en els costums de la civilització que ocupà la zona abans de la conquesta romana i també amb posterioritat, atès que el poble no quedà en desús per complet, com ho demostren les troballes de restes de ceràmiques musulmanes.

Un equip arqueològic, sota la supervisió de Damià Ramis i integrat per altres professionals i voluntaris, treballa des de primers d'agost en l'excavació per tal d'extreure noves conclusions sobre la vida prehistòrica a la zona de Santanyí. A partir del proper dilluns es creu que ja es podrà treballar al laboratori per classificar tot el material trobat.

Una pedra de 4,8 tones

Durant aquests dies s'han pogut recol·locar dues de les pedres més grans de la porta de la murada que envoltava el conjunt talaiòtic, en el qual encara en queda un tram en bon estat de conservació. La pedra més grossa pesa 4,8 tones, segons ha informat la Regidoria de Cultura l'Ajuntament, que tutela Ricarda Vicens. També s'ha treballat a la garita de vigilància inserida en un dels sectors del poblat, on s'han localitzat diversos nivells de cendres. El poblat de Can Jordi té forma el·líptica, amb una murada perimetral i diferents habitacions adossades.

Visita del batle, Llorenç Galmés, a la zona on s'està excavant aquests darrers dies.

Des de l'equip arqueològic es preveu que a finals d'agost es puguin presentar les conclusions d'aquesta tercera campanya, en què s'espera aportar nous coneixements de la vida talaiòtica a la punta sud de Mallorca. El cost d'aquesta campanya és de 20.000 euros, 8.000 dels quals els aporta l'Ajuntament i la resta, el Consell de Mallorca.

stats